Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europeană pentru Donarea de Organe, Țesuturi și Celule

O zi dedicată darului speranței, în fiecare a doua sâmbătă din octombrie

Ziua Europeană pentru Donarea de Organe, Țesuturi și Celule, cunoscută și ca Ziua Europeană a Donării (EDD), este un far de speranță pentru cei care au nevoie de o donație salvatoare sau transformatoare de viață. Oricine poate contribui la îmbunătățirea vieții cuiva prin oferirea acestui dar al speranței. Află de ce este atât de important și cum poți participa.



Posibilitatea de a utiliza organe, țesuturi și celule umane pentru a trata pacienții este una dintre marile povești de succes ale medicinei moderne, oferind beneficii terapeutice majore și îmbunătățiri ale calității vieții. În multe cazuri, aceasta este singura metodă de tratament care poate restabili funcții esențiale, cum ar fi vederea, sau poate salva pacienții care se confruntă cu insuficiență terminală a organelor.

Cum te poți implica

Dacă dorești să salvezi sau să îmbunătățești viețile multor oameni, chiar și după moartea ta, vorbește cu rudele și prietenii despre alegerea ta personală privind donarea de organe, țesuturi și celule. Poți, de asemenea, să îi încurajezi să spună „da” acestui dar de neprețuit al donării!

De asemenea, poți ajuta pe alții în timpul vieții tale, înregistrându-te pentru a dona celule progenitoare, care se găsesc în măduva osoasă sau sângele periferic, și care pot fi utilizate pentru tratarea tulburărilor sanguine și bolilor imune. Când un copil se naște, poți dona sângele din cordonul ombilical, care nu mai este necesar pentru bebeluș și este bogat în celule progenitoare, și/sau placenta. De asemenea, poți ajuta alte persoane să-și împlinească visul de a deveni părinți, donând ovocite, spermă sau embrioni în exces pe care nu îi vei mai folosi după ce ți-ai completat familia.



Pentru mai multe informații, contactează instituția responsabilă de donarea de organe și transplant din țara ta.

Campania în social media #OneDecision

Alătură-te campaniei în social media #OneDecision organizată de EDQM și reflectează asupra puterii pe care o poate avea o singură decizie. Acea decizie de a deveni donator poate salva până la opt vieți prin donarea de organe și poate îmbunătăți peste 100 de vieți prin donarea de țesuturi și celule. Multe vieți așteaptă șansa pe care doar tu o poți oferi. Tot ce trebuie să faci este să iei decizia de a vorbi cu cei dragi despre donarea de organe, țesuturi și celule și să le faci cunoscute dorințele tale. Nevoia este mare, deoarece cererea de transplanturi încă depășește cu mult oferta, cu mii de noi pacienți adăugați pe listele de așteptare în fiecare an.


Răspândește mesajul

Împărtășește informații despre donarea de organe cu prietenii, familia și pe platformele de socializare. 

Urmărește-ne, alătură-te campaniei noastre pe rețelele sociale și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți oameni.

Ziua Europeană a Donării (EDD) a luat naștere din speranță, compasiune și o înțelegere profundă că fiecare donator de organe poate juca un rol crucial în povestea altcuiva, dar că acest mesaj de speranță trebuie auzit pentru a aduce schimbări pozitive. Direcția Europeană pentru Calitatea Medicamentelor și Îngrijirilor Medicale (EDQM), parte a Consiliului Europei, a inițiat EDD în 1996 pentru a crește gradul de conștientizare despre puterea transformatoare și salvatoare de vieți a donării de organe. De atunci, această sărbătoare anuală care onorează donatorii și familiile acestora ne amintește nu doar că în spatele fiecărei statistici se află un om, o familie și o comunitate transformate prin darul vieții, ci și că toți putem face o diferență reală și putem face parte din soluție.

EDD se potrivește în mod natural cu activitatea EDQM, care este activă în multe domenii legate de substanțele de origine umană în general: sânge, organe, țesuturi și celule. EDQM:
  • lucrează pentru a armoniza standardele tehnice și etice pentru profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică, facilitând astfel cooperarea și colaborarea, prin ghidurile sale de referință privind calitatea și siguranța sângelui, organelor, țesuturilor și celulelor;
  • dezvoltă și distribuie programe și instrumente pentru instituțiile responsabile de sânge, organe, țesuturi și celule, pentru a le ajuta să dezvolte și să verifice sisteme concepute pentru a obține cele mai bune rezultate;
  • participă la colectarea, analiza și publicarea datelor esențiale privind practicile de transplant și tendințele la nivel mondial prin Buletinul Informativ Anual privind Transplantul, Rețeaua de Puncte Focale Naționale pentru Călătoriile pentru Transplant (NETTA) și Registrul său de Activități Internaționale pentru Călătoriile de Transplant (RITTA);
  • participă la eforturile globale de combatere a traficului de organe, contribuind la implementarea Convenției împotriva Traficului de Organe Umane și a Convenției privind Acțiunea împotriva Traficului de Ființe Umane;
  • publică broșuri informative pentru publicul larg privind problemele legate de transplant, de la păstrarea fertilității până la cum pot beneficia receptorii de transplant de o sănătate bună.
Mai multe informații: