Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM – Ianuarie-Martie 2021

31.03.2021

Raportul anual 2020 privind implementarea hotărârilor CEDO

Potrivit ultimului raport anual al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în ciuda pandemiei COVID-19, statele din întreaga Europă continuă să facă progrese în implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problemele sistemice evidențiate de CEDO, inclusiv maltratarea sau decesele cauzate de forțele de securitate și condițiile precare de detenție, precum și cazuri inter-statale și un număr tot mai mare de cazuri referitoare la limitări abuzive ale drepturilor și libertății.

„Este, de asemenea, foarte pozitiv faptul că ONG-urile și instituțiile naționale pentru drepturile omului devin din ce în ce mai implicate în proces, făcându-l mai eficient și mai transparent. Cu toate acestea, nu este momentul pentru satisfacție. Multe hotărâri importante sunt restante de câțiva ani și un număr mic de cazuri cu profil înalt nu sunt soluționate suficient de repede. Statele noastre membre au datoria de a pune în aplicare hotărârile CEDO cu promptitudine și deplinătate. Aceasta nu este o cerere amabilă - este o cerință obligatorie”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Mai mult


23-24.03.2021

Cea de-a 40-a sesiune a Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa (CALRE)- prima sesiune parțială

În perioada 23-24 martie 2021, Congresul a organizat prima parte a celei de-a 40-a sesiuni. Sesiunea a avut loc în format online, având în vedere actuala criză de sănătate COVID-19.

Congresul și-a ales președintele, președinții, precum și vicepreședinții camerelor sale de autorități locale și regionale.
Leendert Verbeek (Olanda, SOC / G / PD) a fost ales în funcția de președinte pentru un mandat de 2 ani și jumătate succedându-l pe Anders Knape (Suedia, PPE / CCE).  Congresul a decis prioritățile sale pentru 2021-2026 (coraportorii Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE / CCE) și Xavier Cadoret (Franța, SOC / G / DP) și bugetul său pentru bieniu (coraportorii Anna Magyar ( Ungaria, PPE / CCE) și Barbara Toce (Italia, SOC / G / PD).

Congresul și-a adoptat prioritățile pentru următorii cinci ani. Acesta se va concentra pe contribuția autorităților locale și regionale la obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, promovând:
  • Societăți rezistente: răspunsuri eficiente la criza sănătății publice;
  • Societăți democratice: calitatea democrației reprezentative și participarea cetățenilor;
  • Societăți coezive: reducerea inegalităților;
  • Societăți durabile: probleme de mediu și acțiuni climatice;
  • Societăți digitale: digitalizare și inteligență artificială în contextul local.
Prioritățile Congresului iau în considerare cadrul strategic al secretarului general al Consiliului Europei și prioritățile statelor membre, pun accentul pe durabilitatea socială și de mediu, revoluția digitală, precum și implicarea cetățenilor în democrație.

De asemenea, Congresul a luat în considerare raportul privind „Asigurarea respectării Cartei Europene a Autonomiei Locale în situații de criză majore” (coraportori Leendert Verbeek (Olanda, SOC / G / PD) și Robert-Csongor Grüman (România, PPE) / CCE), precum și a avut un schimb de opinii cu ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, cu privire la prioritățile și activitățile Președinției germane a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Cu această ocazie, și-au dat întâlnire în paralel și și-au ales președinții și vicepreședinții, precum și Comitetele de Monitorizare, Guvernare și Afaceri curente ale Congresului.




19-20.03.2021

Cea de-a 126 sesiune plenară a Comisiei de la Veneția

Datorită restricțiilor continue Covid-19, prima sesiune plenară din 2021 a Comisiei de la Veneția a avut loc virtual.
Ca de obicei, sesiunea s-a desfășurat cu ușile închise și fără accesul presei. 
În cadrul sesiunii plenare, Comisia de la Veneția:
  • a aprobat Memorandumul Secretariatului privind Recomandarea Adunării Parlamentare 2192 (2020), „Drepturile și obligațiile ONG-urilor care asistă refugiații și migranții în Europa”;
  • a aprobat compilarea avizelor și rapoartelor Comisiei de la Veneția privind procedurile legale și calitatea legii;
  • a adoptat raportul anual de activitate 2020.
Prin urmare au fost adoptate mai multe avize, inclusiv legea securității cetățenilor în Spania, modificări constituționale și procedura de adoptare a acestora în Rusia, compatibilitatea cu standardele europene a dispozițiilor de drept penal din Belarus, care presupun urmărirea penală a manifestanților pașnici, etc.

Totodată, Comisia a avut un schimb de opinii cu diferiții reprezentanți ai statelor membre CoE și oficiali ai COE, UE, etc.

MOLDOVA

Comisia de la Veneția  a făcut un schimb de opinii cu dna Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru Copii din Republica Moldova și  adoptat  Avizul (CDL (2021) 011, CM / ha) cu privire la proiectul de lege de modificare a unor acte normative privind Avocatul Poporului din Republica Moldova (CDL-REF (2021) 013), întocmit pe baza comentariilor dnei Err, dl Hirschfeldt, dl Sørensen și dl Igli Totozani (expert).

Comisia de la Veneția a adoptat Amicus Curiae (CDL (2021) 017, JP / nr) cu privire la trei întrebări juridice referitoare la revizuirea constituțională a procedurilor legale în Parlamentul Republicii Moldova, elaborată pe baza comentariilor dlui Dimitrov, dl Pinelli și dl Scholsem. Această opinie a fost solicitată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova la 21 decembrie 2020.

Următoarele sesiuni plenare, cea de-a 127-a sesiune plenară va avea loc la data de 2-3 iulie 2021 într-o formă hibridă (la Veneția, cu posibilitatea participării în format online), cea de-a 128-a sesiune plenară se va desfășura la data de 15-16 octombrie 2021, iar cea de-a 129-a sesiune plenară se va ține la 10-11 decembrie 2021.


18.03.2021
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței a identificat 4 provocări cheie cu care s-a confruntat Europa în 2020

Comisia Europeană împotriva Rasismului și a Intoleranței (ECRI) a Consiliului Europei, în raportul său anual din 2020, publicat înaintea Zilei Internaționale împotriva discriminării rasiale, marcată la 21 martie, a identificat patru provocări cheie cu care s-a confruntat Europa anul trecut. 

Acestea sunt:
  1.  atenuarea impactului disproporționat al pandemiei Covid-19 asupra grupurilor vulnerabile, 
  2. combaterea rasismului adânc înrădăcinat în viața publică,
  3.  combaterea rasismului anti-musulman și antisemitismului în fața terorismului și
  4.  abordarea reacției adverse împotriva protecției drepturilor omului a persoanelor LGBTI.



2.03.2021
Bjørn Berge este noul secretar general adjunct al Consiliului Europei

Bjørn Berge (Norvegia) a preluat funcția de secretar general adjunct al Consiliului Europei. El a fost ales pe 26 ianuarie de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) cu 185 de voturi și  112 voturi a adunat celălalt candidat al său, Leyla Kayacik (Turcia). Perioada de mandat este de cinci ani, începând cu data de 1 martie 2021. Bjørn Berge este succesorul Gabriellei Battaini -Dragoni (Italia).
Anterior, în cadrul Organizației, Bjørn Berge a deținut funcția de director general și secretar al Comitetului de miniștri al Consiliului Europei. Înainte de aceasta, el a servit mai mult de șapte ani ca director al biroului privat al secretarului general și secretar general adjunct. Înainte de a se alătura Consiliului Europei, a lucrat ca diplomat norvegian, inclusiv în calitate de consilier principal pe probleme internaționale ale primului ministru norvegian.

Domnul Berge a studiat relații internaționale la Universitatea Johns Hopkins din Washington D.C, fiind bursier Fulbright, și a studiat limba și cultura chineză la Universitatea de Știință și Tehnologie din Chengdu. A publicat mai multe cărți și articole.



1.03.2021
Evaluarea necesităților privind drepturile sociale în Republica Moldova


În cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, Departamentul Cartei sociale europene a finalizat cu succes Proiectul „Încadrarea cooperării pentru dezvoltarea drepturilor sociale în Republica Moldova”.


În cadrul proiectului a fost pregătit un raport cuprinzător de evaluare a necesităților. Raportul își propune să abordeze situația actuală din Republica Moldova în ceea ce privește protecția drepturilor sociale față de prevederile Cartei sociale europene, să identifice domeniile prioritare și nevoile pentru o cooperare suplimentară și să sugereze recomandări concrete cu privire la modul de abordare a lipsurilor.





Raportul de evaluare a nevoilor este disponibil în limbile: Engleză și Română.

Mai mult
Raportul de evaluare a necesităților


24.02.2021
Promovarea aplicarea medierii în cauzele penale în Republica Moldova

Programul Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova" (Componenta 1) a publicat mai multe lucrări care promovează aplicarea medierii în cauzele penale. Medierea este o modalitate alternativă de soluţionare pe cale amiabilă a conflictului dintre părţi, cu ajutorul unei terţe persoane (mediator).

Ghidul privind medierea penală este destinat ofițerilor de urmărire penală, procurorilor, avocaților și judecătorilor, precum și persoanelor interesate de instituția medierii penale. Acesta are ca scop de a le oferi un instrument practic, care include cadrul juridic ce reglementează aplicarea medierii penale. Ghidul descrie etapele procesului de mediere, participanții la mediere, infracțiunile în care reconcilierea prin mediere va elimina răspunderea penală, scopul medierii în alte tipuri de infracțiuni, particularitățile procedurii de mediere în cazurile care implică minori, etc.

Broșura informativă cu privire la medierea în cauzele penale include informații relevante pentru bănuiți, învinuiți, inculpați sau victime/părți vătămate, părți civile a infracțiunii. Această broșură oferă răspunsuri la întrebări practice cu privire la reconcilierea prin mediere, scopul medierii în cauzele penale, avantajele medierii penale, procedura de inițiere a medierii penale.

Ambele publicații sunt disponibile în limba română și limba rusă.




23.02.2021
Sensibilizarea publicului cu privire la prevenirea și combaterea torturii în Republica Moldova

Programul Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova" (Componenta 1) a elaborat un video animat și o broșură cu privire la prevenirea și combaterea torturii în Republica Moldova.

Acestea sunt destinate să sensibilizeze publicul cu privire la activitatea Consiliului pentru Prevenirea Torturii. De asemenea, acestea fac apel la raportarea cazurilor de tortură și rele tratamente, încurajează victimele torturii și ale relelor tratamente să solicite protecție juridică și îndeamnă publicul să informeze autoritățile competente în cazul încălcării drepturilor și libertăților persoanelor.

Broșura este disponibilă în limba română și limba rusă. 

Videograficul și broșura au fost produse cu suportul Programului Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova", finanțat de Guvernul Norvegiei.


17.02.2021

Realizările Programului CoE : „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.


O conferință la nivel înalt a încheiat Programul „ Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Norvegiei și pus în aplicare de Consiliul Europei pe parcursul a 36 de luni (2018 -2021) ca parte a Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2017-2020).

Programul a urmărit obiectivul general de a asigura o politică coerentă în materie de justiție penală bazată pe principiile umanizării, resocializării și justiției restaurative și de a îmbunătăți managementul penitenciarelor, organizarea asistenței medicale în penitenciare și sistemul de probațiune în scopul susținerii reintegrării sociale a infractorilor.

Printre cele mai remarcabile realizări ale Programului este evaluarea compatibilității generale a aplicării detenției preventive cu dreptul la libertate și securitate în Moldova, care a scos în evidență tendința spre o recurgere excesivă la detenția preventivă în țară. Această cercetare de mare amploare a pregătit calea pentru viitoarele intervenții, menite să alinieze în continuare legislația și practica din Republica Moldova la standardele internaționale. În plus, în scopul facilitării aplicării eficiente la nivel național a standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului, au fost consolidate capacitățile profesionale a 1 601 de judecători, avocați și procurori. De asemenea, datorită intervenției Programului, a fost consolidată capacitatea Oficiului Avocatului Poporului de a-și exercita mandatul, ceea ce a influențat pozitiv percepția publică a instituției.
Totodată, s-au înregistrat realizări majore în abordarea problemelor sistemice din penitenciare, cum ar fi violența între deținuți, prin elaborarea unei Strategii și unui Plan de Acțiune în domeniu. Managementul penitenciarelor a fost consolidat prin continuarea implementării planurilor Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) și a sprijinului acordat în vederea reorganizării penitenciarelor, având drept finalitate îmbunătățirea procesului de reintegrare socială a deținuților și introducerea unui sistem al securități dinamice. Condițiile materiale ale tuturor celor 16 unități de asistență medicală primară din penitenciare și ale Spitalului Penitenciar au fost îmbunătățite datorită achiziționării unui lot de echipament medical în valoare de 150.000 de euro, iar personalul medical și non-medical și-a consolidat cunoștințele tehnice în diferite domenii ce țin de sistemul îngrijirii sănătății. Serviciul de Probațiune a fost sprijinit în procesul reformei sale organizaționale în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, precum și prin acțiuni de consolidare a capacităților.

Mai mult :
Despre Programul CoE : „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” - https://www.coe.int/ro/web/chisinau/human-rights-in-criminal-justice

 12.02.2021

Carta Europeană a Sportului și Drepturile Omului în sport: rezoluții adoptate la Conferința miniștrilor

Miniștrii sportului din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au adoptat două rezoluții privind Carta Europeană a Sportului și Drepturile omului în sport

Cea de-a 16-a conferință a miniștrilor responsabili pentru sport a Consiliului Europei, organizată în conformitate cu activitățile Acordului parțial extins privind sportul (EPAS), a adoptat două rezoluții:

1) O abordare europeană a politicilor sportive: revizuirea Cartei Europene a Sportului

Miniștrii au subliniat că textul revizuit ar trebui să faciliteze accesul la sport pentru toate nivelurile societății, printre altele prin investiții în infrastructuri pentru practicarea activității fizice la nivel de bază, atât în ​​interiorul, cât și în afara mediului școlar. De asemenea, au încurajat statele membre să dezvolte strategii sportive naționale, precum și să facă schimb de bune practici și experiențe.

2) Drepturile Omului în sport

Luând în considerare importanța unei abordări bazate pe drepturile omului, în timp ce abordarea problemelor de integritate sportivă, cum ar fi siguranța, securitatea și serviciile la evenimente sportive, combaterea dopajului și manipularea competițiilor sportive, miniștrii au încurajat statele membre să consolideze în continuare protecția și promovarea drepturilor omului în acest domeniu, precum și să promoveze sportul și numeroasele sale beneficii sociale și individuale pentru a consolida rezistența societății la crizele globale



10.02.2021
Punerea în aplicare a hotărârilor CEDO: o nouă fișă tematică privind drepturile copilului

Departamentul pentru executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) a publicat o nouă fișă informativă care se concentrează asupra cazurilor legate de copii.
Fișa informativă rezumă măsurile raportate de 29 de state membre pentru a salvgarda și proteja drepturile copiilor ca răspuns la 62 de hotărâri judecătorești din Strasbourg. 
Publicația include secțiuni privind protejarea copiilor împotriva relelor tratamente, detenției, accesul la justiție, drepturile copiilor în materie de drept de familie și protecția acestora împotriva discriminării.
Aceasta reprezintă a șasea la număr dintr-o serie de fișe tematice. Fișele informative anterioare cuprind aspecte constituționale, investigații eficiente, libertatea religioasă, mediul, independența și imparțialitatea sistemelor judiciare. 
 
Fișe tematice ale Departamentului pentru Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului - https://cpescmdlib.blogspot.com/2021/01/coe-e-publicatii-recente-fise-tematice.html
Politica CoE privind drepturile copilului :  https://www.coe.int/en/web/children/home


3.02.2021

A fost adoptat Raportul final pentru implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru perioada 2017-2020

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat Raportul final de implementare a Planului de Acţiuni al CoE pentru Republica Moldova pentru perioada anilor 2017-2020.

Ambasadorul, Reprezentantul Permanent Corina Călugăru, a adus mulțumiri Secretariatului Consiliului Europei, Directoratului General pentru Programe, Oficiului CoE de la Chișinău, experților internaționali şi naționali pentru eforturile de implementare a celor 53 de proiecte bilaterale şi regionale in valoare de 14,1 mln euro, şi pentru elaborarea Raportului final. Totodată, a fost apreciat suportul partenerilor pentru contribuțiile voluntare şi anume - Uniunea Europeană, Norvegia, Elveţia, Suedia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Luxembourg, Fondul pentru stoparea violenței împotriva copiilor, Ucraina, Olanda, România, Italia, Liechtenstein, Marea Britanie, Bulgaria şi Lituania.

Ambasadorul Corina Călugăru a menționat că în pofida contextului politic în schimbare, mai multe guverne pe durata implementării Planului de acțiuni, cooperarea CoE-RM a continuat activ și acest lucru confirmă relevanța acestui document-cadru pentru a susține reformele democratice în curs. Implementarea celui de-al doilea Plan de acțiuni pentru 2017-2020 a consolidat sinergiile proiectelor sub o umbrelă, în conformitate cu necesitățile reale, angajamentele restante față de Consiliul Europei și structurile de monitorizare. Există un modus-operandi și un management comun clar, asigurând în același timp rezultate și impact. Pentru acest mecanism Consiliul Europei își demonstrează rolul său viu și activ, inclusiv în Republica Moldova.


29.01.2021 

Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2020

Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului  în nota analitică : Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2020. Analiza a fost efectuată în baza Raportului de activitate al CtEDO pentru anul respectiv şi a studierii jurisprudenţei CtEDO în cauzele moldoveneşti.
 
Pe lângă analiza datelor statistice privind Republica Moldova, documentul conține sinteza hotărârilor și deciziilor CtEDO din anul 2020 care vizează Republica Moldova. Acest document mai conţine şi o analiză a datelor statistice privind activitatea CtEDO în privința tuturor statelor.
 

Înregistrarea conferinței de presă privind cauzele moldovenești la CtEDO :  https://www.youtube.com/watch?v=p1TrMcB9w1Q&feature=emb_title

28.01.2021 

Prezentarea Raportului anual 2020 al Curții Europene a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut public Raportul anual al Curții Europene a Drepturilor Omului care prezintă informații pentru anul 2020 cu privire la organizarea, activitățile și jurisprudența Curții.

Raportul de activitate pentru anul 2020 include : un cuvânt de introducere al Președintelui Curții, un rezumat al principalelor evenimente care au marcat anul, discursurile susținute la deschiderea anului judiciar, o prezentare generală a jurisprudenței, activitățile judiciare ale anului, date statistice și tabele de încălcări pe state membre pentru anul 2020.

Informații suplimentare :
Conferința de presă 2021

Pagina web a CtEDOhttps://www.echr.coe.int/ 

RAPORT 2020  :  http://cpescmd2.blogspot.com/2021/01/bv-coe-rm-raportul-anual-al-curtii.html

 28.01.2021

Convenția 108 a Consiliului Europei privind protecția datelor la cea de-a 40-a aniversare

Convenția pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal („Convenția 108”), care în acest an, marchează cea de-a 40-a aniversare, poate deveni standardul internațional de referință privind confidențialitatea și protecția datelor în era digitală, a declarat Comitetul de Miniștri.

Comitetul a reamintit, de asemenea, importanța protocolului de modificare (2018) pentru a asigura un spațiu juridic comun adecvat erei digitale, pentru a păstra relevanța acestui instrument de referință pentru deceniile viitoare. Solicită tuturor statelor părți la convenție care nu au făcut încă acest lucru să ratifice protocolul de modificare.

Vezi textul complet al Declarației https://search.coe.int/cm/Pages

O serie de evenimente online vor marca cea de-a 40-a aniversare a Convenției pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, de asemenea, cunoscută și sub denumirea de „Convenția 108“ a Consiliului Europei.

„Convenția 108“ fiind deschisă spre semnare în data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a fost primul document și rămâne a fi unicul tratat internațional cu caracter obligatoriu legat de protecția datelor, și constituie un model pentru multe reglementări privind protecția datelor din întreaga lume.
Un eveniment organizat de Ministerul Federal de Interne din Germania, Clădirea și Comunitatea sub Președinția germană a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei vor examina provocările „Convenției 108” și Regulamentul general al UE privind protecția datelor.

Secretarul general Marija Pejčinović Burić va transmite un mesaj video la (13h-16h30 CET).

Pe măsură ce Ziua Protecției Datelor se desfășoară în întreaga lume, Consiliul Europei va organiza:

Informații suplimentare:


27.01.2021

Consiliul Europei și reprezentanții victimelor marchează Ziua Comemorării Holocaustului

Pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului care are loc anual la 27 ianuarie, liderii Consiliului Europei și reprezentanții victimelor au adus un omagiu milioanelor de oameni care și-au pierdut viața, mulți dintre ei în lagăre precum Auschwitz-Birkenau, care a fost eliberat la 27 ianuarie 1945. 

Secretarul General Marija Pejčinović Burić a declarat „În fiecare an, în această zi, căutăm cuvinte care să descrie teroarea Holocaustului. Dar cuvintele ne eșuează. Nu putem capta suferința și pierderea. Responsabilitatea noastră acum este să ne asigurăm că nu greșim față de cei care și-au pierdut viața și față de cei care au decedat după ce au fost eliberați. Că ne amintim și că acționăm, pentru a păstra memoria, pentru a asigura demnitatea și pentru a construi societăți în care oamenii trăiesc în siguranța, pe care fiecare dintre noi o merită ”.
Mesajele video ale Secretarului General Burić și ale Președintelui Daems pot fi vizualizate pe o pagină specială împreună cu declarații video ale altor demnitari și purtători de cuvânt pentru organizațiile care reprezintă victimele Holocaustului.

Mai mult


25-28.01.2021

 Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei 2021

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) își va desfășura sesiunea plenară de iarnă 2021 într-un mod hibrid, permițând membrilor să participe de la distanță sau personal la ședința de la Strasbourg. 

Adunarea va dezbate considerațiile etice, legale și practice ale vaccinurilor anti COVID-19.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus se va adresa parlamentarilor în cadrul dezbaterii. Alte subiecte pe ordinea de zi includ profilarea etnică în Europa, restricțiile privind activitățile ONG-urilor din statele membre ale Consiliului Europei și discriminarea împotriva persoanelor care se confruntă cu boli cronice și de lungă durată. 
 
În timpul sesiunii, Adunarea va alege Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Secretarul general al Adunării și Judecătorii Curții Europeane a Drepturilor Omului privind Grecia și Elveția. Aceste alegeri vor avea loc prin vot electronic individual.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, se va adresa membrilor Adunării și le va răspunde la întrebări, precum și ministrul federal pentru afaceri externe al Germaniei, Heiko Maas (în cadrul președinției germane a Comitetului de Miniștri) și Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić (care își va prezenta comunicarea).

MOLDOVA

De asemenea, au avut loc dezbateri cu privire la independența judecătorilor în Polonia și în Republica Moldova (cu participarea fostului ministru federal al justiției din Germania, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger,)

În ceea ce privește Republica Moldova, Adunarea  Parlamentară a Consiliului Europei
s-a declarat îngrijorată de „apropierea unei părți a sistemului judiciar de autoritățile politice”. Mai multe încercări de reformare a sistemului judiciar „nu au avut succes”, au spus parlamentarii, subliniind că corupția rămâne un fenomen larg răspândit. Aceștia au cerut reforma în curs a sistemului judiciar din Moldova, a Consiliului Superior al Magistraturii și a parchetului, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, și eforturi mai mari de combatere a corupției în rândul judecătorilor și procurorilor.

Totodată, sunt prevăzute dezbateri cu privire la progresul procedurii de monitorizare a Adunării și privind dialogul de post-monitorizare cu Muntenegru.

Adunarea va trebui să își determine poziția cu privire la modificarea Regulamentului de procedură al Adunării ca o urmare a Rezoluției 2319 (2020) privind procedura comună complementară între Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru – în ceea ce privește obligațiile sale statutare.
Adunarea își va decide agenda sa finală în ziua de deschidere a sesiunii.

Detalii : https://pace.coe.int/en/news/8157/hybrid-winter-plenary-session-2021- 

Informații suplimentare : 

04.01.2021 

Drepturile omului în centrul politicilor privind drogurile : cea de-a 50-a aniversare a Grupului Pompidou

Grupul de cooperare împotriva abuzului de droguri și trafic ilicit celebrează cea de-a 50 aniversare . Format la inițiativa președintelui francez Georges Pompidou în anul 1971, acesta  a devenit un acord parțial extins al Consiliului Europei în anul 1980 care oferă un forum multidisciplinar în care este posibil ca factorii de decizie politică, profesioniștii și cercetătorii să facă schimb de experiențe și informații cu privire la consumul și traficul de droguri.

Creat în august 1971 - ca un cadru european de cooperare pentru combaterea abuzului și traficului de droguri, acesta s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un grup internațional care promovează o abordare umanistă a politicilor privind drogurile, în conformitate cu valorile Consiliului Europei. Acesta a crescut de la 7 state fondatoare la 41 de membri astăzi, inclusiv 3 țări non-europene.
{Republica Moldova este membru cu drepturi depline al Grupului Pompidou din 12 iunie 2012}.

Cea mai importantă caracteristică a aniversării este adoptarea preconizată a unui statut revizuit de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Prin consolidarea identității grupului Pompidou ca o entitate a Consiliului Europei, inclusiv o concentrare puternică asupra drepturilor omului, extinderea mandatului său dincolo de domeniul drogurilor ilicite, încurajarea sinergiilor cu alte organizații internaționale și organele Consiliului Europei, noul statut va oferi un nou impuls politic și va deschide noi căi legale către Grupul Pompidou.

Sub deviza „Drepturile omului în centrul politicilor privind drogurile”, aniversarea va fi celebrată pe tot parcursul anului, într-o serie de evenimente care vor avea loc în Europa și în afara acesteia. Principalul eveniment de celebrare va avea loc la Centrul Pompidou din Paris la data de 28 octombrie: va constitui un bun prilej de a face bilanțul realizărilor Grupului Pompidou din ultimii 50 de ani, pentru a aduce un omagiu oamenilor care au contribuit la acestea și pentru a aborda provocări cu care ne confruntăm astăzi.
 
Publicațiile din Colecția Centrului Pro-European privind combaterea abuzului de droguri : http://cpescmdlib.blogspot.com/2014/02/colectii-coe-j3-droguri.html