Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: iunie 2012

28.06.2012

  Activităţile Consiliului Europei vor fi promovate în Parlamentul Republicii Moldova                  

A fost aprobată hotărârea Parlamentului „Despre importanţa promovării activităţilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi ale Consiliului Europei în Parlamentul Republicii Moldova” 



27.06.2012

Noua versiune a bazei de date HUDOC


A fost lansată o nouă versiune a HUDOC/Hudoc, baza de date a jurisprudenţei CEDO. Mult mai intuitivă, ea permite filtrarea căutării printre cele peste 90.000 de documente pe care le conţine. Această nouă versiune a fost finanţată din contribuţii voluntare oferite de Germania, Cipru, Danemarca şi Norvegia.


26.06.2012

CEDO condamnă Moldova pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil

La 26 iunie 2012 CEDO a pronunţat hotărârea Ghirea c. Moldovei (cererea nr. 15778/05). Reclamantul, Ion Ghirea, cetăţean al Republicii Moldova, s-a născut în 1956 şi locuieşte la Chişinău. Fost angajat al serviciului vamal, el a fost acuzat de corupere pasivă. Reclamantul a fost achitat de prima instanţă. Procuratura a informat instanţa de judecată că procurorul responsabil de dosar se află în concediu şi a solicitat amânarea examinării cauzei până la revenirea acestuia. În ziua următoare după întoarcerea la serviciu, după concediu, procurorul a inaintat un apel, dar acesta a fost respins ca fiind tardiv. Curtea supremă a examinat admisibilitatea apelului şi a considerat că numai procurorul care a participat la proces putea introduce apelul, şi faptul că procurorul a fost în concediu legal era un motiv de justificare a respingerii apelului. Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil), Dl Ghirea s-a plâns de încălcarea principiului securităţii raporturilor juridice, de un atentat la principiul egalităţii armelor şi de durata nerezonabilă a procesului.

Curtea a stabilit încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenţie şi i-a acordat reclamantului 3.600 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.000 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Detalii:

25-29 iunie 2012
Sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei


În perioada 25-29 iunie, la Strasbourg, îşi desfăşoară lucrările sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care participă şi o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de vicepreşeintele Liliana Palihovici.

Unul din principalele subiecte pe agenda reuniunii îl vor constitui discuţiile libere la tema ”Democraţia în pericol: rolul cetăţenilor şi al statului astăzi”.

În cadrul reuniunii vor fi abordate aspecte privind consecinţele crizei financiar-economice, impactul crizei economice asupra autorităţilor locale şi regionale din statele europene, măsurile de austeritate economică ca un pericol pentru democraţie şi drepturile sociale şi alte teme de actualitate pentru statele membre ale Consiliului Europei.

Detalii:

21.06.2012

Moldova înregistrează progrese în prevenirea traficului de ființe umane

Republica Moldova a înregistrat progrese pe parcursul ultimului an în domeniul protecţiei victimelor şi prevenirii traficului de fiinţe umane, conform Raportului Global privind Traficul de Persoane, publicat de Departamentul de Stat al SUA. Situaţia prevenirii traficului de fiinţe umane este un subiect important pe agenda integrării europene a Moldovei şi este monitorizată şi de Grupul de experţi în combaterea traficului de fiinţe umane (GRETA) al Consiliului Europe, care în februarie curent a publicat un raport de evaluare privind Moldova 

Detalii: 

19.06.2012
 
Standarde europene cu privire la colectarea materialului biologic de origine umană

Comitetul pentru Bioetică al Consiliului Europei organizează, la 19 şi 20 iunie 2012, la Palatul Europei de la Strasbourg, un simpozion cu privire la biobănci. Biobăncile care sunt colecţii de material biologic de origine umană, sunt un instrument important pentru cercetarea originii, tratamentului şi prevenirii maladiilor. În scopul protejării drepturilor fundamentale ale participanţilor la aceste biobănci în scopuri de cercetare, Comitetul Miniştrilor a adoptat în 2006 o Recomandare cu privire la cercetarea care utilizează materialul biologic de origine umană. Simpozionul va furniza o bază pentru reexaminarea acestei recomandări, în lumina experienţei obţinute şi a tendinţelor recente. Vor fi luate în considerare şi eventualele provocări care ar putea interveni.


15.06.2012

Dialog european privind guvernarea internetului

La 14-15 iunie 2012, cea de-a 5-a ediţie a Dialogului european cu privire la guvernarea internetului (EuroDIG) a întrunit la Stockholm peste 500 de reprezentanţi ai societăţii civile, întreprinderilor, guvernelor, parlamentelor şi organizaţiilor internaţionale pentru a discuta cele mai urgente subiecte ce vizează politica publică referitoare la internet. 


14-16.06.2012

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va continua finanţarea proiectelor sociale din Moldova


Republica Moldova este prima ţară care a găzduit adunarea Consiliului de Administrare al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Cu această ocazie, dl Rolf WENZEL, Guvernatorul CEB a avut  întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat şi cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu CEB, reformele prin care trece ţara noastră, şi suportul CEB în acest proces.

La 16 iunie  Prim-ministrul Vlad FILAT şi Rolf WENZEL, Guvernatorul Băncii pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, au semnat  Acordul de împrumut privind realizarea fazei II a „Proiectului de construcţie a locuinţelor sociale pentru păturile socialmente vulnerabile” şi Acordul destinat implementării Proiectului „Securitatea transfuzională în Republica Moldova”.

Detalii:
 13.06.2012

Conferinţa de totalizare a  Programului comun SPARDA

La 12-13 iunie, la Bruxelles, s-a desfăşurat evenimentul final al programului comun SPARDA (Modelarea  percepţiilor şi atitudinilor pentru realizarea avantajelor diversităţii), care a fost lansat şi implementat de către Consiliul Europei cu susţinerea financiară a Comisiei Europene.




12-14.06.2012

Calitatea învăţământului superior din Moldova va fi evaluată de Consiliul Europei

Katia Dolgova-Dreyer, expert al Consiliului Europei în domeniul învăţămîntului superior, s-a aflat într-o vizită de lucru de două zile în Republica Moldova. Împreună cu un alt expert european în domeniul asigurării calităţii în învăţămîntul superior şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei ea va evalua procesul de asigurare a managementului calităţii la nivel instituţional, în domeniul învăţămîntului superior autohton, vor discuta cu experţi din domeniul învăţămîntului superior despre crearea viitoarei Agenţii de Asigurare a Calităţii, în baza experienţei altor state. În urma vizitei de lucru, experţii europeni vor prezenta un set de recomandări privind crearea şi activitatea Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior.

Detalii: 

12.06.2012

CEDO a dat câştig de cauză minorităţilor sexuale din Moldova

La 12 iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat hotărârea sa în cauza Genderdoc-M versus Moldova.

 
Reclamantul, Genderdoc-M, este o organizaţie neguvernamentală din Moldova a cărui obiectiv este diseminarea informaţiei şi acordarea asistenţei comunităţii de minorităţi sexuale.

În plângere a fost invocată interzicerea desfăşurării în Chişinău a unei demonstaţii planificate de Genderdoc-M pentru luna mai 2005 în vederea susţinerii legislaţie privind protecţia minorităţilor sexuale împotriva discriminării. Organizaţia reclamantă s-a plâns pe faptul că interzicerea a fost ilegală, nu a existat o procedură care să le permită obţinerea deciziei finale până la data planificată pentru desfăşurarea evenimentului şi pentru că ONGul fusese din nou discriminat din cauza că promova interesele comunităţii gay din Moldova. A fost invocat articolul 6 alin. 1 (dreptul la un proces echitabil), articolul 10 (libertatea de exprimare), articolul 11 (libertatea de întrunire sau asociere), articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) şi articolul 14 (interzicerea discriminării).

În hotărârea pronunţată la 12 iunie 2012. CEDO a stabilit încălcarea articolelor 11, 13 şi 14 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 11.000 euro pentru prejudii morale şi materiale şi pentru costuri şi cheltuieli.


Detalii:

12.06.2012

 Moldova a aderat la Grupul Pompidou al Consiliului Europei

În rezultatul adoptării, la 12 aprilie 2012, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Legii nr. 75 privind aderarea Moldovei la Grupul de cooperare pentru combaterea abuzului şi traficului ilicit de droguri (Grupul Pompidou) din cadrul Consiliului Europei , Republica Moldova a expediat o scrisoare oficială adresată Secretarului General al Consiliului Europei,   Thorbjorn Jagland, în care anunţă această decizie şi astfel devine cel de-al 37-lea membru al Grupului Pompidou.


11.06.2012

A fost lansată o nouă Comisie a Consiliului Europei pentru egalitatea între femei şi bărbaţi

Femeile continuă să câştige mai puţin, mai puţin să decidă, şi contează mai puţin decât bărbaţii. Există un singur domeniu în care femeile prevalează bărbaţii: numărul victimelor violenţei ". Vorbind la lansarea noii Comisii a Consiliului Europei pentru egalitatea de gen, la 6 iunie, Secretarul General Thorbjørn Jagland a declarat că au fost întrunite toate condiţiile pentru ca Consiliul Europei să obţină rezultate importante în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi până la sfârşitul anului 2013.


08.06.2012

Politica patrimonială a Republicii Moldova este evaluată de Consiliul Europei

În cadrul Programului de cooperare şi asistenţă tehnică privind conservarea integrată a patrimoniului cultural şi natural, în perioada 5-7 iunie 2012 în Republica Moldova s-a aflat un grup de experţi ai Consiliului Europei care, la solicitarea autorităţilor naţionale, au evaluat politica patrimonială a Republicii Moldova.

 Mai mult despre:
 Proiectele culturale ale Moldovei în cadrul Consiliului Europei

05.06.2012

În Europa continuă agresiunile împotriva jurnaliştilor: ei necesită protecţie împotriva violenţei


Jurnalismul este o profesie periculoasă, chiar şi în Europa. De la începutul anului, deja în repetate rânduri au fost agresaţi fizic jurnalişti în Azerbaidjan, dar şi în Germania, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Moldova, Muntenegru, România şi Rusia. Guvernele ar trebui să ia în serios violenţele împotriva jurnaliştilor, deoarece acestea ameninţă însăşi esenţa democraţiilor noastre, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturilor omului într-un nou articol publicat astăzi în Carnetul drepturilor omului.

Detalii:

05.06.2012

Convenţia privind criminalitatea informatică: o protecţie pentru tine şi pentru drepturile tale

Este dificil să se stabilească norme eficiente într-un spaţiu în care toată lumea vine, dar care nu aparţine nimănui. Totodată sunt necesare nişte reguli pentru a maximiza libertatea şi a minimiza riscurile navigării în spaţiul cibernetic.

La 23 noiembrie 2001 Consiliul Europei a adoptat Convenţia de la Budapesta împotriva criminalităţii informatice. Acest tratat oferă singurele orientări acceptate la nivel internaţional cu privire la modul de protecţie a libertăţii, securităţii şi drepturile omului pe Internet.



Detalii:

01.06.2012

A intrat în vigoare Protocolul adiţional la Cartea europeană a autonomiei locale


1 iunie 2012 a marcat intrarea în vigoare a Protocolului adiţional la Carta europeană a autonomiei locale cu privire la dreptul cetăţenilor de a participa la afacerile colectivităţilor locale, după ce acesta a fost semnat de către 8 membri ai Consiliului Europei, respectiv Estonia, Finlanda, Ungaria, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Slovenia şi Suedia. Protocolul adiţional a fost deschis spre semnare  la 16 noiembrie 2009. Textul său vizează introducerea în câmpul de aplicare al Cartei a dreptului oricărei persoane  de a participa la afacerile unei colectivităţi locale. În acest sens el reaminteşte Preambului Cartei care recunoaşte că dreptul cetăţenilor de a participa la gestionarea afacerilor publice face parte din principiile democratice comune ale tuturor Statelor membre ale Consiliului Europei.

Detalii: