Faceți căutări pe acest blog

Zilele Europene ale Patrimoniului 2023: Patrimoniul viu

 Actualizat 01.09.2023 


Zilele europene ale patrimoniului organizate în comun de Comisie Europeană (UE) și Consiliul Europei (CoE) reprezintă o oportunitate pentru ca cetățenii să afle mai multe despre bogăția și diversitatea culturii europene și pentru promovarea protecției patrimoniului nostru comun pentru generațiile prezente și viitoare.

Tema anului 2023 este „Patrimoniul viu” , care va evidenția dinamismul, diversitatea și semnificația tradițiilor, cunoștințelor și competențelor culturale din întreaga Europă. În perioada septembrie - noiembrie 2023 vor avea loc evenimente culturale, expoziții, spectacole artistice, ateliere interactive, conferințe și vizite ghidate, Aceste activități pun în valoare tradițiile și competențele culturale care modelează societățile noastre.

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinim inițiativele locale și proiectele plasate sub responsabilitatea comunității. Europa cetățenilor va avea nevoie de acțiuni comune, care pornesc de la bază spre vârf. Acest aspect ține de esența modului nostru de viață și al valorilor care îl susțin.Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european -

Comunicat de presă al Comisiei Europene (UE)  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_23_4305


"Zilele Patrimoniului European servesc tradițional drept un memento al valorii și importanței patrimoniului cultural comun, atât în aspectele sale tangibile, cât și în cele intangibile ale identității noastre", a declarat Secretarul General Marija Pejčinović Burić. "Prin îmbrățișarea patrimoniului nostru viu și divers, întărim sentimentul nostru de unitate și îmbogățim înțelegerea colectivă a bogatei tapiserii culturale europene. Acest focus al anului ne oferă un sentiment de continuitate, cu o varietate de abilități, meserii și profesii care ne permit să păstrăm o mărturie de păstrat pentru generațiile viitoare."

Comunicatul de presă al Consiliului Europei  https://www.coe.int/en/web/portal/-/european-heritage-days-2023-shine-a-light-on-living-heritage-cultural-traditions-and-skills  (+https://cpescmd2.blogspot.com/2023/07/noutati-coe-rm-iulie-septembrie-2023.html 01.09.23)


Actualizat 02.03.2023 

 
Zilele Europene ale Patrimoniului (EHD), o acțiune comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, includ cele mai celebrate evenimente culturale la care participă populația din Europa. Natura paneuropeană a evenimentelor contribuie la reunirea oamenilor și la evidențierea dimensiunii europene și a valorii patrimoniului cultural în statele semnatare ale Convenției Culturale Europene. Mii de evenimente sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare a moștenirii comune a Europei și a necesității continue de protecție a acestuia, precum și pentru a crea experiențe comune de patrimoniu cultural, pentru a promova incluziunea și a stimula creativitatea și imaginația. În fiecare an există o temă pentru Zilele europene ale patrimoniului, pe care toate țările participante sunt încurajate să o reflecte în programul lor anual.

“Patrimoniul Viu” se referă la practicile, cunoștințele și abilitățile care au fost transmise de la o generație la alta și sunt încă utilizate în prezent. O varietate de abilități, meserii și profesii ne permit să menținem și să ne păstrăm moștenirea în multe feluri. Această temă ne oferă oportunitatea de a arunca o privire mai atentă asupra muncii pe care o desfășoară deținătorii moștenirii noastre. Acesta va examina modul în care moștenirea de ieri a devenit cea de azi și modul în care acest patrimoniu poate fi protejat pentru generațiile viitoare, datorită oamenilor care își transmit cunoștințele.

Abilitățile, practicile și amintirile, precum și modurile în care le împărtășim unul cu celălalt, oferă un sentiment de identitate și continuitate. Acest proces este mereu în mișcare, iar prin explorarea lui ca temă anuală vom crea o oportunitate pentru organizatorii de evenimente de a-l explora în profunzime, promovând în același timp aprecierea pentru diversitatea culturală și creativitate.

https://mc.gov.md/ro/content/cum-marcam-anul-acesta-zilele-europene-ale-patrimoniului

ZEP 2019-2022