Faceți căutări pe acest blog

Carta socială la cea de-a 60-a aniversare: Constituția socială a Europei

 Carta socială la cea de-a 60-a aniversare: Constituția socială a Europei

Ocuparea forței de muncă, locuința, sănătatea, educația, protecția socială și drepturile sociale: Carta socială europeană - denumită adesea Constituția socială a Europei - își sărbătorește cea de-a 60 - aniversare în calitate de gardian al drepturilor sociale și economice fundamentale. Carta, împreună cu Convenția europeană a drepturilor omului, sunt două părți constitutive de bază ale sistemului european de protecție a drepturilor omului. Carta pune un accent special pe protecția persoanelor vulnerabile, precum persoanele în vârstă, copiii, migranții și persoanele cu dizabilități.

„Drepturile sociale sunt o parte fundamentală a sistemului general de garanții colective pentru protecția drepturilor omului în Europa. Cu toate acestea, pandemia Covid-19 a evidențiat inegalitățile sociale în creștere în societățile noastre. Carta socială a Consiliului Europei ajută statele membre să contracareze această tendință prin sprijinirea dezvoltării sistemelor de drepturi sociale care sunt eficiente chiar și în perioade de criză ”, a declarat secretarul general, Marija Pejčinović Burić

Ca tratat internațional al Consiliului Europei, Carta a fost deschisă spre semnare la Torino (Italia) la 18 octombrie 1961. Cea de-a 60-a aniversare va fi marcată cu un panel de discuții la nivel înalt la Palais de l'Europe, pe 18 octombrie 2021 

Anul acesta se marchează, de asemenea și 25 de ani de la prima deschidere privind semnarea versiunii revizuite.

Carta a adus o contribuție semnificativă la progresul social al Europei în ceea ce privește condițiile de muncă, protecția socială, sănătatea publică, egalitatea între femei și bărbați, precum și drepturile copiilor. A ghidat deciziile statelor membre, a influențat legislația Uniunii Europene și a contribuit la dezvoltarea dreptului internațional al drepturilor omului în alte părți ale lumii.

Mai mult

CPESC  BNRM  Vă invită la expoziția jubiliară a Cartei Sociale Europene  în care sunt prezentate publicații din colecția CPESC privind implementarea Cartei Sociale Europene, precum și alte standarde ale Consiliului Europei în domeniul drepturilor sociale.