Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE- RM - Octombrie-decembrie 2024



10.10.2024


Comisia Europeană a adoptat un Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde EUR, 

susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027. Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări, o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.

Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează:

1. Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova. 

2. Consolidarea accesului la piața unică a UE. ).

3. Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.


Planul de creștere economică pentru Republica Moldova a fost anunțat la Chișinău de către Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

DETALII



09-10.2024 


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în vizită de lucru în Republica Moldova. 

Șefa statului a găzduit-o la Chișinău pe Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Președinta Maia Sandu a subliniat că vizită Ursulei von der Leyen, la doar câteva luni după ce a preluat cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei, este un mesaj clar că Republica Moldova este puternic susținută de Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană ne-a fost alături în toate etapele importante, de la obținerea statutului de candidat până la lansarea oficială a negocierilor de aderare. Astăzi, Președinta von der Leyen a reconfirmat acest sprijin prin anunțarea Planului de Creștere Economică, un plan de investiții care va accelera modernizarea țării noastre”, a precizat șefa statului.


Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alime
ntare, informat oficialul european despre situația critică cu care se confruntă sectorul agricol din cauza secetei severe și a arșiței din vara anului 2024 care au provocat scăderi majore ale producției agricole și au generat dificultăți economice serioase pentru agricultorii moldoveni, în special producătorii de cereale.

În acest context, Vladimir Bolea a discutat cu președinta Comisiei Uniunii Europene despre Fondul de Solidaritate și Dezvoltare a Agriculturii care are drept scop sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale și de schimbările climatice.



 

09.10.2024


Rezoluția Parlamentului European referitoare la consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană


Euodeputații au adoptat o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova.


Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie. 

Europdeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional. Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.




Rezoluția Parlamentului European din 9 octombrie 2024 


https://www.eeas.europa.eu/eeas/moldova-speech-high-representativevice-president-josep-borrell-ep-plenary-russian-interference-ahead_en


03-05.10.2024

Vizita Comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski



întrevederea cu premierul Dorin Recean 


Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că Guvernul va încuraja în continuare investițiile în agricultură și creșterea productivității, accentuând importanța acestui sector în procesul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, prim-ministrul a reiterat solicitarea autorităților de la Chișinău de creare din partea Uniunii Europene a unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească afectată în ultima perioadă de schimbările climatice.

Discuțiile au mai vizat șocurile climatice și impactul acestora asupra culturilor, importanța investițiilor în sistemele de irigare, dar și consolidarea relațiilor agroalimentare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Au fost discutate aspecte esențiale pentru dezvoltarea sectorului agricol al Republicii Moldova. Subiectele s-au axat pe integrarea europeană a țării, proces care presupune adaptarea legislației naționale la normele și standardele UE.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța alinierii la standardele europene și necesitatea unor eforturi comune pentru a asigura o tranziție eficientă și sustenabilă. Oficialul a mai declarat că pentru a asigura o integrare eficientă în Uniunea Europeană, este necesar să fie creat un cadru de sprijin pentru agricultori, care să faciliteze nu doar conformarea acestora la standardele europene, ci și consolidarea competitivității lor pe piața europeană.

Pe agenda întâlnirii au fost discuții și despre demersul MAIA de creare a Fondului de Solidaritate și Dezvoltare pentru Agricultură.

Un alt aspect esențial abordat în cadrul întrevederii a fost importanța extinderii accesului produselor agricole moldovenești pe piețele europene


https://www.madrm.gov.md/ro/content/5763

Detalii
04.10.2024

UE  și PNUD susțin restaurarea a patru obiective din patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova
O clopotniță, o sinagogă și fațadele unei clădiri istorice și a unei mănăstiri rupestre – acestea sunt cele patru obiective de pe ambele maluri ale râului Nistru care vor fi restaurate și conservate cu suportul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Prin urmare vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare la următoarele obiective:

  1. Mănăstirea Rupestră din satul Țîpova, raionul Rezina;
  2. Turnul clopotniței din satul Vadul lui Rașcov, raionul Șoldănești;
  3. Ruinele Marii Sinagogi din Rașcov;
  4. Fațada edificiului Băncii de economii și Trezorerie din perioada interbelică din Tighina (Bender).

Bugetul estimat pentru fiecare obiectiv este de cca 72.000 de euro.

 Anterior, cu suportul UE și PNUD au fost restaurate și conservate 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).