Limbile pentru Pace: Ziua Europeană a Limbilor 2024 evidențiază diversitatea lingvistică și culturală a Europei
Începând cu anul 2001, Ziua Europeană a Limbilor, marcată pe 26 septembrie, celebrează bogăția limbilor care coexistă în Europa și dincolo de granițele ei. Doar în Europa există peste 225 de limbi native, fără a include limbile care au ajuns pe continent prin migrație. Motto-ul Zilei din acest an este „Limbile pentru Pace”.
„Diversitatea lingvistică, din care izvorăște o remarcabilă diversitate culturală, este fundamentul Europei de astăzi. Suntem unici deoarece acordăm atenție fiecărei limbi, păstrării și răspândirii sale în sfera publică. Respectul pentru toate limbile, chiar și cele mai mici, asigură comuniunea noastră și menține viu proiectul unității europene, așa cum demonstrează evenimentele de astăzi din întreaga Europă,” a declarat Gitanas Nausėda, Președintele Republicii Lituania, care deține în prezent Președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
„Ziua Europeană a Limbilor este, de asemenea, o celebrare a democrației, libertății și solidarității. Înțelegându-ne mai bine unii pe alții, suntem mai capabili să găsim soluții comune și să construim un viitor comun în care fiecare contează, pentru că fiecare îmbogățește Europa în care ne-am născut. Să prețuim acest dar al diversității lingvistice și culturale, nu doar iubindu-ne limba maternă, ci și învățând alte limbi!”
Cei 700 de milioane de locuitori din 46 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.
Ce reprezintă Ziua Europeană a Limbilor?
Anul European al Limbilor 2001, organizat de către Consiliul Europei și de către Uniunea Europeană, a reușit să implice mii de persoane din cadrul celor 46 de state participante. Activitățile sale au celebrat diversitatea lingvistică în Europa și au promovat învățarea limbilor.
Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:
- sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor și la diversificarea numeroaselor limbi învățate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul și înțelegerea interculturală;
- promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei, menținerea și cultivarea ei;
- încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar ci și în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar și din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber și pentru diverse schimburi.
Cui se adresează Ziua Europeană a Limbilor?
Invitația Consiliului Europei de a celebra această zi se adresează atât autorităților statelor sale membre cât și tuturor partenerilor potențiali, la nivelurile:
- politic (măsuri specifice sau reflecții legate de problemele din cadrul politicii lingvistice, de exemplu);
- public (sensibilizarea față de obiectivele generale ale Zilei și, în special, față de importanța unei învățări a limbilor în mod diversificat pe tot parcursul vieții și la orice vârstă, în instituțiile de învățământ, la locul de muncă etc);
- asociativ (acțiuni specifice de către și / sau pentru ONG-uri, asociații, întreprinderi etc).
Câteva informații referitoare la limbi
Ştiați că ...
01 Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori care vorbesc între 6 000 și 7 000 de limbi diferite; sunt repartizați în 189 de state independente.
02 Există în jur de 225 de limbi indigene în Europa – aproximativ 3% din totalul mondial.
03 Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa.
04 Mai mult de jumătate din populația mondială este bilingvă într- un anumit grad și un mare număr de indivizi sunt plurilingvi, adică vorbesc două limbi sau mai mult.
05 In viața de zi cu zi, Europenii întâlnesc un număr crescut de limbi străine. Trebuie deci să încurajăm cetățenii europeni să aibă un mai mare interes pentru limbi străine.
06 Multe limbi conțin 50 000 de cuvinte sau mai mult, dar fiecare vorbitor nu utilizează decât aceiași aproximativ o sută de termeni în conversațiile zilnice.
07 Limbile sunt în contact permanent între ele și, astfel, exercită influențe mutuale în diverse moduri: engleza, de exemplu, a împrumutat numeroase cuvinte din alte limbi în trecut; astăzi, limbile europene împrumută, la rândul lor, numeroși termeni din limba engleză.
08 In primul an, copilul produce o largă gamă de sunete; spre vârsta de un an apar primele cuvinte comprehensibile. La aproximativ trei ani, formează fraze complexe iar vocabularul trece la mai multe mii de cuvinte spre vârsta de cinci ani.
09 Limba maternă este în general cea pe care un individ o cunoaște cel mai bine și pe care o utilizează cel mai mult. Există anumite persoane bilingve care stăpânesc amândouă limbile la egalitate; totuși, este rar să existe un echilibru perfect între cele două limbi.
10 Bilingvismul aduce numeroase avantaje: facilitează învățarea altor limbi, îmbunătățește procesul de reflecție și încurajează contactele cu ceilalți și cu culturile lor.
11 Bilingvismul și plurilingvismul aduc, de asemenea, avantaje economice: persoanele care vorbesc mai multe limbi găsesc mai ușor de lucru și întreprinderile multilingve sunt mai competitive decât întreprinderile monolingve.
12 Limbile sunt legate între ele ca și membrii unei familii. Majoritatea limbilor europene aparțin marii familii a limbilor indo-europene.
13 Majoritatea limbilor europene aparțin celor trei grupe: limbile germanice, limbile romanice și limbile slave.
14 Familia limbilor germanice include, între altele, daneza, norvegiana, suedeza, islandeza, germana, neerlandeza, engleza și idiș.
15 Limbile romanice includ, între altele, italiana, franceza, spaniola, portugheza și româna.
16 Limbile slave includ rusa, ucraineana, bielorusa, poloneza, ceha, slovaca, slovena, sârba, croata, macedoneana, bulgara și altele.
17 Majoritatea limbilor europene utilizează alfabetul latin. Unele limbi slave utilizează alfabetul chirilic. Greaca, armeana, georgiana și idiș au propriul lor alfabet.
18 In Europa, majoritatea țărilor cuprind un mare număr de limbi regionale sau minoritare – unele dintre ele au un statut de limbă oficială.
19 Limbile non europene cele mai utilizate pe teritoriul european sunt araba, chineza și hindusa, fiecare cu propriul său sistem caligrafic.
20 Rusia (cu 148 de milioane de locuitori) numără de departe cel mai mare număr de limbi vorbite pe teritoriul său: între 130 și 200 în funcție de criteriile adoptate.
21 Ca urmare a afluxului de migranți și de refugiați, Europa este astăzi în mare parte multilingvă. Doar la Londra, în jur de 300 de limbi sunt vorbite (araba, turca, kurda, berbera, hindusa, punjaba etc).
Acum, că știți toate acestea, de ce nu încercați să răspundeți
Mai multe informații:
MOLDOVA
https://www.facebook.com/mc.gov.md/posts/pfbid0yyurnUhas1mN9uzLjKCebm8YBAEibQEZLhk9ZS75JnijzWs9DRfNay6vJv5uuJgBl
BNRM
- EDL2024.Limba Engleza// BNRM. META - https://tinyurl.com/4fwkf5a5
- EDL 2024.Limba Spaniola în cadrul FILIT - https://tinyurl.com/4vd5b5wx
- Ziua Europeană a Limbilor 2023 împreună cu noi
- Ziua Europeană a Limbilor 2022 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
- CELEBRAREA CELEI DE-A 20-A ANIVERSĂRI A ZILEI EUROPENE A LIMBILOR LA BNRM, 2021
- Celebrează Ziua Europeană a Limbilor împreună cu noi! 2020, BNRM
- Ziua Europeană a Limbilor 2020
- Să sărbătorim împreună Ziua Europeană a Limbilor! 2016
- Să sărbătorim împreună Ziua Europeană a Limbilor în 2013 / CoE
- Celebrarea celei de-a 10-a aniversări a Zilei Europene a Limbilor(2011)
- Ziua Europeană a Limbilor 2012
- Ziua Europeană a Limbilor 2012/ CPESC - Studiază limbile, cunoaşte Europa
- Politici europene în domeniul multilingvismulu;Resurse web, documente, publicatii
- Date de referință privind predarea limbilor în școlile din Europa 2012