Faceți căutări pe acest blog

BV - Declarație finală și recomandări a celei de-a 9-a reuniuni a Comitetului parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova



DECLARAȚIE ȘI RECOMANDĂRI în temeiul articolului 441(3) din Acordul de Asociere: Cea de-a 9-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE.Reuniune la distanță, (prin Interactio) (22 martie 2021)/ Adoptate pe 22/03/2021 - Strasbourg, 2021 . - 6 p. [Accesat 23.03.2021}

Disponibil:

RO



În cadrul celei de-a 9-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova (CPA) a fost discutată și aprobată declarația, dar și au fost stabilite unele recomandări.

Reuniunea a fost coprezidată de către deputata Ruxanda Glavan din partea Parlamentului Republicii Moldova și din partea Parlamentului European, Siegfried Mureșan.

Comitetul a trecut în revistă starea de lucruri a relațiilor UE-Republica Moldova și a implementării Acordului de Asociere. La fel, s-a convenit asupra declarației finale și a recomandărilor:

Cu privire la criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, în care se menționează despre importanța „solidarității între ambele părți în vederea depășirii acestei perioade fără precedent de suferință umană și stagnare social-economică”. Totodată, se „face apel la administrarea rapidă a vaccinurilor pentru toată populația în 2021, ca singură cale de a opri costul uman înalt și de a ne reactiva economiile;

Consolidarea relațiilor UE-Republica Moldova și o redresare economică solidă comună. Recomandările se referă la Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este un fundament solid pe care se bazează cooperarea și solidaritatea noastră; Se așteaptă ca reformele administrative ale Republicii Moldova să fie menținute și accelerate, consolidând valorile comune; Solicită autorităților moldovenești să acorde prioritate specială luptei împotriva corupției și spălării banilor.

Privind evoluțiile politice din Republica Moldova, au fost stabilite o serie de recomandări, precum respectarea Constituției; Recunoașterea importanței promovării transparenței în procesele publice de luare a deciziilor și a asigurării implicării și consultării adecvate a părților interesate și societății civile la toate etapele, ceea ce va spori, de asemenea, controlul public și acceptabilitatea socială a reformelor realizate de autorități.

Cu privire la chestiunile Parteneriatului Estic și afacerile externe în ansamblu, a fost salutată participarea Republicii Moldova în misiunile UE privind politica externă și de securitate comună, inclusiv politica de securitate și apărare comună. A fost accentuată importanța dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Estic într-un moment în care regiunea a asistat la crize și conflicte grave, dar și a fost apreciată contribuția valoroasă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul celor doisprezece ani de existență a acestuia.