Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europeană a Justiției 2024



Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită în fiecare an în jurul datei de 25 octombrie. Aceasta are scopul de a aduce justiția mai aproape de cetățeni, de a-i informa cu privire la drepturile lor și de a promova activitatea Consiliului Europei și a Comisiei Europene în domeniul justiției, de exemplu prin simulări de procese, sesiuni informative, cursuri de formare și seminare. 



CEPEJ (Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției) sprijină angajamentul profesioniștilor din justiție, autorităților publice, organismelor internaționale și instituțiilor educaționale. Această zi este deschisă tuturor cetățenilor europeni, studenților și persoanelor care lucrează în domeniul justiției.

În 2023, au fost lansate noi inițiative de sensibilizare dedicate Zilei Europene a Justiției în 6 țări europene, inclusiv un joc despre dezvoltarea și viitorul statului de drept, un podcast și o conferință despre utilizarea inteligenței artificiale în justiție, precum și publicarea unei serii animate online despre procedurile judiciare.

Fără îndoială, un element constitutiv al democrației este statul de drept, a cărui caracteristică principală este existența unui sistem judiciar independent și eficient.

Republica Moldova face parte din spațiul european și, în acest sens, standardele europene privind justiția trebuie aplicate pe teritoriul său. Posibilitatea de acces neîngrădit la justiție este un drept fundamental indiscutabil, care trebuie garantat tuturor cetățenilor. Respectarea drepturilor fundamentale pe întreg teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie o prioritate. In 2023 în Republica Moldova au fost organizate multiple evenimente dedicate Zilei Europene a Justiției.

Activitățile desfășurate în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Europene a Justiției, ediția 2023.

Apel la participare - Asigurarea accesului la justiție în toată Europa și consolidarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar

Acest apel își propune să promoveze participarea la inițiative menite să facă justiția accesibilă tuturor cetățenilor din Europa și să întărească încrederea acestora în sistemul judiciar.

CEPEJ invită instituțiile judiciare, asociațiile și serviciile publice să o informeze cu privire la evenimentele care vor fi organizate în țara lor în cadrul sărbătoririi ediției din 2024 a Zilei Europene a Justiției, pentru a putea să le publice pe site-ul său și să le facă cunoscute cetățenilor europeni, studenților și profesioniștilor din domeniul justiției (link către formular). În acest scop, CEPEJ, cu sprijinul Comisiei Europene, a pus la dispoziție pe site-ul său postere și imagini personalizabile în 23 de limbi, pentru a fi utilizate pe rețelele sociale.

Pentru a sărbători Ziua Europeană a Justiției, posterele personalizabile pot fi descărcate în 23 de limbi. Dacă aveți nevoie de formatul InDesign al posterelor, vă rugăm să contactați secretariatul CEPEJ. 

De asemenea, puteți descărca imaginile pentru rețelele sociale în 23 de limbi.