„Este, de asemenea, foarte pozitiv faptul că ONG-urile și instituțiile naționale pentru drepturile omului devin din ce în ce mai implicate în proces, făcându-l mai eficient și mai transparent. Cu toate acestea, nu este momentul pentru satisfacție. Multe hotărâri importante sunt restante de câțiva ani și un număr mic de cazuri cu profil înalt nu sunt soluționate suficient de repede. Statele noastre membre au datoria de a pune în aplicare hotărârile CEDO cu promptitudine și deplinătate. Aceasta nu este o cerere amabilă - este o cerință obligatorie”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Congresul și-a ales președintele, președinții, precum și vicepreședinții camerelor sale de autorități locale și regionale.
- Societăți rezistente: răspunsuri eficiente la criza sănătății publice;
- Societăți democratice: calitatea democrației reprezentative și participarea cetățenilor;
- Societăți coezive: reducerea inegalităților;
- Societăți durabile: probleme de mediu și acțiuni climatice;
- Societăți digitale: digitalizare și inteligență artificială în contextul local.
Cu această ocazie, și-au dat întâlnire în paralel și și-au ales președinții și vicepreședinții, precum și Comitetele de Monitorizare, Guvernare și Afaceri curente ale Congresului.
- Agenda sesiunii
- https://www.coe.int/en/web/congress/40th-session
- https://www.coe.int/en/web/congress/-/the-congress-of-local-and-regional-authorities-of-the-council-of-europe-renews-its-presidency
- https://www.coe.int/en/web/portal/-/leendert-verbeek-elected-as-the-president-of-the-congress
- Prioritățile Congresului 2021 - 2026 https://rm.coe.int/native/0900001680a19f64
- Prioritățile Congresului Autorităților Locale și Regionale 2021 - 2026
- a aprobat Memorandumul Secretariatului privind Recomandarea Adunării Parlamentare 2192 (2020), „Drepturile și obligațiile ONG-urilor care asistă refugiații și migranții în Europa”;
- a aprobat compilarea avizelor și rapoartelor Comisiei de la Veneția privind procedurile legale și calitatea legii;
- a adoptat raportul anual de activitate 2020.
- atenuarea impactului disproporționat al pandemiei Covid-19 asupra grupurilor vulnerabile,
- combaterea rasismului adânc înrădăcinat în viața publică,
- combaterea rasismului anti-musulman și antisemitismului în fața terorismului și
- abordarea reacției adverse împotriva protecției drepturilor omului a persoanelor LGBTI.
Raportul de evaluare a necesităților
Realizările Programului CoE : „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.
O conferință la nivel înalt a încheiat Programul „ Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Norvegiei și pus în aplicare de Consiliul Europei pe parcursul a 36 de luni (2018 -2021) ca parte a Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2017-2020).
Programul a urmărit obiectivul general de a asigura o politică coerentă în materie de justiție penală bazată pe principiile umanizării, resocializării și justiției restaurative și de a îmbunătăți managementul penitenciarelor, organizarea asistenței medicale în penitenciare și sistemul de probațiune în scopul susținerii reintegrării sociale a infractorilor.
Printre cele mai remarcabile realizări ale Programului este evaluarea compatibilității generale a aplicării detenției preventive cu dreptul la libertate și securitate în Moldova, care a scos în evidență tendința spre o recurgere excesivă la detenția preventivă în țară. Această cercetare de mare amploare a pregătit calea pentru viitoarele intervenții, menite să alinieze în continuare legislația și practica din Republica Moldova la standardele internaționale. În plus, în scopul facilitării aplicării eficiente la nivel național a standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului, au fost consolidate capacitățile profesionale a 1 601 de judecători, avocați și procurori. De asemenea, datorită intervenției Programului, a fost consolidată capacitatea Oficiului Avocatului Poporului de a-și exercita mandatul, ceea ce a influențat pozitiv percepția publică a instituției.
Totodată, s-au înregistrat realizări majore în abordarea problemelor sistemice din penitenciare, cum ar fi violența între deținuți, prin elaborarea unei Strategii și unui Plan de Acțiune în domeniu. Managementul penitenciarelor a fost consolidat prin continuarea implementării planurilor Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) și a sprijinului acordat în vederea reorganizării penitenciarelor, având drept finalitate îmbunătățirea procesului de reintegrare socială a deținuților și introducerea unui sistem al securități dinamice. Condițiile materiale ale tuturor celor 16 unități de asistență medicală primară din penitenciare și ale Spitalului Penitenciar au fost îmbunătățite datorită achiziționării unui lot de echipament medical în valoare de 150.000 de euro, iar personalul medical și non-medical și-a consolidat cunoștințele tehnice în diferite domenii ce țin de sistemul îngrijirii sănătății. Serviciul de Probațiune a fost sprijinit în procesul reformei sale organizaționale în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, precum și prin acțiuni de consolidare a capacităților.
Mai mult :
- https://www.coe.int/ro/web/chisinau/-/criminal-justice-system-conclusions-of-a-three-year-council-of-europe-programme
- https://www.coe.int/en/web/human-rights-rule-of-law/-/criminal-justice-system-conclusions-of-a-three-year-council-of-europe-programme
- https://www.coe.int/en/web/human-rights-rule-of-law/opening-statement-by-christophe-poirel-17-february-2021
- https://www.coe.int/en/web/criminal-law-coop
12.02.2021
Punerea în aplicare a hotărârilor CEDO: o nouă fișă tematică privind drepturile copilului
Fișa informativă rezumă măsurile raportate de 29 de state membre pentru a salvgarda și proteja drepturile copiilor ca răspuns la 62 de hotărâri judecătorești din Strasbourg.
Aceasta reprezintă a șasea la număr dintr-o serie de fișe tematice. Fișele informative anterioare cuprind aspecte constituționale, investigații eficiente, libertatea religioasă, mediul, independența și imparțialitatea sistemelor judiciare.
3.02.2021
Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2020
28.01.2021
Prezentarea Raportului anual 2020 al Curții Europene a Drepturilor Omului
Raportul de activitate pentru anul 2020 include : un cuvânt de introducere al Președintelui Curții, un rezumat al principalelor evenimente care au marcat anul, discursurile susținute la deschiderea anului judiciar, o prezentare generală a jurisprudenței, activitățile judiciare ale anului, date statistice și tabele de încălcări pe state membre pentru anul 2020.
- Comunicat de presă : https://hudoc.echr.coe.int/eng-press#{%22itemid%22:[%22003-6921004-9299249%22]}
Pagina web a CtEDO : https://www.echr.coe.int/
RAPORT 2020 : http://cpescmd2.blogspot.com/2021/01/bv-coe-rm-raportul-anual-al-curtii.html
28.01.2021
- Site-ul web al Consiliului Europei privind protecția datelor https://www.coe.int
- Cea de-a 15-a aniversare a Zilei Protecția Datelor https://www.coe.int/en/web/data-protection/data-protection-day
- Video https://www.youtube.com
27.01.2021
Secretarul General Marija Pejčinović Burić a declarat „În fiecare an, în această zi, căutăm cuvinte care să descrie teroarea Holocaustului. Dar cuvintele ne eșuează. Nu putem capta suferința și pierderea. Responsabilitatea noastră acum este să ne asigurăm că nu greșim față de cei care și-au pierdut viața și față de cei care au decedat după ce au fost eliberați. Că ne amintim și că acționăm, pentru a păstra memoria, pentru a asigura demnitatea și pentru a construi societăți în care oamenii trăiesc în siguranța, pe care fiecare dintre noi o merită ”.
25-28.01.2021
Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei 2021
Adunarea va dezbate considerațiile etice, legale și practice ale vaccinurilor anti COVID-19.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus se va adresa parlamentarilor în cadrul dezbaterii. Alte subiecte pe ordinea de zi includ profilarea etnică în Europa, restricțiile privind activitățile ONG-urilor din statele membre ale Consiliului Europei și discriminarea împotriva persoanelor care se confruntă cu boli cronice și de lungă durată.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, se va adresa membrilor Adunării și le va răspunde la întrebări, precum și ministrul federal pentru afaceri externe al Germaniei, Heiko Maas (în cadrul președinției germane a Comitetului de Miniștri) și Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić (care își va prezenta comunicarea).
MOLDOVADe asemenea, au avut loc dezbateri cu privire la independența judecătorilor în Polonia și în Republica Moldova (cu participarea fostului ministru federal al justiției din Germania, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger,)În ceea ce privește Republica Moldova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europeis-a declarat îngrijorată de „apropierea unei părți a sistemului judiciar de autoritățile politice”. Mai multe încercări de reformare a sistemului judiciar „nu au avut succes”, au spus parlamentarii, subliniind că corupția rămâne un fenomen larg răspândit. Aceștia au cerut reforma în curs a sistemului judiciar din Moldova, a Consiliului Superior al Magistraturii și a parchetului, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, și eforturi mai mari de combatere a corupției în rândul judecătorilor și procurorilor.
Totodată, sunt prevăzute dezbateri cu privire la progresul procedurii de monitorizare a Adunării și privind dialogul de post-monitorizare cu Muntenegru.
Adunarea va trebui să își determine poziția cu privire la modificarea Regulamentului de procedură al Adunării ca o urmare a Rezoluției 2319 (2020) privind procedura comună complementară între Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru – în ceea ce privește obligațiile sale statutare.
Adunarea își va decide agenda sa finală în ziua de deschidere a sesiunii.
Detalii : https://pace.coe.int/en/news/8157/hybrid-winter-plenary-session-2021-
Informații suplimentare :
- Sesiunea de iarnă 2021 - https://pace.coe.int/en/pages/session-202101
- AGENDA
- Pagina web APCE : https://pace.coe.int/en
- Raport / proiectul Rezoluției APCE privind independența judecătorilor în Polonia și în Republica Moldova
- https://pace.coe.int/en/news/8175/judges-in-poland-and-moldova-must-remain-independent-says-pace
- https://multimedia.parlament.md/delegatia-parlamentului-moldovei-s-a-intalnit-cu-pierre-alain-fridez-coraportorul-apce-pentru-tara-noastra/
04.01.2021
Creat în august 1971 - ca un cadru european de cooperare pentru combaterea abuzului și traficului de droguri, acesta s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un grup internațional care promovează o abordare umanistă a politicilor privind drogurile, în conformitate cu valorile Consiliului Europei. Acesta a crescut de la 7 state fondatoare la 41 de membri astăzi, inclusiv 3 țări non-europene.
Cea mai importantă caracteristică a aniversării este adoptarea preconizată a unui statut revizuit de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Prin consolidarea identității grupului Pompidou ca o entitate a Consiliului Europei, inclusiv o concentrare puternică asupra drepturilor omului, extinderea mandatului său dincolo de domeniul drogurilor ilicite, încurajarea sinergiilor cu alte organizații internaționale și organele Consiliului Europei, noul statut va oferi un nou impuls politic și va deschide noi căi legale către Grupul Pompidou.
Sub deviza „Drepturile omului în centrul politicilor privind drogurile”, aniversarea va fi celebrată pe tot parcursul anului, într-o serie de evenimente care vor avea loc în Europa și în afara acesteia. Principalul eveniment de celebrare va avea loc la Centrul Pompidou din Paris la data de 28 octombrie: va constitui un bun prilej de a face bilanțul realizărilor Grupului Pompidou din ultimii 50 de ani, pentru a aduce un omagiu oamenilor care au contribuit la acestea și pentru a aborda provocări cu care ne confruntăm astăzi.
- Pagina-web aniversară : https://www.coe.int/en/web/pompidou/50th-anniversary
- Pagina-web Grupul Pompidou : www.coe.int/pompidou
- Implicarea Consiliului Europei în lupta împotriva traficului şi abuzului de droguri : https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/05/politici-europene-in-combaterea.html