Faceți căutări pe acest blog

BV - Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova

Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova/ Victor Chirilă, Bianca Toma, Alexandru Damian.; Centrul Român de Politici Europene , Asociația pentru Politică Externă din Republica Moldova. - Ch., 2021. -  9 p.. - [Accesat la  23 iulie 2021 ]

Disponibil :

https://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2021/07/Cum-poate-sustine-Bucurestiul-agenda-pro-europeana-si-reformatoare-in-Republica-Moldova.pdf

http://www.ape.md/2021/07/victor-chirila-bianca-toma-alexandru-damian-cum-poate-sustine-bucurestiul-agenda-pro-europeana-si-reformatoare-in-republica-moldova/


CRPE și APE și-au propus ca după 10 ani de Parteneriat Strategic România-Republica Moldova să vină cu o evaluare, din perspectiva societății civile, a ceea ce a adus această agendă bilaterală pe fiecare din obiectivele ei majore, să arate sincope și cauzele lor dar și să vină cu propuneri pentru viitor. Este limpede că provocărilor la care Parteneriatul Strategic și-a propus să le răspundă acum 10 ani sunt diferite față de cele de acum și din viitor. În această evaluare primează urgența unor măsuri și adaptarea unor inițiative la nevoi imediate din agenda reformatoare pe care Chișinăul promite să o livreze cu ajutorul majorității parlamentare obținută istoric în urma alegerilor din 11 iulie.


În opinia autorilor,  susținerea Republicii Moldova de către București trebuie să continue și chiar să fie accelerată cu asistență tehnică și financiară contra progrese pe agenda reformistă.

  • O nouă înțelegere în locul Acordului de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de Euro, blocat în primăvara acestui an de Guvernul de la Chișinău și extinderea acestuia.
  • Un fond de dezvoltare pentru Republica Moldova care să cuprindă atât asistența financiară bilaterală rambursabilă (un acord pentru 150 de milioane de euro a fost avansat în acest sens) cât și sprijin – suplimentar sau complementar – pentru obiectivele pe care R.Moldova le va susține din Planul de redresare acordat de UE, în valoare de 600 de milioane de Euro.
  • Finalizarea proiectelor strategice de infrastructură: gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău este funcțional, însă este doar o parte din obiectivul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova. Sunt așteptate progrese la interconectarea energetică care va da acces Moldovei la piața europeană de energie. E nevoie de progrese semnificative în privința infrastructurii rutiere și feroviare și conectării Republicii Moldova la coridoarele europene.
  • Asistență în domeniul medical pentru limitarea pandemiei COVID-19
  • Investiții și sprijin pentru economia Republicii Moldova: implicarea companiilor românești în Republica Moldova, fie cele cu capital majoritar de stat, fie cele private
  • Susținerea Republicii Moldova la Bruxelles – creșterea influenței românești și a potențialului de alianțe pentru a găsi susținere mai largă în UE pentru Parteneriatul Estic, programe de twinning și asistență cu implicare românească.
  • Combaterea dezinformarilor media de la Chișinău. Cele mai multe televiziuni sunt dominate de conținutul în limba rusă. TVR Moldova rămâne un jucător minor în spațiul media, iar posturile românești retransmise la Chișinău sunt puține. Regândirea strategiei TVR Moldova și un program extins de suport media sunt necesare.
  • Eliminarea costurilor de roaming între Republica Moldova și UE – va fi un proces de durată însă, România poate susține în mod activ, în negocierile de la nivel european, statele PaE și Republica Moldova accelerarea procesului de eliminare a acestor tarife.
  • Comunicare strategică și extinderea sprijinului pentru reforme în societatea civilă. Explicarea reformelor și comunicarea aliniată a politicienilor sunt esențiale într-un efort de comunicare strategică de care actuala putere de la Chișinău va avea nevoie. România, la rândul ei, va trebui să se adreseze, pe mai multe voci, populației, mass-media, ONG-urilor și să încurajeze reformiștii. Sprijinul pentru societatea civilă va fi esențial și el se va regăsi pe agenda majorității partenerilor R. Moldova.