Cea de șaptea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova
Acest eveniment ce reunește parlamentari și oficiali europeni, diplomați și reprezentanți ai societății civile din Moldova este moderat de către cei doi co-președinți ai Platformei Societății Civile, Ștefan Pădure și Liliana Palihovici.
Subiectele aflate în prim-planul dialogului celei de-a șaptea reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova vizează implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), situația forței de muncă în Republica Moldova, stimularea activităților economice prietenoase mediului și digitalizarea asistenței medicale în Republica Moldova.
- https://www.eesc.europa.eu/ro/agenda/our-events/events/7th-meeting-eu-moldova-civil-society-platform
- https://www.eesc.europa.eu/ro/sections-other-bodies/other/platforma-societatii-civile-ue-moldova
- https://ue.mfa.gov.md/ro/content/ambasadorul-daniela-morari-participat-la-cea-de-7-reuniune-platformei-societ%C4%83%C8%9Bii-civile-ue
- http://ivcmoldova.org/cea-de-a-saptea-reuniune-a-platformei-societatii-civile-uniunea-europeana-republica-moldova-un-eveniment-on-line-bruxelles-chisinau
UE sprijină România în furnizarea a 50.400 de doze de vaccinuri pentru Republica Moldova ca răspuns la pandemia COVID-19. Această livrare este posibilă ca urmare a solicitării de vaccinuri de către Republica Moldova prin Mecanismul de protecție civilă a UE.Comisia oferă asistență, coordonează și finanțează până la 75% din costurile pentru transport.
- https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_ro
- https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_ru
- https://issuu.com/euassistancemoldova2020/docs/newsletter_january_february_2021_en
Lansarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul
Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM
La eveniment a fost prezentat proiectul viitorului EU4Innovation Centre – centru care va dezvolta mai multe servicii locale, programe și activități. Acesta va fi amplasat la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și va oferi mai multe facilități
În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.
Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” , implementat în perioada 2020-2024, abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
Statele Unite ale Americii, prin intermediul USAID, accelerează accesul global la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19, prin contribuția istorică de 4 miliarde de dolari către GAVI, Alianța vaccinurilor
De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat țării, oferind asistență în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidarea capacităților și de informare și comunicare la subiectul COVID-19.
Conferința privind cooperarea țărilor asociate din cadrul Parteneriatului Estic pe filiera parlamentară și în domeniul securității
- dezvoltarea sectorului energetic,
- infrastructurii de transport,
- telecomunicații,
- interacțiunii aprofundate în domeniul securității,
- extinderea participării țărilor partenere programele UE.
Republica Moldova s-a alăturat Rețelei Europene de Migrație cu Statut de Observator
Acordul de lucru reprezintă un pas important către o cooperare consolidată în domeniile migrației și azilului.
Directorul general al Direcției Generale pentru Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, Monique Pariat, a declarat: „Pentru a gestiona mai bine migrația, este important să se intensifice cooperarea UE cu țările terțe. Acest lucru a fost subliniat în Noul Pact privind migrația și azilul. Având Republica Moldova Moldova ca parte a Rețelei europene de migrație ne va permite să împărtășim bunele noastre practici europene în gestionarea migrației, obținând în același timp o mai bună înțelegere a migrației din perspectiva vecinătății estice”.
Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu a subliniat: „Aderarea la EMN oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la schimbul de informații fiabile, actualizate și comparabile în domeniul migrație și azil. Acest nou cadru de cooperare va aduce o valoare adăugată și o substanță concretă viziunilor comune în beneficiul statelor, precum și pentru persoanele implicate în procesul migrațional”
Rețeaua europeană de migrație (EMN) este o rețea la nivel european, formată din Puncte Naționale de Contact (NCP) din statele membre ale UE și Norvegia, care oferă informații despre migrație și azil.
EMN a fost înființat în 2008 de către Comisia Europeană în numele Consiliului European, pentru a satisface necesitatea unui schimb regulat de informații fiabile cu privire la problemele legate de migrație și azil la nivel european.
- https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/docs/pages/emn_coop_with_moldova_press_release_final.pdf
- https://www.mai.gov.md/ro/news/republica-moldova-se-alatura-retelei-europene-de-migratie
- https://ec.europa.eu/home-affairs/news/emn-welcomes-georgia-and-moldova_en
- EMN - https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network_en
Uniunea Europeană și OMS au suplimentat dotarea spitalelor cu echipamente medicale în valoare de 685.400 EUR în lupta cu COVID-19
„Uniunea Europeană și Statele sale membre sunt alături de cetățenii Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Livrarea de astăzi a echipamentelor este extrem de necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața. Echipamentul oferit este suplinit și de o donație din partea Germaniei. Acționând împreună ca „Echipa Europa” și în parteneriat cu OMS, vom continua să oferim asistența necesară pentru sistemul medical din Republica Moldova, în contextul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile datorită asistenței Uniunii Europene
„Este prima vizită în Republica Moldova - scurtă, dar foarte importantă. Transmit un mesaj clar de sprijin din partea Uniunii Europene în continuarea reformelor și lupta cu corupția. UE este un partener de încredere al Republicii Moldova. Suntem cel mai mare partener comercial pentru exporturile moldovenești. Pe parcursul ultimilor zece ani am oferit peste un miliar de euro sub formă de granturi și peste o mie de proiecte au fost implementate în toată țara. Am reiterat solidaritatea UE de a ajuta Moldova să lupte cu criza Covid și să facă față impactului social-economic al acesteia. Acum suntem concentrați pe accelerarea vaccinării. Dar sprijinul nostru merge mână în mână cu reformele. Combaterea corupției și consolidarea statului de drept sunt singura cale de urmat. Agenda foarte ambițioasă a Președintei este direcția corectă, pentru consolidarea relației cu UE”, a declarat Charles Michel.
Mai mult :
„Uniunea Europeană și Statele sale membre continuă să ofere sprijin cetățenilor Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei. Astăzi, primul lot de vaccinuri COVID-19 a ajuns la Chișinău, parte componentă a sprijinului oferit de România. Vreau să-mi exprim recunoștința față de România pentru această donație generoasă de vaccinuri livrate prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Acest prim lot va fi utilizat pentru lucrătorii medicali din prima linie de luptă. Accesul corect și echitabil la vaccinuri reprezintă elementul cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și Statele sale membre, care acționează împreună sub umbrela „Echipa Europa”, sunt mândri că de asemenea oferă suport platformei COVAX, pentru furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri ”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova
La Chișinău, președintele Michel se va întâlni cu președinta Maia Sandu înainte de a zbura în Georgia, unde se va întâlni cu președintele Salome Zourabichvili, cu prim-ministrul Irakli Gharibashvili și cu Archil Talakvadze, președintele Parlamentului Georgiei. De asemenea, acesta va vizita linia administrativa de frontieră și se va întâlni cu reprezentanți ai opoziției.
În Ucraina, el se va alătura președintelui Zelenskyy în vizita din estul Ucrainei înainte de a discuta relațiile UE-Ucraina la Kiev, ulterior se va întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor care luptă împotriva corupției.
Pe lângă relațiile bilaterale și lupta noastră comună împotriva Covid-19, subiectul Parteneriatului estic va fi, de asemenea, un loc important pe agenda vizitei.
Evenimentul a fost co-prezidat de către Serviciului European pentru Acţiune Externă și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, incluzând reprezentanții Comisiei Europene, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE în RM, precum şi ai instituțiilor naționale relevante.
În contextul prezentării evoluțiilor înregistrate în sectorul cooperării energetice, o atenție aparte a fost acordată dezvoltării proiectelor de infrastructură în vederea asigurării securității energetice a țării.
Detalii :
Prim-ministrul Aureliu Ciocoi a abordat și interesul țării noastre de a adera la Zona unică de plăți în euro (SEPA), remarcând beneficiile pe care le va aduce cetățenilor și posibilitățile noi de dezvoltare pentru IMM-uri.
- https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_522
- https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/default/files/vaccination-eastern-partnership-countries_en.pdf
- https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/default/files/coronavirus_support_eap.pdf
UE și BERD sporesc sprijinul pentru întreprinderile mici din Moldova
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut de 15 milioane EUR băncii ProCredit pentru a facilita accesul la finanțare al întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Moldova prin intermediul liniei de credit EU4Business-BERD. Noua finanțare, sprijinită din fonduri ale Uniunii Europene, va ajuta companiile să devină mai ecologice și competitive, și să profite de noi oportunități de export.
Pachetul financiar va permite întreprinderilor : să investească în modernizarea echipamentelor și proceselor de producție conform standardelor UE în materie de calitate a produselor, măsuri privind securitatea și sănătatea, și protejarea mediului, în pofida crizei COVID-19.
La fel, se vor asigura standarde înalte pentru produsele care le vor permite companiilor să devină mai orientate spre export și să-și comercializeze bunurile la scară largă, făcându-le totodată mai competitive pe piața locală.
Noul Program Indicativ Multianual 2021-2027 privind asistența financiară pentru Republica Moldova
- reziliența economică,
- supremația legii și securitate,
- mediul înconjurător,
- transformarea digitală,
- societate inclusivă.
Mai mult :
- https://mfa.gov.md/ro/content/ue-incepe-misiunea-de-programare-prioritatilor-de-asistenta-pentru-republica-moldova-pentru
- https://mei.gov.md/ro/content/misiunea-ue-discutii-cu-mei-privind-asistenta-financiara-pentru-tara-noastra-urmatorii-sapte
- https://www.madrm.gov.md/ro/content/3035
- https://www.mai.gov.md/ro/news/programarea-prioritatilor-de-asistenta-uniunii-europene-pentru-republica-moldova
- https://mecc.gov.md/ro/content/prioritatile-ministerul-educatiei-culturii-si-cercetarii-domeniile-de-activitate-au-fost
„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționând împreună ca „Echipa Europei” sunt mândri să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.
Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina a organizat cea de-a 35-a Reuniune a Consiliului Consultativ.
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe, agențiilor de frontieră, vamale și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, a prezidat întrunirea, în cadrul căreia participanții au oferit opinii valoroase cu privire la contribuția viitoare a Misiunii atât la un dialog incluziv între Chișinău și Tiraspol, cât și la sprijinirea extinderii controlului comun de-a lungul frontierei de stat moldo-ucrainene și prevenirea, depistarea și investigarea infracțiunile transfrontaliere.
Șeful EUBAM, dl Slawomir Pichor, a informat participanții despre activitățile realizate de către Misiune în comun cu serviciile sale partenere în circumstanțele evoluției pandemiei de coronavirus, din luna septembrie 2020, de la ultima Reuniune a Consiliului, precum și despre activitățile planificate până la 30 noiembrie 2021.
Vizită oficială Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles
În prima zi a vizitei Președintele Maia Sandu a avut
Printre alte subiecte abordate în cadrul discuției se numără....
- domnul Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene;
- domnul Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație;
- domnul Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție;
În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale, Președintele Maia Sandu a avut întrevederi cu:
domnul Alexander De Croo, Prim-ministru al Regatului Belgiei;Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei;
si o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului European și cu alți demnitari europeni de rang înalt.