Faceți căutări pe acest blog

Zilele Europene ale Patrimoniului 2024: Rute, Rețele și Conexiuni

  Patrimoniul rutelor, rețelelor și conexiunilor

Societatea este construită pe rețele care au permis schimburi comerciale, credințe religioase, cunoștințe științifice, inovații tehnologice și practici culturale și artistice comune. 

Rutele antice, orașele sau satele, întreprinderile comerciale, clădirile religioase, hanurile poștale, turnurile, fortificațiile și multe alte elemente ale mediului nostru construit sunt dovezi ale acestor schimburi. 

Această temă este o oportunitate de a călători din nou pe aceste drumuri, rute și căi ale istoriei pentru a descoperi ce putem învăța de la ele astăzi. Este o ocazie de a explora modul în care patrimoniul nostru local este conectat la o varietate largă de influențe.

Privind cu atenție, tot ce ne înconjoară are ceva de spus despre această temă. Toate clădirile care constituie orașele, satele și comunele noastre au propriul stil unic și sunt, de asemenea, supuse multor influențe mai largi în design și modul în care sunt construite, precum și scopul lor. 

Evenimentele ar putea explora istoria și conexiunile gării noastre, primăriilor sau piețelor, și, de asemenea, drumurile și căile care conectează locurile în care trăim, muncim și ne distrăm. 

Ar putea include explorarea poveștilor oamenilor care au călătorit de-a lungul acestor rute, ce au luat cu ei și ce obiecte, practici și culturi au împărtășit în acest proces. Astăzi, ne bazăm pe forme noi și mereu în evoluție de conexiune digitală, care creează propriile hărți și rute prin care comunicăm unii cu alții. 

Prin urmare, tema oferă o oportunitate de a explora modul în care au evoluat căile noastre de mișcare și, în organizarea evenimentelor în jurul acestui subiect, de a crea noi oportunități pentru formarea de noi conexiuni și relații.

Descoperiți idei de evenimente în broșura "Patrimoniul rutelor, rețelelor și conexiunilor".

Zilele Europene ale Patrimoniului (EHD)


Zilele Europene ale Patrimoniului sunt cel mai larg sărbătorit eveniment cultural participativ împărtășit de oamenii din Europa. Consiliul Europei a lansat inițiativa în 1985, iar în 1999 Uniunea Europeană s-a alăturat pentru a crea acțiunea comună, care continuă până în prezent. Programul, care poate aduna până la 20 de milioane de vizitatori în fiecare an, generează probabil cea mai mare valoare, Euro pentru Euro, dintre toate proiectele culturale „europene”.

Desfășurate în fiecare an în luna septembrie, evenimentele EHD – adesea numite Zilele Porților Deschise ale Patrimoniului – au loc în țările semnatare ale Convenției Culturale Europene. În această perioadă, numeroase monumente și situri sunt deschise, permițând cetățenilor Europei să se bucure de vizite gratuite și să învețe despre patrimoniul lor cultural comun, încurajându-i să devină activ implicați în protejarea și valorificarea acestui patrimoniu pentru generațiile prezente și viitoare.

Obiectivele Zilelor Europene ale Patrimoniului sunt:
  • să crească gradul de conștientizare a cetățenilor europeni cu privire la bogăția și diversitatea culturală a Europei
  • să creeze un climat în care aprecierea mozaicului bogat al culturilor europene este stimulată
  • să contracareze rasismul și xenofobia și să încurajeze o mai mare toleranță în Europa și dincolo de granițele naționale
  • să informeze publicul și autoritățile politice despre necesitatea protejării patrimoniului cultural împotriva noilor amenințări
  • să invite Europa să răspundă provocărilor sociale, politice și economice cu care se confruntă
DETALII


Republica MOLDOVA

În Republica Moldova, Zilele Europene ale Patrimoniului 2024 vor fi celebrate în cadrul unui Forum Cultural, pe 26 septembrie, cu începere la ora 10.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Forumul este dedicat protejării patrimoniului cultural și va reuni experți și lideri din diverse domenii. Evenimentul va începe cu sesiuni de deschidere. Primul panelul va aborda politici și inițiative naționale pentru îmbunătățirea protecției patrimoniului cultural, concentrându-se pe rolul instituțiilor și activitățile desfășurate în acest domeniu. Discuțiile vor continua cu analiza stării actuale și a perspectivelor de reabilitare a orașelor istorice din Republica Moldova. Se vor explora și oportunitățile de accesare a fondurilor europene pentru proiectele de patrimoniu.

Instituții din subordinea Ministerului Culturii organizează mai multe activități dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului 2024, cu genericul „Rute, rețele, conexiuni”.




ZEP   EHD 2024 la BNRM 
  • Sesiuni interactive cu genericul „Platforma #Europeană – Abordări participative ale patrimoniului cultural digital”, organizate de  CPESC și Centrul Național de Digitizare  https://tinyurl.com/33vdypn


ZEP #EHD 2019-2023