Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Mai 2012


30-31.05.2012

Agenda relaţiilor comunitare RM-UE, stadiu actual şi obiective

 Agenda vizitei  de lucru ministrului de externe la Bruxelles include întrevederi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, Preşedintele Comisie pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, Raportorul pentru Acordul de Asociere din cadrul Parlamentului European, Graham Watson, precum şi un schimb de opinii referitor la evoluţiile şi priorităţile agendei europene a RM pentru anul curent în cadrul Comisiei de politică externă a Parlamentului European.


 31.05.2012

Consolidarea cooperării între RM şi UE în domeniul protecţiei civile

Pe data de 30 mai 2012, la Bruxelles, a fost semnat Aranjamentul administrativ între Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi Direcţia Generală pentru Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă a Comisiei Europene privind cooperarea în domeniul protecţiei civile.


31.05.2012

Membrii CORLEAP au stabilit următorii paşi pentru consolidarea democraţiei locale din ţările Parteneriatului Estic



La 30-31 mai 2012, la Bruxelles a avut loc reuniunea Conferinţei autorităţilor regionale şi locale pentru Parteneriatul Estic (CORLEAP), organizată de Comitetul Regiunilor din Bruxelles,  cu genericul "Dimensiunea locală şi regională a Parteneriatului Estic", în cadrul căreia primarii şi politicienii regionali din UE şi din ţările partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina) au convenit asupra unui plan de acţiune pentru 2012-2013 şi asupra unor măsuri concrete pentru a consolida în continuare cooperarea către obiectivul de a realizarea o asociere politică mai strânsă.





30.05.2012


Propunerea EURODAC: completarea sistemului european comun de azil

Comisia a propus astăzi îmbunătățirea eficienței globale a EURODAC, sistemul care facilitează identificarea rapidă și corectă a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil.

„Noua propunere EURODAC face parte integrantă din pachetul de măsuri necesare pentru instituirea sistemului european comun de azil (SECA). Propunerea prevede posibilitatea ca autoritățile naționale de aplicare a legii să poată efectua, în condiții foarte limitate și specifice, verificări ale amprentelor digitale în baza de date EURODAC, în scopul de a sprijini prevenirea și combaterea infracțiunilor foarte grave și a terorismului. Vor fi posibile numai căutări de tip „hit/no hit” (răspuns pozitiv/negativ), verificarea bazei de date EURODAC putând fi efectuată numai în cazul în care căutările din bazele de date naționale sau ale statelor membre nu au dat niciun rezultat. Au fost introduse măsuri stricte de siguranță pentru a se asigura respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a vieții private, precum și pentru a se garanta că dreptul la azil nu este în niciun fel afectat negativ”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

EURODAC, un sistem pentru colectarea amprentelor digitale ale solicitanților de azil, funcționează din 2003 și este o componentă esențială a sistemului european comun de azil al UE.


29.05 - 30.05.2012


Forumul Investițional Internațional ”Moldova – CEFTA –UE: Dialog, Comerț, Investiții”.
Forumul Investițional Internațional are drept obiectiv intensificarea fluxurilor investiţionale în regiunea țărilor CEFTA, promovarea proiectelor investiţionale de perspectivă, crearea parteneriatelor de afaceri trainice între comunităţile de afaceri din Republica Moldova, CEFTA, UE şi CSI și înlăturarea barierelor tarifare şi netarifare în relaţiile comerciale dintre ţările CEFTA şi Uniunea Europeană.

La Forum au participat peste 200 de invitați reprezentanți ai oficialităților și a mediului de afaceri din țările membre CEFTA – Serbia, Muntenegru, Macedonia, a țărilor UE – Germania, Grecia, România, Polonia și a ţărilor CSI.

Prezentările sectoriale au fost completate cu exemple ale proiectelor investiționale de succes realizate în Republica Moldova de către companiile cu capital străin, precum ar fi: „Sudzucker Moldova” , „Knauf-Ghips”, „Lafarge Ciment”, „Gaz Natural Fenosa”, ș.a.
Video



29.05.2012

În sprijinul Moldovei: către o democrație a pieței libere : Interviu cu   Monica Macovei, Președintele Comisiei parlamentare de cooperare (CPC) UE-Moldova 
 
Monica Macovei: Sper să putem sărbători ziua în care Moldova va adera la Uniune cu respectarea tuturor angajamentelor.
Sprijinirea țărilor vecine pe calea către o democrație capabilă de competitivitate la nivel mondial este una din provocările UE. În cazul Moldovei, UE negociază liberalizarea vizelor și un acord de liber schimb pentru a încuraja implementarea reformelor necesare. Aceste chestiuni au fost dezbătute pe 29 mai în cadrul Comisiei parlamentare de cooperare (CPC) UE-Moldova.



Detalii

28.05.2012

 Integrarea europeană a Republicii Moldova: reforme si impact cu jumătăți de măsură

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic EXpert-Grup au prezentat rezultatele monitorizării procesului de implementare de către autoritățile RM a reformelor în domenii cheie, asumate în cadrul procesului de integrare europeană, pentru perioada ianuarie-martie 2012. Constatările monitorizării, precum și prognozele privind evoluția în domeniile monitorizate au fost publicate în nr. 23 al publicației trimestriale Euromonitor.

 Detalii

 22.05.2012

Semnarea Acordului de finanţare în vederea modernizării infrastructurii energetice dintre BERD si Republica Moldova 
Acordul prevede acordarea unui împrumut Republicii Moldova de către BERD,  în valoare de 20 mil. dolari SUA. Perioadă de rambursare a împrumutului  este de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, şi o rată a dobînzii LIBOR (0,7314) + 1%. Proiectul se preconizează a fi finalizat pînă la 30 aprilie 2017.

 Detalii
15.05.2012

Adoptarea Pachetulu Politicii Europene de vecinătate

Pachetul privind politica europeană de vecinătate, prezentati de către Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene și de către Štefan Füle, comisarul UE pentru extindere și politica de vecinătate, evaluează primul an de punere în aplicare a noii abordări. De asemenea, acesta propune o foaie de parcurs pentru a da un nou impuls punerii în aplicare a Parteneriatului estic. 

14.05.2012

Progresele făcute de RM în aplicarea Planului Național de Acțiuni pentru liberalizarea vizelor

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Asociația pentru Politică Externă din Chișinău dau publicității raportul ”Nota 8,6 din 10 pentru acțiunile din faza I - de ce ar trebui Comisia Europeană să recomande trecerea în faza a doua a Planului de Acțiuni pentru liberalizarea vizelor”.

Cele două organizații au evaluat progresele făcute de Republica Moldova în aplicarea Planului Național de Acțiuni pentru liberalizarea vizelor. Planul de Acțiuni convenit cu UE cuprinde două faze, iar evaluarea CRPE – APE acoperă sub-acțiunile din prima fază. Din cele 163 de sub-ațiuni, evaluarea arată că RM a îndeplinit complet 76% și încă 10% sunt foarte aproape de îndeplinire. Scorul total de transpunere a condițiilor este astfel de 86%.

Detalii


14.05.2012
\
Dirk Schuebel: cetăţenii trebuie să se implice mai mult în procesul de integrare europeană

Interviu Info-Prim Neo cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, în contextul Zilelor Europei în Republica Moldova
Detalii12-19 mai - Zilele europene in Moldova

Celebrarea Zilei Europei la Chişinău va avea loc pe 12 mai. Festivitățile vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ca şi în anul precedent, „Satul european” va fi centrul evenimentelor la care vor contribui Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene împărtăşind din cultura, tradiţiile, bucătăria etc. țărilor pe care le reprezintă.



9 mai - Ziua Europei

Detalii

10.05.2012
 
Semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul RM şi Comisia Europeană privind Programul de Suport a Reformei Sectorului Justiţiei

Acordul prevede alocarea de 10 milioane euro pentru Programul de Suport pentru Reforma Sectorului Justiţiei, precum şi pregătirea sectorului pentru asimilarea asistenţei bugetare ulterioare în valoare de 52,2 milioane de Euro.  Detalii

10.05.2012

Conferinţă de presă dedicată celebrării Zilei Europei în Chişinău, ţinută de Delegaţia UE la Chişinău
 Ziua Europei este o ocazie să celebrăm tot ceea ce am reuşit să obţinem în ultimii ani, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, la o conferinţă de presă dedicată celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova,

Detalii (VIDEO)


 8.05.2012

Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenți sunt în creștere cu 8,5%

La douăzeci și cinci de ani după lansarea acestuia, Erasmus a devenit cel mai cunoscut program european, iar sistemul de schimb de studenți cunoaște cel mai mare succes din lume. ... De la lansarea sa în 1987, peste 2,5 milioane de studenți europeni au avut ocazia de a merge în străinătate la studii într-o instituție de învățământ superior sau de a efectua un stagiu într-o întreprindere datorită acestui program. Dacă tendințele actuale se confirmă, Uniunea Europeană își va atinge până în 2012 și 2013 obiectivul, și anume, acela de a susține 3 milioane de studenți Erasmus.

Detalii\

Vezi de asemenea:


08.05.2012

 Masa rotundă cu tema "Republica Moldova între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică"

Evenimentul este organizat de Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională, cu participarea Universităţii AŞM.

Detalii


05.05.2012

Reuniunea Dialogului Politic RM-UE în domeniul relaţiilor externe


La 4 mai, la Bruxelles a avut loc o nouă reuniune a Dialogului Politic RM-UE în domeniul relaţiilor externe (i.e. COEST). Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar cea a UE de dl Gunnar Wiegand, Director pentru relaţii cu Rusia, Vecinătatea de Est, Asia Centrală şi OSCE, Serviciul European de Acţiune Externă.
3.05.2012

Agenda digitală: O nouă strategie pentru un internet mai sigur și cu un conținut mai adecvat pentru copii și adolescenți

 Comisia Europeană a elaborat un plan pentru a dota copiii cu competențele și instrumentele digitale de care au nevoie pentru a se bucura din plin și în siguranță de lumea digitală. Deși internetul nu a fost conceput pentru copii, în prezent îl utilizează 75% dintre aceștia, dintre care o treime prin intermediul telefoanelor mobile. Noua strategie constă în încurajarea pieței conținutului online interactiv, creativ și educativ printr-un parteneriat între Comisia Europeană și statele membre, operatorii de telefonie mobilă, producătorii de dispozitive mobile și furnizorii de servicii de socializare în rețea.  Detalii

 
 Vezi de asemenea:

CPESC: DOSARE TEMATICE: Consiliul Europei şi Internetul
 La 15 martie 2012, la Strasbourg, cele 47 State membre ale Consiliului Europei au adoptat o Strategie privind Guvernarea Internetului pentru a ...

02.05.2012

 Ministrul Educaţiei a participat în cadrul Conferinţei Ministeriale a Procesului Bologna

În perioada 26-27 aprilie curent, la Bucureşti, România, şi-a desfăşurat lucrările Conferinţa Ministerială a Procesului Bologna.

 Detalii








02.05.2012

Lansarea negocierilor cu UE în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună

La 2 mai 2012, la MAEIE au început consultările RM-UE în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Delegaţia RM este condusă de către dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, însoţită de membrii Grupului de Lucru pentru coordonarea procesului de colaborare cu UE în domeniul PSAC. Delegaţia UE este condusă de dl Timothy Clarke, Şef al Direcţiei Politica de Parteneriat şi Acorduri în cadrul PSAC, Serviciul European pentru Acţiune Externă.

Detalii