Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Ianuarie-martie 2021

MARTIE 2021
 
30-31.03.2021

Cea de șaptea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova

aduce în prim-plan atât impactul pandemiei asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, cât și acțiunile și oportunitățile pentru recuperarea economică a țării.

Acest eveniment ce reunește parlamentari și oficiali europeni, diplomați și reprezentanți ai societății civile din Moldova este moderat de către cei doi co-președinți ai Platformei Societății Civile, Ștefan Pădure și Liliana Palihovici.

Subiectele aflate în prim-planul dialogului celei de-a șaptea reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova vizează implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), situația forței de muncă în Republica Moldova, stimularea activităților economice prietenoase mediului și digitalizarea asistenței medicale în Republica Moldova.
 
 
Mai mult :  
 
27.03.2021
 
COVID-19: UE ajută la livrarea vaccinurilor în Republica Moldova


UE sprijină România în furnizarea a 50.400 de doze de vaccinuri pentru Republica Moldova ca răspuns la pandemia COVID-19. Această livrare este posibilă ca urmare a solicitării de vaccinuri de către Republica Moldova prin Mecanismul de protecție civilă a UE.Comisia oferă asistență, coordonează și finanțează până la 75% din costurile pentru transport.

 
25.03.2021

Activitățile și realizările proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în perioada ianuarie – februarie 2021 

Susținere continuă în lupta cu pandemia în spiritul Echipei Europa, granturi și sprijin financiar pentru dezvoltarea afacerilor, inclusiv în mediul rural, îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, investiții în inovații, sprijin pentru o societate mai puternică și mediu mai sănătos – sunt doar câteva dintre realizările asistenței oferite de Uniunea Europeană în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova în primele două luni ale acestui an.

 
Aflați mai multe despre activitățile și realizările proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în perioada ianuarie – februarie 2021 din prima ediție a acestui an a buletinului informativ privind cooperarea UE - RM

  • https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_ro
  • https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_ru
  • https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_en
 
24.03.2021

Lansarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul
 
Uniunea Europeană oferă asistență financiară de cca 6,8 mil. de euro pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locale în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii Cahul. Fondurile sunt oferite prin intermediul Suediei, în cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Obiectivele-cheie ale inițiativei, care urmează a fi atinse până în anul 2024, au fost prezentate la evenimentul de lansare a proiectului

Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM
La eveniment a fost prezentat proiectul viitorului EU4Innovation Centre – centru care va dezvolta mai multe servicii locale, programe și activități. Acesta va fi amplasat la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și va oferi mai multe facilități

În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” , implementat în perioada 2020-2024, abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
 
Mai mult :   
 
22.03.2021

Cea de-a 9-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană 

s-a desfășurat  în format on-line, cu participarea reprezentanților Parlamentului European, Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. 

Subiectele cele mai importante discutate în cadrul reuniunii au vizat implementarea de către țara noastră a Acordului de Asociere cu UE ajutorul oferit de UE în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, redresarea economică și evoluțiile politice din RM.

Oficialii europeni au declarat că UE va continua să fie alături de RM în combaterea pandemiei de COVID-19, așa cum s-a întâmplat încă de la începutul crizei. În aceșati timp, aceștia au încurajat autoritățile moldovene să îndeplinească condiționalitățile asumate de țara noastră și să accelereze implementarea reformelor, în special în administrație publică, educație, sănătate și justiție

Legislativul de la Chișinău a fost reprezentat de Ruxanda Glavan – copreședintă, Igor Munteanu – vicepreședinte, Mihail Popșoi, Marina Tauber și Alla Darovannaia – membri ai Comitetului.
.
Copreședinta Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Ruxanda Glavan a  menționat că în pofida situației politice complicate, autoritățile își mențin angajamentul pentru continuarea implementării agendei reformelor asumate în contextul Acordului de Asociere cu UE, eforturile fiind axate pe redresarea consecințelor economice, dar și pe îndeplinirea obiectivelor de lungă durată, inclusiv reforma în domeniului justiției.

Mai mult



Declarație finală și recomandări 


19.03.2021

Moldova a recepționat 24,570 de doze de vaccin împotriva COVID-19,


livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova.

Dozele de vaccin (prima doză) vor fi distribuite proporțional tuturor instituțiilor medico-sanitare (asistența medicală spitalicească și asistența medicală primară) din țară, pentru a fi imunizate categoriile de populație incluse în prima etapă de vaccinare. Personalul medical a fost instruit pentru utilizarea corectă a vaccinului Pfizer.


Cu ocazia livrării, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova a menționat: „Uniunea Europeană și statele sale membre și-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atât de necesare în Republica Moldova. Platforma COVAX, la care UE și întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri, așa cum vedem astăzi din nou. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane și salvarea mai multor vieți. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile este esențial pentru a pune capăt pandemiei.”


Statele Unite ale Americii, prin intermediul USAID, accelerează accesul global la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19, prin contribuția istorică de 4 miliarde de dolari către GAVI, Alianța vaccinurilor
Echipa Europa, reunind UE și statele sale membre, a contribuit la COVAX cu peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv alte 900 milioane de euro promise recent de Germania.

De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat țării, oferind asistență în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidarea capacităților și de informare și comunicare la subiectul COVID-19.

”Această livrare a vaccinurilor Pfizer-BioNTech prin Inițiativa COVAX către Republica Moldova este prima de acest fel pentru acest vaccin în Regiunea Europeană a OMS
. Suntem foarte recunoscători că prima distribuție a acestui vaccin a sosit în țară. Bazându-ne pe principiile de corectitudine, transparență și echitate care au ghidat procesul de alocare a vaccinurilor, suntem încrezători că acest nou lot de vaccinuri va avea un impact maxim asupra sănătății publice, permițând în continuare țării să își protejeze lucrătorii din domeniul sănătate și pe alții cu risc sporit”, a declarat dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

OMS conduce acțiunile de sprijin în pregătirea țării pentru a primi și administra vaccinuri, iar UNICEF își valorifică experiența ca cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume și lucrează cu producătorii și partenerii la achiziționarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, precum și la transportul de marfă, logistica și depozitare. UNICEF achiziționează deja mai mult de 2 miliarde de doze de vaccinuri anual pentru imunizare de rutină și răspuns la focare în numele a aproape 100 de țări.

Pe data de 22 martie, urmează să fie livrat pe paltforma COVAX alt lot de vaccin AstraZeneca, în număr de 21.600 doze.

Mai mult

https://msmps.gov.md/comunicare/comunicate/moldova-a-receptionat-al-doilea-lot-de-vaccinuri-impotriva-covid-19-prin-intermediul-covax


12.03.2021

Conferința privind cooperarea țărilor asociate din cadrul Parteneriatului Estic pe filiera parlamentară și în domeniul securității 
 
organizată de către Comisia pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană a Radei Supreme și centrul analitic neguvernamental „Ukrainian Prism”.
 
Participanții evenimentului s-au referit la necesitatea revigorării Parteneriatului Estic și promovării unei viziuni strategice pentru inițiativa dată care ar reflecta aspirațiile europene crescânde ale celor trei state asociate, și s-a reiterat importanța includerii în agenda discuțiilor despre viitorul Parteneriatul Estic a domeniilor noi de cooperare precum 
  • dezvoltarea sectorului energetic, 
  • infrastructurii de transport, 
  • telecomunicații, 
  • interacțiunii aprofundate în domeniul securității, 
  • extinderea participării țărilor partenere programele UE.
Republica Moldova a fost reprezentată de către Doamna Daniela Cujbă, secretar de Stat al MAEIE care în cadrul sesiunii dedicate provocărilor în țările asociate ce țin de securitate, a fost menționată necesitatea creșterii interacțiunii dintre UE și PaE în domeniul dat, deschiderii accesului pentru partenerii estici la aranjamentele și platformele comunitare relevante, avansarea dialogului la nivel înalt în sfera securității inclusiv pentru abordarea provocărilor și amenințărilor comune.



Republica Moldova s-a alăturat Rețelei Europene de Migrație cu Statut de Observator


Acordul de lucru reprezintă un pas important către o cooperare consolidată în domeniile migrației și azilului.

Rețeaua europeană de migrație (EMN) salută pentru prima dată țări din afara Spațiului Economic European și anume Republica Moldova și Georgia.

Directorul general al Direcției Generale pentru Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, Monique Pariat, a declarat: „Pentru a gestiona mai bine migrația, este important să se intensifice cooperarea UE cu țările terțe. Acest lucru a fost subliniat în Noul Pact privind migrația și azilul. Având Republica Moldova Moldova ca parte a Rețelei europene de migrație ne va permite să împărtășim bunele noastre practici europene în gestionarea migrației, obținând în același timp o mai bună înțelegere a migrației din perspectiva vecinătății estice”.

Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu a subliniat: „Aderarea la EMN oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la schimbul de informații fiabile, actualizate și comparabile în domeniul migrație și azil. Acest nou cadru de cooperare va aduce o valoare adăugată și o substanță concretă viziunilor comune în beneficiul statelor, precum și pentru persoanele implicate în procesul migrațional”

Rețeaua europeană de migrație (EMN) este o rețea la nivel european, formată din Puncte Naționale de Contact (NCP) din statele membre ale UE și Norvegia, care oferă informații despre migrație și azil.
EMN a fost înființat în 2008 de către Comisia Europeană în numele Consiliului European, pentru a satisface necesitatea unui schimb regulat de informații fiabile cu privire la problemele legate de migrație și azil la nivel european.

Mai mult


11.03.2021

Uniunea Europeană și OMS au suplimentat dotarea spitalelor cu echipamente medicale în valoare de 685.400 EUR în lupta cu COVID-19
 
300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 ventilatoare de respirație artificială pentru a restabili și trata pacienții cu forme și dificultăți grave de respirație ca urmare a COVID-19, au fost livrate suplimentar în Republica Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Echipamentul medical, în valoare de 685.400 EUR, va ajuta la monitorizarea pacienților și tratarea cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic și care are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la o situație de urgență în sănătate publică.
„Uniunea Europeană și Statele sale membre sunt alături de cetățenii Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Livrarea de astăzi a echipamentelor este extrem de necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața. Echipamentul oferit este suplinit și de o donație din partea Germaniei. Acționând împreună ca „Echipa Europa” și în parteneriat cu OMS, vom continua să oferim asistența necesară pentru sistemul medical din Republica Moldova, în contextul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
 
 
4.03.2021

Republica Moldova a devenit astăzi prima țară din Europa care primește vaccinul COVID-19 prin inițiativa COVAX

Republica Moldova a primit 14,400 doze de vaccin anti-COVID-19, expediate prin COVAX, în cadrul unui parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Moldova este prima țară din Europa care primește vaccinuri prin intermediul platformei COVAX.

Sosirea lotului de vaccinuri a marcat un pas istoric spre obiectivul de a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 la nivel global, fiind cea mai mare operațiune de achiziționare și aprovizionare a vaccinurilor din istorie. Livrarea face parte dintr-un prim val de furnizări în Republica Moldova, care va continua în următoarele zile și săptămâni.

„Suntem prima țară din Europa care a primit un vaccin gratuit prin intermediul platformei COVAX și suntem recunoscători pentru asta. Cele 14.400 de doze de vaccin Covid-19 ne vor ajuta să continuăm să imunizăm personalul medical și să reducem răspândirea virusului. Mulțumim tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală - Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele - pentru solidaritatea lor în aceste vremuri dificile pentru toți. De asemenea, mulțumim OMS și UNICEF pentru eforturile depuse pentru a distribui corect vaccinurile ”, a declarat Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova.

Pe parcursul anului 2021, prin intermediul platformei COVAX urmează să fie livrate în Republica Moldova 24,570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer COVID-19 și până la 264,000 de doze indicative de vaccin AstraZeneca / SKBio COVID-19.

Echipa Europa, care reunește UE și statele sale membre, este unul dintre principalii contribuabili la COVAX cu peste 2,2 miliarde EUR, inclusiv alte 900 milioane EUR garantate recent de Germania.

Mai mult
 
02.03.2021
 
28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile datorită asistenței Uniunii Europene
 
28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.  Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.


EU4MOLDOVA Regiuni-cheie or. Ungheni : https://eu4ungheni.md/
EU4MOLDOVA Regiuni-cheie or. Cahul : https://eu4cahul.md/
 
 
FEBRUARIE 2021


28.02.2021
  
Președintele Consiliului European, Charles Michel: Uniunea Europeană este un partener de încredere pentru Republica Moldova
 
Înaltul oficial european s-a aflat la Chișinău într-o vizită de lucru , la invitația șefei statului, făcută în timpul vizitei sale la Bruxelles. 
Subiectele-cheie ale discuției au fost: asigurarea cetățenilor noștri cu vaccinuri împotriva Covid-19 și depășirea crizei sanitare, sprijinirea afacerilor mici și mijlocii în pandemie, consolidarea sprijinului pentru agenda noastră de reforme și depășirea blocajului politic.
 
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat sprijinul UE în combaterea pandemiei, în obținerea vaccinului și în redresarea economiei Republicii Moldova, dar și susținerea deplină pentru Preşedintele Maia Sandu şi agenda sa ambițioasă.
„Este prima vizită în Republica Moldova - scurtă, dar foarte importantă. Transmit un mesaj clar de sprijin din partea Uniunii Europene în continuarea reformelor și lupta cu corupția. UE este un partener de încredere al Republicii Moldova. Suntem cel mai mare partener comercial pentru exporturile moldovenești. Pe parcursul ultimilor zece ani am oferit peste un miliar de euro sub formă de granturi și peste o mie de proiecte au fost implementate în toată țara. Am reiterat solidaritatea UE de a ajuta Moldova să lupte cu criza Covid și să facă față impactului social-economic al acesteia. Acum suntem concentrați pe accelerarea vaccinării. Dar sprijinul nostru merge mână în mână cu reformele. Combaterea corupției și consolidarea statului de drept sunt singura cale de urmat. Agenda foarte ambițioasă a Președintei este direcția corectă, pentru consolidarea relației cu UE”, a declarat Charles Michel.

 Mai mult : 

 

27.02.2021

Uniunea Europeană salută livrarea a unui lot de 21.600 de vaccinuri AstraZeneca COVID-19, parte componentă a donației de 200.000 de doze oferite de România Republicii Moldova.

 Livrarea a fost posibilă datorită sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană și Statele sale membre continuă să ofere sprijin cetățenilor Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei. Astăzi, primul lot de vaccinuri COVID-19 a ajuns la Chișinău, parte componentă a sprijinului oferit de România. Vreau să-mi exprim recunoștința față de România pentru această donație generoasă de vaccinuri livrate prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Acest prim lot va fi utilizat pentru lucrătorii medicali din prima linie de luptă. Accesul corect și echitabil la vaccinuri reprezintă elementul cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și Statele sale membre, care acționează împreună sub umbrela „Echipa Europa”, sunt mândri că de asemenea oferă suport platformei COVAX, pentru furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri ”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova
 
 
 
 25.02.2021
 
Președintele Consiliului European, Charles Michel va vizita Republica Moldova, Georgia și Ucraina


Președintele  Michel va efectua o vizită oficială în Moldova, Georgia și Ucraina în perioada 28 februarie - 03 martie 2021

La Chișinău, președintele Michel se va întâlni cu președinta Maia Sandu înainte de a zbura în Georgia, unde se va întâlni cu președintele Salome Zourabichvili, cu prim-ministrul Irakli Gharibashvili și cu Archil Talakvadze, președintele Parlamentului Georgiei. De asemenea, acesta va vizita linia administrativa de frontieră și se va întâlni cu reprezentanți ai opoziției.

În Ucraina, el se va alătura președintelui Zelenskyy în vizita din estul Ucrainei înainte de a discuta relațiile UE-Ucraina la Kiev, ulterior se va întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor care luptă împotriva corupției.

Pe lângă relațiile bilaterale și lupta noastră comună împotriva Covid-19, subiectul Parteneriatului estic va fi, de asemenea, un loc important pe agenda vizitei.

Mai mult :

 
24.02.2021 
 
Realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE în domeniul energie, mediu, politici climatice, transport și protecție civilă discutate în cadrul Subcomitetului de profil


Evenimentul a fost co-prezidat de către Serviciului European pentru Acţiune Externă și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, incluzând reprezentanții Comisiei Europene, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE în RM, precum şi ai instituțiilor naționale relevante.

În contextul prezentării evoluțiilor înregistrate în sectorul cooperării energetice, o atenție aparte a fost acordată dezvoltării proiectelor de infrastructură în vederea asigurării securității energetice a țării.
În ceea ce privește cooperarea în domeniul protecției civile, RM a prezentat activitățile întreprinse la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021 în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor provocate de situațiile excepționale.
La sesiunea dedicată mediului și acțiunilor climatice, discuțiile s-au axat pe progresele înregistrate și provocările întâmpinate în transpunerea legislației europene în domeniul calității aerului şi apei, gestionării deșeurilor, biodiversității, controlului poluării industriale și substanțelor chimice prevăzute de Acordul de Asociere.

24.02.2021

47 inițiative de dezvoltare sunt lansate în comunitățile rurale din Cahul și Ungheni datorită asistenței Uniunii Europene
 
Comunitățile rurale din regiunile Cahul și Ungheni se dezvoltă datorită asistenței Uniunii Europene. Iniţiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente - dotarea cu echipament modern a brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate - vor fi lansate în acest an în 26 comunități rurale. Satele, beneficiare de finanțare europeană, sunt membre a patru grupuri de acțiune locală câștigătoare ale programului de granturi, ediția 2020, desfășurat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.
 
Mai mult : https://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/presscenter/pressreleases/2021/47-ini_iative-de-dezvoltare-sunt-lansate-in-comunitile-rurale-di.html

EU4MOLDOVA Regiuni-cheie or. Ungheni : https://eu4ungheni.md/
 
EU4MOLDOVA Regiuni-cheie or. Cahul : https://eu4cahul.md/


22.02.2021 
Semnarea Acordului de finanțare dintre Rep. Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență Covid-19 pentru Republica Moldova”
 
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Directorul Comisiei Europene pentru Vecinătatea de Est și Consolidare Instituțională, Lawrence Meredith, au semnat Acordul de finanțare pentru Contractul de Reziliență COVID-19 în favoarea Republica Moldova în valoare de 15 milioane de euro. Contractul de Reziliență COVID-19 va ajuta Republica Moldova să facă față epidemiei COVID-19 și consecințelor sale socio-economice, precum și să sporească reziliența sistemului de sănătate.
 
Acordul de finanțare semnat face parte din pachetul de sprijin COVID-19 al UE pentru Moldova și va consolida suportul în domenii cheie. Prin grantul de 15 milioane de euro (circa 300 milioane de lei), UE va susține măsurile anti-criză ale țării, menite să îmbunătățească sistemul național de sănătate. În plus, va fi acordat sprijin întreprinderilor micro, mici și mijlocii, inclusiv din zonele rurale, pentru a le ajuta să atenueze impactul economic negativ al pandemiei.

Detalii : 

 
 https://www.presedinte.md/rom/presa/presedintele-maia-sandu-a-semnat-acordul-de-asistenta-financiara-de-15-milioane-de-euro-din-partea-ue


19.02.2021 
 
Dinamica relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe agenda videoconferinței
 
între Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar, ministrul afacerilor externe și integrării europene și Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar UE pentru comerț.
Cei doi oficiali au discutat despre progresele și provocările ce țin de implementarea Acordului de Asociere, sub aspectul valorificării Zonei de liber schimb complex și cuprinzător, precum și evoluțiile realizării acțiunilor aferente programului de asistență macrofinanciară de urgență a UE, denumit OMNIBUS.

Având în vedere progresele atinse de Republica Moldova în realizarea foii de parcurs privind obținerea dreptului de export a produselor de origine animală în spațiul  UE, prim-ministrul a salutat decizia UE de a întreprinde în luna aprilie curent un audit menit să evalueze controlul sănătății în sector și posibilitatea obținerii dreptului de a exporta în UE carnea de pasăre și ouă de categoria B, așteptată de antreprenorii din Republica Moldova.

Prim-ministrul Aureliu Ciocoi a abordat și interesul țării noastre de a adera la Zona unică de plăți în euro (SEPA), remarcând beneficiile pe care le va aduce cetățenilor și posibilitățile noi de dezvoltare pentru IMM-uri.
 


11.02.2021

UE, în parteneriat cu OMS/Europa au lansat un nou program regional, în valoare de 40 milioane de euro, 

de asistență în domeniul vaccinării populației din cele 6 țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.
Proiectul, cu o durată de 3 ani, va aborda provocările operaționale și logistice fără precedent din sistemele de sănătate și va sprijini țările în pregătirea și distribuirea eficientă a vaccinurilor împotriva COVID-19. 

Mai mult



04.02.2021
UE și BERD sporesc sprijinul pentru întreprinderile mici din Moldova


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut de 15 milioane EUR băncii ProCredit pentru a facilita accesul la finanțare al întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Moldova prin intermediul liniei de credit EU4Business-BERD. Noua finanțare, sprijinită din fonduri ale Uniunii Europene, va ajuta companiile să devină mai ecologice și competitive, și să profite de noi oportunități de export.

Pachetul financiar va permite întreprinderilor : să investească în modernizarea echipamentelor și proceselor de producție conform standardelor UE în materie de calitate a produselor, măsuri privind securitatea și sănătatea, și protejarea mediului, în pofida crizei COVID-19.
La fel, se vor asigura standarde înalte pentru produsele care le vor permite companiilor să devină mai orientate spre export și să-și comercializeze bunurile la scară largă, făcându-le totodată mai competitive pe piața locală.
 
Mai mult :
 
 
01-04.02.2021
 
Noul Program Indicativ Multianual 2021-2027 privind asistența financiară pentru Republica Moldova 
 
Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, a început activitatea de identificare a domeniilor prioritare, care vor fi incluse în noul Plan Indicativ Multianual 2021 – 2027 al UE pentru țara noastră.

Noul Program Indicativ Multianual reprezintă documentul de programare, care va reflecta asistenţa financiară prevăzută şi priorităţile sectoriale, ce vor fi susţinute pentru următorii șapte ani.

În cadrul unei serii de videoconferințe au avut loc consultări cu mai multe instituţii naţionale, printre care Ministerul Finanţelor, în calitatea sa de autoritate naţională de coordonare a asistenţei externe.
Precum și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Justiţiei, Curtea de Conturi şi Biroul politici pentru reintegrare.

În cadrul videoconferinței cu Misiunea Uniunii Europene, Prim-ministrul interimar, Ministrul afacerilor externe și integrării europene - Domnul Aureliu Ciocoi a confirmat că Republica Moldova sprijină cele 5 domenii prezentate de Comisia Europeană în comunicarea UE privind politica Parteneriatului Estic post-2020:
  1. reziliența economică,
  2. supremația legii și securitate,
  3. mediul înconjurător,
  4. transformarea digitală,
  5. societate inclusivă.
La fel s-a punctat că viitorul cadru va trebui să îmbine necesitățile urgente aferente redresării economiei și priorități de dezvoltare de lungă durată. Printre direcțiile importante de implementare au fost discutate asemenea domenii precum: statul de drept, reziliența economică, eficiență energetică și securitate, agricultură, educație, sănătatea, gestionarea deșeurilor și alte domenii prioritare.

În cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, secretarul general al MEI - Doamna Lilia Palii a declarat că printre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii se numără susținerea continuă a întreprinderilor mici și mijlocii, cu accent pe digitalizarea acestora, ecologizare și internaționalizare. Deasemena, MEI a prezentat prioritățile cu privire la dezvoltarea sectorului energetic precum și în domeniul transporturilor.

Secretarul de stat al MECC în domeniul Educației – Doamna Natalia Grîu și secretarul de stat în domeniul tineret și sport Domnul Ivan Gheorghiu au prezentat prioritățile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniile de activitate ( educație, cultură, cercetare, tineret și sport).

În domeniul Educației s-a menționat importanța dezvoltării infrastructurii instituțiilor de învățământ pentru asigurarea accesului copiilor cu cerințe educaționale speciale, dar și fortificarea resursei umane, digitalizarea sistemului de educație, educația inclusivă, promovarea dimensiunii de gen și nu în ultimul rând reziliență la condițiile impuse de Pandemie, dar și alte situații critice care ar putea interveni.
În domeniul Culturii este stabilită elaborarea Strategiei pentru cultură și patrimoniu 2030; susținerea mobilității artistice și a proiectelor internaționale - aderarea RM la Programul Europa Creativă 2021-2027, facilitarea mobilităților pentru artiștii și profesioniștii din domeniul culturii în statele UE (rezidențe, internshipuri, burse de studiu, cercetare, schimb de experiență), susținerea unui nou program al Parteneriatului Estic dedicat culturii, etc.

Prioritățile în domeniul tineretului și sportului - realizarea cercetărilor privind situația și necesitățile tinerilor și elaborarea documentului de politici național în domeniul tineret; susținerea promovării spiritului civic în rândurile tinerilor și dezvoltarea sectorului de voluntariat prin susținerea proiectelor și inițiativelor de tineret privind promovarea voluntariatului și a activismului civic; crearea şi dezvoltarea infrastructurii sportive, prin construcția și renovarea complexelor, terenurilor şi îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a școlilor şi centrelor sportive; asigurarea dezvoltării continue a performanțelor sportivilor moldoveni pe arena internațională etc.

01.02.2021
Uniunea Europeană aprobă livrarea vaccinurilor Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/SKBio împotriva COVID-19 către Republica Moldova.
UE salută decizia Facilității COVAX / GAVI sprijinită de UE, de a aloca 24.570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer COVID-19 și până la 264.000 de doze indicative de vaccin AstraZeneca / SKBio COVID-19 către Republica Moldova. Cu 853 de milioane de euro, UE este cel mai mare contribuitor inițial al Facilității COVAX.

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționând împreună ca „Echipa Europei” sunt mândri să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.



IANUARIE 2021


28.01.2021

Cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului   Consultativ – Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM)

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina a organizat cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului Consultativ.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe, agențiilor de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, a prezidat întrunirea, în cadrul căreia participanții au oferit opinii valoroase cu privire la contribuția viitoare a Misiunii atât la un dialog incluziv între Chișinău și Tiraspol, cât și la sprijinirea extinderii controlului comun de-a lungul frontierei de stat moldo-ucrainene și prevenirea, depistarea și investigarea infracțiunile transfrontaliere.

Șeful EUBAM, dl Slawomir Pichor, a informat participanții despre activitățile realizate de către Misiune în comun cu serviciile sale partenere în circumstanțele evoluției pandemiei de coronavirus, din luna septembrie 2020, de la ultima Reuniune a Consiliului, precum și despre activitățile planificate până la 30 noiembrie 2021.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul de stat dl Gheorghe Leucă, din componența acesteia mai făcând parte și reprezentanții Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Biroului Politici de Reintegrare.

Mai mult : https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/92243/cea-de-35-reuniune-consiliului-consultativ-misiunea-uniunii-europene-de-asisten%C8%9B%C4%83-la-frontier%C4%83_ro




18-19 ianuarie 2021 


Vizită oficială Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles

Doamna Maia Sandu va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

În prima zi a vizitei Președintele Maia Sandu  a avut 
întrevedere  cu:

doamna Ursula Von Der Leyen, Președinta Comisiei Europene;

„Am accentuat că pentru noi integrarea europeană nu este un termen abstract - este un plan de lucru pentru a construi un stat cu instituții funcționale, puternice și pentru a îmbunătăți situația din țară prin proiecte de cooperare concrete”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și despre rolul Parteneriatul Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate”, a menționat după întrevedere Președintele Maia Sandu.

Printre alte subiecte abordate în cadrul discuției se numără....

Mai mult : 



întrevedere  
cu domnul Josep Borell Fontelles, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene;
Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere. El a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, cei doi au discutat despre evoluțiile interne și despre necesitatea unor pași decisivi și eficienți pentru a recâștiga încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului, pentru a construi o justiție puternică și independentă și pentru a asigura un sector financiar și bancar stabil.

Mai mult



domnul Charles Michel, Președinte al Consiliului European;
"Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă - prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a spus în cadrul întrevederii Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.


întrevedere  cu:
  • domnul Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene;
  • domnul Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație;
  • domnul Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție;
Perspectiva relației cu Uniunea Europeană pe diverse domenii de cooperare a fost discutată astăzi de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul întrevederilor cu domnii Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, și Valdis Dombrovskis, Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor. Doamna Maia Sandu le-a mulțumit oficialilor europeni pentru susținerea acordată țării noastre de-a lungul timpului și pentru faptul că au promovat interesele cetățenilor chiar și în perioade când la nivelul conducerii țării erau încălcate valorile și principiile europene la care a aderat Republica Moldova.

Cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, discuția s-a axat pe intensificarea cooperării economice, pe importanța asistenței UE pentru Republica Moldova și pe dorința noastră de a liberaliza și în continuare serviciile și de a integra și mai profund Republica Moldova în economia europeană. 

Cât privește întâlnirea cu Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, Președinta Maia Sandu a accentuat necesitatea de a implementa o reformă reală a justiției, care să permită dezvoltarea Republica Moldova și în celelalte domenii.


întrevedere  cu: domnul Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere
.Printre subiectele abordate au fost actualizarea Acordului de Asociere, elaborarea în comun a unui plan de acțiuni specific necesităților țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic și oferirea asistenței necesare Republicii Moldova pentru a aborda problemele imediate cu care se confruntă cetățenii.
Un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost despre cooperarea și asistența directă oferită de UE pentru localitățile și primăriile din Republica Moldova.
https://www.presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/presedintele-maia-sandu-catre-comisarul-olivr-vrhelyi-ajutorul-ue-este-foarte-important-pentru-stabilizarea-situatiei-economice-din-tara-noastra

În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale, Președintele Maia Sandu a avut întrevederi cu:
domnul Alexander De Croo, Prim-ministru al Regatului Belgiei;Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei;


domnul David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European.
https://www.presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/presedintele-republicii-moldova-maia-sandu-a-avut-o-intrevedere-cu-presedintele-parlamentului-european-david-sassoli

si  o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului European și cu alți demnitari europeni de rang înalt.



15 ianuarie 2021

Maia Sandu : Vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la 
Uniunea Europeană

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate direcțiile prioritare de cooperare între țara noastră și instituțiile UE. La întâlnire au fost abordate atât aspecte ale politicii interne, cât și perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Președintele Maia Sandu o va efectua săptămâna viitoare la Bruxelles.

Totodată, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a asigurat pe Ambasadorul Uniunii Europene că pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE - atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic. „Drept urmare, vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu

Detalii