Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE- RM - Octombrie-decembrie 2024


26.11.2024

Cea-a de a zecea ediție a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova ,
,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Ediția din acest an își propune să faciliteze discuții aprofundate cu privire la pașii esențiali pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova pentru a avansa negocierile de aderare la UE. 

Evenimentul a reunit peste 150 de participanți, inclusiv oficiali guvernamentali, reprezentanți ai instituțiilor europene, experți naționali și internaționali, precum și membri ai societății civile și ai mass-media.

Forumul a explorat lecțiile învățate din sesiunile de screening bilateral, pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare și reformele necesare pentru a facilita integrarea mai rapidă a țării în UE.

Au fost abordate, de asemenea, rolul guvernanței transparente și al unui proces decizional incluziv în avansarea agendei europene a Republicii Moldova, precum și provocările și beneficiile integrării accelerate în Uniunea Europeană.

Vorbitorii




Președinta Maia Sandu. a participat la cea de-a 10-a ediție a Forumul pentru Integrare Europeană în cadrul căruia a menționat că, acum, trăim un nou capitol al istoriei noastre: obiectivul aderării la Uniunea Europeană a devenit parte din Constituția Republicii Moldova

Președinta subliniat că principalele priorități pe care trebuie să ne concentrăm sunt finalizarea reformei justiției, consolidarea economiei și întărirea securității. „Nu avem timp de pierdut – fiecare întârziere le dă șansa celor care vor să ne oprească din drum. Să lucrăm împreună, cu încredere și cu dragoste de țară, ca să transformăm Moldova într-un stat european, prosper și sigur”, a punctat șefa statului

„Suntem mai aproape de Uniunea Europeană ca niciodată și putem aduce Moldova în UE doar dacă muncim împreună. Avem o șansă reală de a ancora țara noastră într-un spațiu al păcii și prosperității și este de datoria noastră să o valorificăm”, este mesajul transmis de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

În cadrul Forumului, Cristina Gherasimov a trecut în revistă pașii realizați în procesul de aderare la UE și prioritățile de viitor: „Am vorbit și despre eforturile pe care trebuie să le facem de acum încolo, ca autorități și ca societate, pentru a avea progrese care să se materializeze într-un stat mai puternic și într-o viață mai bună pentru cetățenii noștri. O dovadă a acestui efort comun este și Forumul de astăzi.”

Forumul este organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politica Externă APE, Fundația Soros Moldova și în parteneriat cu Biroul pentru integrare europeană al Guvernului Republicii Moldova.


DETALII
VIDEO 



21.11.2024

Lansarea „Manualului privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE”

La eveniment au participat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mazeiks și autorii manualului - Primož Vehar și Vladimir Međak.

„Manualul este un instrument important pentru parcursul nostru european și un ghid util pentru toți cei implicați în acest proces. Manualul cuprinde informații detaliate despre pașii făcuți de țara noastră până în prezent, soluții practice pentru eventuale provocări, exemple și lecții învățate din experiența altor state care au trecut prin acest exercițiu”, a spus Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat rolul crucial al publicației în consolidarea angajamentului țării față de integrarea europeană: „Acest manual nu este doar despre explicarea legislației europene, ci și un mijloc de comunicare cu cetățenii. Procesul de extindere nu este pentru Bruxelles, ci pentru oamenii din această țară, care vor deveni cetățeni europeni. Este esențial să informăm despre beneficiile concrete ale integrării, de care se vor bucura toți cetățenii Republicii Moldova”

Primož Vehar, team leader al proiectului, a remarcat utilitatea acestei publicații prin faptul că acest manual este elaborat „pe înțelesul publicului larg, pentru că procesul de aderare la UE nu este un proces ce ține doar de elitele societății, ci unul care include întreaga societate”.

Dr. Vladimir Međak, co-autor al manualului, a oferit o prezentare generală a conținutului și utilității acestuia menționând că: „Ideile de bază în scrierea acestui manual au fost, în primul rând, să explicăm ce se întâmplă în cadrul procesului de integrare europeană a unei țări. În al doilea rând, prin explicarea acestui proces, am dorit să evităm eventualele neînțelegeri sau concepte greșite legate de aderarea la UE”.

Publicația a fost realizată cu suportul financiar al UE în Cadrul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de armonizare legislativă”.

Detalii



18.11.2024

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE, dedicată Republicii Moldova


în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe  de la Bruxelles, la o reuniune de lucru a șefilor diplomațiilor din Statele Membre UE 

Invitarea Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi Mihai Popșoi la un eveniment în marja reuniunii CAE a fost o inițiativă comună a României și Lituaniei.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate modalitățile prin care Uniunea Europeană poate sprijini cetățenii Republicii Moldova și măsurile necesare pentru a contracara ingerințele Federației Ruse.

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a prezentat detaliat provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, punctând instrumentele folosite de Rusia pentru a încerca deturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional. A detaliat necesitățile de sprijin suplimentar pentru contracararea acestora, dar și pentru dezvoltarea economică pe termen lung, în beneficiul tuturor cetățenilor din R. Moldova.

Detalii

14.11.2024 

Cel de-al 8-lea Dialog privind Securitatea și Apărarea UE-RM

Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat cel de-al 8-lea Dialog privind Securitatea și Apărarea – acesta fiind primul de la semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare în mai 2024.Republica Moldova fiind prima țară care a încheiat un astfel de parteneriat cu UE.

Reuniunea a fost co-prezidată de către Alexandru Codreanu, șeful Direcției cooperare cu UE a MAE, și Cosmin Dobran, Director al Direcției pentru Pace, Parteneriate și Managementul Crizelor al Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE). La discuții au participat, alături de Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova,reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Consiliului Suprem de Securitate, Agenției pentru Securitate Cibernetică, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, iar din partea UE - reprezentanți ai Serviciul European de Acțiune Externă.

Discuțiile au vizat implementarea Parteneriatului de securitate și apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și dezvoltarea în continuare a cooperării în domenii precum: 
  • combaterea amenințărilor hibride, 
  • securitatea cibernetică, 
  • consolidarea capacităților în domeniul de securitate și apărare, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF) și colaborarea cu Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM), 
  • comunicarea strategică și contracararea manipulării informației și ingerințelor străine.

UE și Moldova au discutat despre măsurile de asistență din cadrul Instrumentului European pentru Pace pentru a sprijini dezvoltarea capacităților Forțelor armate ale Republicii Moldova, precum și despre angajamentul continuu al Moldovei față de UE în domeniul securității și apărării. Uniunea Europeană a salutat contribuția activă a Moldovei la misiunile și operațiunile de Securitate și Apărare Comune ale UE.

Detalii


8.11.2024


Vizita ambasadorilor Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS)

întrevedere cu Prim-ministrul Dorin Recean
 
Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, situația regională actuală, precum și obiectivele setate de Executiv în vederea reformării domeniilor-cheie pentru dezvoltarea țării.

întrevedere cu Vicepremierul Mihai Popșoi și Ministrul apărării Anatolie Nosatîi,
 
Discuțiile s-au axat pe eforturile autorităților pentru dezvoltarea Republicii Moldova și apărarea democrației, importanța accelerării procesului de aderare la UE, sprijinul suplimentar pentru reziliența statului nostru în fața interferențelor maligne din exterior.

Agenda discuțiilor a cuprins subiecte cu privire la situația actuală de securitate și provocările generate de războiul condus de Federația Rusă în Ucraina, obiectivele strategice de dezvoltare ale țării, importanța accelerării parcursului european al Republicii Moldova și sprijinul oferit de țările europene pe mai multe paliere în scopul sporirii rezilienței naționale la multitudinea de amenințări hibride actuale.

Cei prezenți au făcut referire și la cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe segmentul de apărare, obiectivul de modernizare a Armatei Naționale, precum și perspectivele de aprofundarea a parteneriatului prin noi proiecte de asistență în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării.



7.11.2024

Cea de-a cincea ediție a summitului Comunității Politice Europene

a adus împreună lideri de pe întregul continent la Budapesta, în Ungaria.

Liderii au discutat despre provocările cu care se confruntă Europa în materie de securitate, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al escaladării situației în curs din Orientul Mijlociu, despre migrația ilegală și despre aspecte legate de securitatea economică și de conectivitate din perspectiva energiei, a transporturilor, a tehnologiei informației și a comerțului mondial.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, 
a avut mai multe întrevederi cu lideri europeni, șefi de stat și guvern, cu care a discutat despre cooperarea care aduce beneficii concrete cetățenilor moldoveni și despre eforturile comune de a proteja democrația în țara noastră.

„Am continuat discuțiile despre procesul de integrare europeană și situația economică a Moldovei cu liderii Uniunii Europene: Am convenit să lansăm cât mai curând planul de creștere economică al UE pentru Moldova, dar și să urgentăm reformele în justiție pentru a ne proteja mai bine democrația și țara”, a declarat Președinta Maia Sandu după discuții cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Reuniune multilaterală cu Republica Moldova



În marja reuniunii,
președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, s-au întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Liderii au salutat spiritul de conducere al președintei Sandu și angajamentul ei de a menține Republica Moldova pe calea europeană. De asemenea, liderii au dezbătut modalități de consolidare a cooperării în vederea sprijinirii economiei și a eforturilor de reformă ale acestei țări.

În urma întâlnirii oficialii și-au reafirmat, într-o declarație comună, sprijinul pentru Republica Moldova și calea europeană reconfirmată la referendumul constituțional din 20 octombrie. Oficialii, de asemenea, au condamnat încercările documentate de a influența rezultatele alegerilor prin manipularea informației, corupție și scheme de cumpărare a voturilor.

Detalii



05.11.2024 

Constituția Republicii Moldova va fi completată cu un nou titlu: INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ



Hotărârea Curții Constituționale cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Astfel, Constituția țării va fi completată cu un nou titlu: INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ,

Conform documentului, preambulul legii supreme va fi completat cu două alineate noi cu următorul cuprins: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

De asemenea, va fi introdus titlul V prim – INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ și va avea următorul cuprins: Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene:

(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Magistrații Curții Constituționale au confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții, Domnica Manole, după mai mult ore de deliberări. Ea a precizat că au fost și două opinii separate ale magistraților Sergiu Țurcan și Vladimir Țurcan.

La referendumul din 20 octombrie s-a înregistrat o prezență la urnele de vot de 50,72%. Astfel, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, iar 1 531 392 au participat la votare. Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU - 739 155 de persoane. La plebiscit, cetățenii au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Detalii

Sursa - https://www.moldpres.md/news/2024/11/05/24008871

Monitorul Oficial Nr. 457-458, 05.11.2024
  • 161. Hotărâre cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 (sesizarea nr. 212d/2024) (nr. 24, 31 octombrie 2024)
  • 633. Lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova (nr. 244, 20 octombrie 2024)
Textul Briefing-ului susținut de Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, pe 31 octombrie 2024 (confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024)

(VIDEO) Ședința Curții Constituționale privind confirmarea rezultatului referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024

Hotărârea nr. 24 din 31.10.2024 cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024

05.11.24

Lansarea a Centrului European al Consumatorului din Republica Moldova (ECCM)

Acest moment marchează o etapă importantă în consolidarea încrederii consumatorilor în mecanismele pieței și în piața unică europeană. În cadrul mesei rotunde de lansare a ECCM au fost dezbătute rolul centrului, planurile acestuia pe termen scurt, mediu, și lung, precum și așteptările autorităților față de Centrul European al Consumatorului din Republica Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale din Republica Moldova și din România, donatorilor, membri ai asociațiilor de business, reprezentanți ai mediului academic, precum și experți din domeniul protecției consumatorilor. Discuțiile au culminat cu discuții plenare.

Prezent la eveniment, Máté CSICSAI, Șef adjunct al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că: „UE sprijină cu mândrie crearea Centrului European pentru Protecția Consumatorilor. Centrul va proteja consumatorii și îi va ajuta să ia decizii în mod informat, oferind beneficii atât consumatorilor, cât și întreprinderilor din Moldova. Acesta e un pas important pe calea integrării Republicii Moldova în UE: Centrul va asigura buna funcționare a pieței unice, aplicarea legislației privind protecția consumatorului, iar ulterior consumatorii își vor putea soluționa litigiile cu vânzătorii din UE. Creat după modelul centrelor similare existente în toate statele membre ale UE, acesta va aduce Republica Moldova cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană!”.

Centrul European al Consumatorului din Republica Moldova va deveni un pilon important în susținerea drepturilor consumatorilor și va facilita accesul acestora la informații și suport în cazurile de dispută transfrontalieră, aducând Republica Moldova mai aproape de standardele europene în domeniul protecției consumatorilor.

Sursa 

Sprijin și consiliere pentru consumatorii din Europa

Centrul are misiunea de a asista consumatorii în soluționarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere. Printre acestea se numără disputele care apar atunci când un consumator din Republica Moldova cumpără produse sau servicii dintr-un stat membru al UE și întâmpină probleme cu privire la calitatea acestora, dar și cazurile în care consumatorii europeni achiziționează produse sau servicii defectuoase din Republica Moldova.
ECCM este condus de Mihaela Pascal, care a fost numită în calitate de directoare executivă în urma unui concurs public.


04.11.2024

Declarația comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell privind al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

UE transmite felicitări Maiei Sandu pentru realegerea în funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru un al doilea mandat. 

Autoritățile moldovene au desfășurat cu succes alegerile, în ciuda interferenței fără precedent a Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare.

UE va continua să colaboreze cu președinta și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor și pentru a spori stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa către UE, inclusiv prin Planul de Creștere Economică pentru Moldova, anunțat recent.

Declarația completă 



30.10.2024

Comisia Europeană a adoptat Pachetul 2024  privind extinderea,

ce oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia, pe drumul lor către aderarea la UE. Evaluările sunt însoțite de recomandări și orientări privind prioritățile de reformă.

Este al doilea an în care Republica Moldova este inclusă în această evaluare, alături de alte nouă state candidate. Perioada de raportare se referă la intervalul 15 iunie 2023 - 1 septembrie 2024.

Conform raportului pe Moldova, RM a înregistrat progrese importante în ultimul an. Au fost  făcute progrese în privința a 31 din cele 33 de capitole și nu există niciun capitol la care să fi regresat. Comparativ cu perioada de raportare anterioară (2022 - 2023), 



29.10.2024

UE crește cu cca 25% capacitatea de export a energiei electrice către Republica Moldova și Ucraina

Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală au convenit să mărească cu cca 25% capacitatea comercială cu Republica Moldova și Ucraina pentru perioada de iarnă 2024.-2025. Potrivit ENTSO-E, decizia a fost aprobată în urma distrugerii unui număr semnificativ de centrale electrice din Ucraina și a previziunilor unui deficit mare de electricitate pentru sezonul de iarnă.
Rezultatele calculelor efectuate au permis creșterea limitelor de export de energie electrică la 2.100 megawați (MW), cu 400 MW mai mult decât în prezent.
 
Această majorare semnificativă a capacității de export reprezintă un nou semn de solidaritate și de susținere puternică din partea comunității europene de TSO-uri față de Republica Moldova și Ucraina, grav afectate în urma războiului brutal al Federației Ruse.

Noua limită de export va intra în vigoare la 1 decembrie 2024. Începând cu martie 2025, TSO-urile vor reevalua lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o vor adapta la necesitățile și condițiile sistemului.

Detalii

28.10.2024

UE a oferit Poliției de Frontieră a Republicii Moldova un lot de echipamente
esențiale pentru modernizarea infrastructurii tehnice și a sistemelor de comunicare la frontieră.

Donația răspunde nevoilor urgente exprimate de autoritățile naționale ale Republicii Moldova, în contextul situației legate de criza refugiaților și securizarea frontierelor. Totodată, noile echipamente vor contribui și la procesul de armonizare a standardelor Republicii Moldova în domeniul securității frontierelor, conform normelor UE și a instrumentelor aferente, inclusiv Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR). 

Donația Uniunii Europene, în valoare de cca 280 426,22 euro (peste 5 milioane lei), a fost oferită în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM).

La evenimentul de transmitere a bunurilor au participat șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, Sophie Dagand, Manageră de programe din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor.

O componentă importantă a lotului de donație este achiziționarea și instalarea unei centrale telefonice moderne, care asigură o comunicare sigură și eficientă între subdiviziunile Poliției de Frontieră și patrule, facilitând coordonarea și răspunsurile rapide în teren. Investiția în acest sistem valorează cca 226,746 euro.

Donația include și un Video Wall Controller – echipament de ultimă generație esențial pentru monitorizarea video și coordonarea patrulelor la frontieră. Acest sistem integrează informațiile video din diverse puncte de control, facilitând o reacție rapidă și eficientă la incidente. Valoarea acestuia este de cca 53,680 euro. Totodată, cu suportul EUBAM, Linia Verde a Poliției de Frontieră este dotată și cu un robot telefonic, optimizând astfel gestionarea apelurilor și permițând operatorilor să se concentreze pe cazurile mai



20-22.10.2024

Alegeri prezidențiale și referendum constituțional din Moldova (20.10.2024) : Declarații 

photo credit EUinMoldova

22.10.24

Republica Moldova: Declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene privind referendumul constituțional și primul tur al alegerilor prezidențiale


Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova și-au exercitat dreptul democratic de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendumul privind consfințirea în constituție a aderării la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană felicită autoritățile pentru organizarea procesului electoral și a referendumului în conformitate cu standardele democratice.

Uniunea Europeană salută rezultatul referendumului. Cetățenii Republicii Moldova au făcut alegerea istorică de a-și ancora viitorul în cadrul Uniunii Europene, în ciuda interferențelor masive și a unei campanii hibride a Rusiei și a agenților săi de subminare a votului democratic din Republica Moldova. Acest vot reflectă aspirațiile lor pentru o Republică Moldova pașnică, independentă, stabilă, democratică și prosperă.

Uniunea Europeană condamnă amestecul malign fără precedent al Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova. Vom continua să sprijinim reziliența și progresul Republicii Moldova pe calea aderării sale la Uniunea Europeană.


21.10.24

Declarația Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell privind alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Moldova

...Din raportul publicat de ODIHR/OSCE, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a OSCE și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei reiese faptul că autoritățile de aplicare a legii, numeroși actori internaționali și societatea civilă au proclamat că Moldova este ținta unui „război hibrid” continuu purtat din străinătate, care include diverse forme de ingerință manipulatoare menite să destabilizeze țara, finanțarea ilicită a unor actori politici, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.

Rusia și interpușii săi au încercat în mod activ să submineze procesul democratic și procesul electoral din Moldova. Felicităm însă autoritățile moldovene pentru organizarea cu succes a alegerilor și a referendumului constituțional.

Salutăm rezultatele referendumului constituțional, în cadrul căruia poporul moldovean și-a exprimat dorința de a-și ancora viitorul în UE.

UE va urmări îndeaproape evoluțiile din cadrul celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, care va avea loc la 3 noiembrie, și din perioada premergătoare alegerilor parlamentare din 2025.

Suntem hotărâți să sprijinim în continuare dezvoltarea democratică, reformele și creșterea economică a Moldovei și să consolidăm reziliența Moldovei, în special în perspectiva aderării sale la Uniunea Europeană. UE și Moldova împărtășesc un viitor comun.



Declarația privind constatările și concluziile preliminare /
/Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Parlamentul European (PE).

 Evaluarea a fost realizată pentru a determina dacă alegerile și referendumul s-au desfășurat în conformitate cu angajamentele OSCE și cu alte obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și cu legislația națională.

Declarațiile oficialilor UE

Ursula von der Leyen:
„Felicitări poporului Moldovei și dumneavoastră, Maia Sandu.
Ați reușit din nou!
În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, puternică și își dorește un viitor european!”

Charles Michel, Președintele Consiliului European:
„Salut alegerea pro-europeană a cetățenilor Moldovei în urma Referendumului UE, în ciuda interferențelor externe evidente. Acesta este un semnal care reafirmă angajamentul vostru de a urma calea europeană și de a continua cu reformele necesare care vă vor transforma țara. UE este pregătită să sprijine Moldova și să lucreze pentru a ne asigura viitorul european comun în beneficiul tuturor.”


Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola
„Bravo Republica Moldova! Vă mulțumesc pentru curaj. Mulțumesc Maia Sandu. Conducerea și curajul dumneavoastră au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”
https://x.com/EP_President/status/1848325615369195560


(VIDEO) Mesajul Ambasadorului UE în Republica Moldova, Janis Mažeiks, privind rezultatele Referendumului UE.
https://www.youtube.com/watch?v=4vgQKcejvO8

18.10.2024

Semnarea Acordului ce permite participarea experților locali din instituțiile publice la Programele NEPT - Experți Naționali în Formare Profesională și SNE - Experți Naționali Detașați

de către Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru integrare europeană și Johannes Hahn, Comisarul european pentru buget și administrație 

„Republica Moldova este primul dintre statele aflate în proces de negociere, care beneficiază de aceste programe. Detașările se organizează de două ori pe an pe o durată de la trei la cinci luni. În cadrul acestora, funcționarii publici au posibilitatea de a cunoaște din prima sursă metodele de lucru și politicile Comisiei Europene, de a pune în practică cunoștințele și experiența lor profesională, dar și de a munci zilnic într-un mediu vibrant și competitiv”, a spus Cristina Gherasimov.




16.10.2024
Republica Moldova a semnat acorduri cu UE  pentru programele „Justiție” (JUST) și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) pentru perioada 2021-2027.

Semnarea acordurilor de către ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru și Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, s-a realizat în cadrul întrevederii în marja sesiunii de screening bilateral al legislației Republicii Moldova.


Prin aderarea la Programul „Justiție”, destinat fortificării sistemului judiciar independent și eficient, Republica Moldova va beneficia de suport și expertiză în domeniul cooperării judiciare în materie penală și civilă; în domeniul formării judiciare, consolidarea cooperării pentru implementarea efectivă a instrumentelor legale ale UE; în domeniul accesului efectiv la justiție, posibilitatea obținerii unor măsuri reparatorii eficiente, inclusiv prin mijloace electronice (e-justitie), în domeniul promovării și sprijinirii drepturilor victimelor infracțiunilor etc. Programul este destinat autorităților naționale care vor putea aplica pe segmentul reformei justiției, dar și organizațiilor societății civile, în special pentru capitolul acces la justiție.

Acordul privind participarea la programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” urmărește să sprijine dezvoltarea unei societăți democratice și bazate pe drepturi, prin accesul la mecanismele de suport pentru organizațiile societății civile. Moldova va participa ca țară asociată la componentele programului care promovează drepturile omului, egalitatea de gen și combaterea violenței. Aderarea la acest program va permite instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale să acceseze granturi din partea Comisiei Europene în domeniile acoperite de Capitolul 23 și 24 ale legislației Uniunii Europene. Acest acord va contribui la implicarea cetățenilor în viața democratică și va întări mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale.

Ambele acorduri vor intra în vigoare în momentul în care părțile vor noifica despre finalizarea procedurilor interne necesare în acest scop. Prin aceste parteneriate, Republica Moldova își reafirmă angajamentul de a implementa reforme fundamentale în spiritul valorilor europene, care consolidează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Detalii - 

14.10.2024

Consiliul UE  a adoptat măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova

Printre noile includeri pe listă se numără Evghenia Guţul, ,guvernatoarea („bașcana”) Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia. Includerile pe listă de astăzi vizează și alte persoane pentru acțiunile lor destabilizatoare din Găgăuzia: Mihail Vlah, adjunctul bașcanei și consilier pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov, șef adjunct al Departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Ilia Uzun, vicepreședinte al Comitetului executiv și membru al Adunării Naționale a Găgăuziei.
Evrazia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei obiectiv este de a promova interesele Rusiei în străinătate, inclusiv în RM, este, de asemenea, sancționată, la fel ca și directoarea și fondatoarea acesteia, Nelli Parutenco.
Persoanele vizate fac obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau de resurse economice către acestea, în mod direct sau indirect. În plus, persoanele sancționate fac obiectul unor interdicții de călătorie în UE.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

UE rămâne de neclintit în sprijinul acordat Republicii Moldova și pentru pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea economică a acestei țări care se confruntă cu activități destabilizatoare desfășurate de actori externi. UE este, de asemenea, un donator important în Găgăuzia, sprijinind modernizarea regiunii, precum și societatea civilă a acesteia și dezvoltarea sa economică.




10.10.2024

Comisia Europeană a adoptat un Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde EUR, 

susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027. Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări, o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.

Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează:

1. Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova. 

2. Consolidarea accesului la piața unică a UE. ).

3. Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.


Planul de creștere economică pentru Republica Moldova a fost anunțat la Chișinău de către Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

DETALII



09-10.2024 


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în vizită de lucru în Republica Moldova. 

Șefa statului a găzduit-o la Chișinău pe Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Președinta Maia Sandu a subliniat că vizită Ursulei von der Leyen, la doar câteva luni după ce a preluat cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei, este un mesaj clar că Republica Moldova este puternic susținută de Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană ne-a fost alături în toate etapele importante, de la obținerea statutului de candidat până la lansarea oficială a negocierilor de aderare. Astăzi, Președinta von der Leyen a reconfirmat acest sprijin prin anunțarea Planului de Creștere Economică, un plan de investiții care va accelera modernizarea țării noastre”, a precizat șefa statului.


Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alime
ntare, informat oficialul european despre situația critică cu care se confruntă sectorul agricol din cauza secetei severe și a arșiței din vara anului 2024 care au provocat scăderi majore ale producției agricole și au generat dificultăți economice serioase pentru agricultorii moldoveni, în special producătorii de cereale.

În acest context, Vladimir Bolea a discutat cu președinta Comisiei Uniunii Europene despre Fondul de Solidaritate și Dezvoltare a Agriculturii care are drept scop sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale și de schimbările climatice.



 
09.10.2024

Rezoluția Parlamentului European referitoare la consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană


Euodeputații au adoptat o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova.


Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie. 

Europdeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional. Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.



Rezoluția Parlamentului European din 9 octombrie 2024 



03-05.10.2024

Vizita Comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski


întrevederea cu premierul Dorin Recean 


Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că Guvernul va încuraja în continuare investițiile în agricultură și creșterea productivității, accentuând importanța acestui sector în procesul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, prim-ministrul a reiterat solicitarea autorităților de la Chișinău de creare din partea Uniunii Europene a unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească afectată în ultima perioadă de schimbările climatice.

Discuțiile au mai vizat șocurile climatice și impactul acestora asupra culturilor, importanța investițiilor în sistemele de irigare, dar și consolidarea relațiilor agroalimentare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Au fost discutate aspecte esențiale pentru dezvoltarea sectorului agricol al Republicii Moldova. Subiectele s-au axat pe integrarea europeană a țării, proces care presupune adaptarea legislației naționale la normele și standardele UE.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța alinierii la standardele europene și necesitatea unor eforturi comune pentru a asigura o tranziție eficientă și sustenabilă. Oficialul a mai declarat că pentru a asigura o integrare eficientă în Uniunea Europeană, este necesar să fie creat un cadru de sprijin pentru agricultori, care să faciliteze nu doar conformarea acestora la standardele europene, ci și consolidarea competitivității lor pe piața europeană.

Pe agenda întâlnirii au fost discuții și despre demersul MAIA de creare a Fondului de Solidaritate și Dezvoltare pentru Agricultură.

Un alt aspect esențial abordat în cadrul întrevederii a fost importanța extinderii accesului produselor agricole moldovenești pe piețele europene


https://www.madrm.gov.md/ro/content/5763

Detalii
04.10.2024

UE  și PNUD susțin restaurarea a patru obiective din patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova
O clopotniță, o sinagogă și fațadele unei clădiri istorice și a unei mănăstiri rupestre – acestea sunt cele patru obiective de pe ambele maluri ale râului Nistru care vor fi restaurate și conservate cu suportul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Prin urmare vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare la următoarele obiective:

  1. Mănăstirea Rupestră din satul Țîpova, raionul Rezina;
  2. Turnul clopotniței din satul Vadul lui Rașcov, raionul Șoldănești;
  3. Ruinele Marii Sinagogi din Rașcov;
  4. Fațada edificiului Băncii de economii și Trezorerie din perioada interbelică din Tighina (Bender).

Bugetul estimat pentru fiecare obiectiv este de cca 72.000 de euro.

 Anterior, cu suportul UE și PNUD au fost restaurate și conservate 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).