Faceți căutări pe acest blog

BV - Aprofundarea relațiilor UE – RM Actualizare și modernizare ca urmare a pandemiei de Covid-19


Aprofundarea relațiilor UE – RM. Actualizare și modernizare ca urmare a pandemiei de Covid-19 Ediția a treia/ CEPS; Expert-Grup; Editat de Michael Emerson și Denis Cenușă . - 2021 - 389 p.

ISBN: 978-1-78660-174-2 carte broșată 978-1-78660-170-4 carte cu copertă cartonată 978-1-78660-175-9 carte electronică

eng - https://www.expert-grup.org/media/k2/attachments/Deepening_EU-Moldova_relations_3rd_edition.pdf

Prima ediție a acestui Manual a fost publicată în anul 2016 
și a fost actualizată prin cea de-a doua ediție în 2018. 

Acest Manual are drept scop explicarea conținutului unui tratat juridic voluminos și complex – Acordul de Asociere, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) – între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE). La fel ca și majoritatea textelor juridice complexe, acesta nu poate fi citit ca o carte. Astfel, scopul Manualului dat este să faciliteze înțelegerea fiecărui capitol al Acordului, în ceea ce privește natura angajamentelor pe care și le asumă părțile și perspectivele implementării acestora.


Scopul celei de-a treia ediții, publicate în 2021, este mai amplu decât explicarea Acordului și prezentarea implementării pe etape a acestuia. În special, o mare parte din legislația UE reflectată în versiunea inițială a acordului a fost revizuită radical și completată prin acte legislative noi. 

În plus, au apărut domenii de politici noi sau îmbunătățite considerabil, cum ar fi sănătatea publică (cu referire la pandemia Covid), securitatea cibernetică, problematica egalității de gen și noul Pact Verde. De asemenea, se discută intens ideile de perspectivă. Toate aceste subiecte sunt incluse în cea de-a treia ediție, care include o revizuire substanțială.

Cele 30 de capitole ale Manualului sunt în esență cele din Acord, dar nu sunt identice acestora. Unele capitole din Acord, care prezintă mai puțin interes, nu sunt tratate aici, iar mai multe titluri de capitole au fost rearanjate.