Cuprins:
1.Introducere și metodologie
2.Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul geopolitic actual
2.1. Evoluția contextului geopolitic
2.2. Contextualizarea internă: provocările pentru integrarea europeană legate de gestionarea conflictului înghețat din regiunea transnistreană și evoluțiile din UTA Găgăuzia
2.3. Relația UE - Republica Moldova, de la partener la stat candidat: Parteneriatul Estic, Acordul de Asociere, stat candidat, capitole de negociere
3. Relația Republicii Moldova cu România, ca element principal de politică externă a României
4. Parcursul european al României: lecțiile de bună practică și transferul acestora către Republica Moldova
4.1. Asigurarea consensului politic intern și a unei planificări strategice prescriptive
4.2. Fundamentarea strategiei de negociere
4.3. Definitivarea și consolidarea continuă a sistemului instituțional și a guvernanței interne
5. Scenarii de viitor în procesul de integrare a Republicii Moldova în UE și poziționarea României față de acestea
Factori în construcția scenariilor
- Scenariul 1: Best case scenario (scenariul cel mai optimist): republica moldova în UE până în 2030
- Scenariul 2: Republica Moldova-Ucraina împreună
- Scenariul 3: Menținerea statu-quo-lui
- Scenariul 4: Republica Moldova-zonă tampon între est și vest
- Scenariul 5: Worst case scenario (scenariul cel mai pesimist): Republica Moldova non-UE pe termen nelimitat
6. Analiza SWOT privitoare la dinamica procesului de integrare europeană a Republicii Moldova
Prezentul studiu și-a propus ca scop analiza relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și identificarea principalelor domenii în care România poate să ofere expertiză și transfer de bune practici în domeniul integrării europene.
Obiectivele specifice ale publicatiei:
1. Analiza dinamicii procesului de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul geopolitic actual, unde a fost analizat relația cu Uniunea Europeană, evoluția Chișinăului în Parteneriatul Estic în concordanță cu standardele europene, Acordul de Asociere și acceptarea candidaturii Moldovei la UE.
2. Realizarea unei analize SWOT privitoare la evoluția și dinamica procesului de integrare europeană a RM. Aceasta a permis identificarea, sintetizarea, descrierea și analiza potențialelor vulnerabilități și incertitudini ce pot afecta cadrul de negociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Prin utilizarea metodei SWOT s-a avut în vedere factori endogeni (cum ar fi: stabilitatea politică la nivel intern, implementarea reformelor, suportul elitelor și al populației, gestionarea conflictelor teritoriale ș.a.), precum și factori exogeni (agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, cuplarea cu Ucraina a negocierilor de aderare; coalițiile de sprijin ale statelor membre ș.a.).
3. Identificarea, analiza și evaluarea modalităților prin care România poate să contribuie la consolidarea și extinderea progreselor realizate de Republica Moldova în procesul integrator. Prin analiză a fost prezentat acțiunile care au fost întreprinse în ultimul deceniu de către autoritățile din România referitoare la contribuția pentru consolidarea și extinderea progreselor realizate de Republica Moldova.
4. Construcția unor scenarii alternative privind evoluția politică și geopolitică. Au fost construite 5 scenarii de viitor pornind de la best case scenario (scenariul cel mai optimist) (1. Republica Moldova în UE până în 2030; 2. Republica Moldova-Ucraina aderă împreună; 3. Menținerea Statu-quo-lui; 4. Republica Moldova-zonă tampon între est și vest) până la worst case scenario (scenariul cel mai pesimist) (5. Republica Moldova Non-UE pe termen nelimitat). S-a avut în vedere evoluția politică internă a Republicii Moldova și contextul geopolitic complicat din Estul Europei (UE, Federația Rusă, SUA, Ucraina, etc).
5. Formularea unor recomandări care să susțină accelerarea implementării reformelor necesare în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Formularea recomandărilor (la nivel tactic, operațional și strategic) care să susțină accelerarea implementării reformelor necesare în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană au rezultat din realizarea analizei.
6. Formularea unor recomandări de comunicare publică pentru sprijinirea autorităților din Republica Moldova în promovarea procesului de integrare europeană. Urmărind și analizând parcursul european al României, expertiza acumulată și exemplele de bune practici, am realizat un set de recomandări care să poată fi folosit de către autoritățile din Republica Moldova în procesul de promovare a integrării europene.
STRUCTURA
Lucrarea este organizată în șapte capitole, pe lângă cel de concluzii.
În primul capitol, Introducere și metodologie, este făcută o scurtă prezentare introductivă sub raport tematic și este dezvoltat cadrul metodologic.
În cel de-al doilea capitol, Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul geopolitic actual, a fost analizat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul geopolitic actual, provocările pentru integrarea europeană legate de gestionarea conflictului înghețat din regiunea transnistreană și evoluțiile din UTA Găgăuzia, dar și relația UE - Republica Moldova, de la partener la stat candidat: Parteneriatul Estic, Acordul de Asociere, stat candidat, capitole de negociere.
În capitolul trei, Relația Republicii Moldova cu România, ca element principal de politică externă al României, s-a pus accent pe analiza relației Republicii Moldova cu România, ca element principal de politică externă al României, realizând o analiză longitudinală a relației bilaterale dintre cele două, pe rolul României în avansarea pe agenda europeană de discuții vis-a-vis de integrarea Republicii Moldova în structurile europene.
În capitolul patru, Parcursul european al României: lecțiile de bună practică și transferul acestora către Republica Moldova, a fost analizat parcursul european al României, punând accent pe lecțiile de bună practică și transferul acestora către Republica Moldova. Astfel, a fost evidențiat maniera în care statul român poate asista partenerii de la Chișinău în procesul de aderare, având în vedere cunoștințele și competențele dobândite pe parcursul negocierilor pentru propria aderare.
S-au avut în vedere următoarele teme de analiză: asigurarea consensului politic intern și a unei planificări strategice prescriptive; fundamentarea strategiei de negociere; definitivarea și consolidarea continuă a sistemului instituțional și a guvernanței interne.
În capitolul cinci, Scenarii de viitor în procesul de integrare al Republicii Moldova în UE și poziționarea României față de acestea, echipa de cercetare a dezvoltat cele 5 scenarii de viitor în procesul de integrare al Republicii Moldova în UE și poziționarea României față de acestea după identificarea factorilor de influență. Astfel, cele 5 scenarii sunt: Scenariul 1: Best case scenario (Scenariul cel mai optimist): Republica Moldova in până în 2030; Scenariul 2: Republica Moldova-Ucraina împreună; Scenariul 3: Menținerea statu-quo-lui; Scenariul 4: Republica Moldova-zonă tampon între est și vest și Scenariul 5: Worst case scenario (Scenariul cel mai pesimist): Republica Moldova non-UE pe termen nelimitat.
In capitolul șase, Analiza SWOT privitoare la dinamica procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, o analiză de tip SWOT privitoare la dinamica procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, punând accent pe cele mai importate puncte tari, puncte slabe, oportunități, dar și amenințări.
In capitolul șapte, Recomandări de sprijinire a Republicii Moldova în contextul integrării europene, am dezvoltat recomandări care să susțină accelerarea implementării reformelor necesare în vederea apropierii RM de UE, dar și recomandări de comunicare publică pentru sprijinirea autorităților din Republica Moldova în promovarea procesului de integrare europeană.
În concluzie, Republica Moldova este grav afectată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei pe plan economic, social, dar și la nivelul securității naționale și societale. Războiul hibrid susținut de Federația Rusă împotriva acestui stat vulnerabil contribuie la un proces de erodare a democrației, amenințând consolidarea statului de drept și echilibrul politic. Regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia sunt folosite de Federația Rusă pentru a genera instabilitate și pentru a bloca inițiativele autorităților de la Chișinău legate de procesul integrării europene. Conflictul înghețat din regiunea transnistreană în contextul evenimentelor din Ucraina a dat în mai multe rânduri semne că poate fi reactivat. Liderii politici din UTA Găgăuzia susțin public, inclusiv prin vizite la Moscova, regimul lui Putin și politicile acestuia față de Republica Moldova și integrarea europeană a acesteia.
Relațiile dintre România și Republica Moldova au fost definite de un sprijin constant în direcția integrării europene a Republicii Moldova. Acest aspect a transformat această colaborare într-un element esențial al politicii externe a României. Pe parcursul ultimilor trei decenii, România a avut un rol determinat în democratizarea și europenizarea Republicii Moldova, contribuind semnificativ la dezvoltarea acesteia prin proiecte bilaterale și asistență financiară substanțială, devenind primul partener economic bilateral. Rolul major avut de România s-a remarcat în aspecte precum: procesul de liberalizare a regimului de vize, sprijinirea ruperii dependenței energetice de Federația Rusă, obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE și accederea la etapa de negociere ș.a.
Recomandările rezultate în urma analizei sunt structurate pe trei niveluri: strategic, tactic și operațional, având în vedere specificul național.
La nivel strategic, recomandarea referitoare la sprijinirea accelerării de către Republica Moldova a implementării reformelor necesare în vederea apropierii de UE, subliniază necesitatea oferirii unui sprijin coerent și unit pentru atingerea convergenței instituționale între România și Republica Moldova, în vederea integrării europene. Din perspectiva tactică, strategiile guvernamentale din România trebuie să includă obiective clare referitoare la sprijinirea autorităților Republicii Moldova în pregătirea negocierilor de aderare, precum și consolidarea implementării cerințelor specifice capitolelor de negociere, susținute de resurse adecvate. La nivel operațional, se recomandă crearea unui punct focal național care să gestioneze coordonarea sprijinului tehnic și financiar, asigurând astfel o abordare unitară și eficientă. Totodată, se recomandă acordarea de stimulente pentru funcționarii implicați în procesul de integrare și detașarea pe termen mediu și lung în Republica Moldova. În ceea ce privește sprijinirea autorităților din Republica Moldova în promovarea procesului de integrare europeană, din punct de vedere strategic, se recomandă depunerea eforturilor de către România pentru includerea Republicii Moldova în Observatorul european al mass-media digitale (EDMO), precum și pe crearea unui hub comun coordonat de România pentru combaterea dezinformării. Din punct de vedere tactic, se recomandă intensificarea comunicării prin exemplificarea beneficiilor integrării europene, bazate pe parcursul României în cadrul UE. În plus, din punct de vedere operațional, schimburile de experiență între specialiștii în comunicare publică din Republica Moldova și România ar contribui la îmbunătățirea abilităților de comunicare pe teme europene, susținând o informare corectă și eficientă a publicului din Republica Moldova despre impactul integrării europene.
Vezi de asemenea:
- "România europeană - furnizor de expertiză în procesul integrării europene a Republicii Moldova" https://cpescmdlib.blogspot.com/2022/01/expozitia-romania-europeana-furnizor-de.html
- Evaluarea Parteneriatului Strategic România - Republica Moldova (2010-2021) https://cpescmd2.blogspot.com/2021/12/bv-evaluarea-parteneriatului-strategic.html
- Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova https://cpescmd2.blogspot.com/2021/11/bv-cum-poate-sustine-bucurestiul-agenda.html
- Valorificarea experienței României în contextul integrării europene a Republicii Moldova https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/06/ue-intrari-noi-iunie-2018.html
- Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană : Două decenii de colaborare. Bilanţ şi perspective https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/04/ue-intrari-noi-aprilie-2018.html
- Relațiile economice moldo-române : Monografie (1990-2010) : Experiențe si oportunități https://cpescmdlib.blogspot.com/2022/04/achizitii-recente-aprilie-iunie-2022.html
- Particularități ale dezvoltării economice locale în spațiul transfrontalier Ucraine-Moldova-România : Materialele mesei rotunde internaționale, 10-11 iunie 2021 https://cpescmdlib.blogspot.com/2022/04/achizitii-recente-aprilie-iunie-2022.html
- Relaţii moldo-române din perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/713835
- Experienţe şi provocări, pentru România şi Republica Moldova, în contextul proceselor de integrare europeană http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/915635
- România - furnizor de expertiză în tranziție democratică pentru țările Parteneriatului Estic și Balcanii de Vest http://cpescmdlib.blogspot.com/2018/04/ue-e-publicatii-studii-de-strategie-si.html
- Cercetarea relaţiilor socio-economice dintre Republica Moldova şi România şi direcţiile de dezvoltare a acestora în condiţiile integrării în Uniunea Europeană : Teză http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/630605
- 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană https://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2025/04/20-de-ani-de-la-semnarea-Tratatului-de-aderare-a-Romaniei-la-UE_final.pdf
- Mai multe publicatii IER
- https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/04/ue-e-publicatii-studii-de-strategie-si.html
- https://cpescmdlib.blogspot.com/2013/04/ue-e-publicatii-studii-de-strategie-si.html
- https://cpescmdlib.blogspot.com/2012/12/ue-e-publicatii-brosuri-din-seria.html
- https://cpescmdlib.blogspot.com/2016/03/ue-e-publicatii-studii-de-strategie-si.html
- https://cpescmdlib.blogspot.com/search/label/ier