Faceți căutări pe acest blog

BV - Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova: comentariu explicativ


BUNDUCHI, Ion, STATE, Vasile, DOROGAN, Alexandru..., Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova: comentariu explicativ. - Consiliul Europei, 2021 . - 155 p. [Accesat 17.08.2021]


Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova are acum un comentariu explicativ. Prezentul comentariu explicativ este rodul unui efort temerar și ingrat, ghidat de speranța unei înțelegeri mai bune a legii ca primă condiție de aplicare corespunzătoare a acesteia. „Temerar și ingrat”, pentru că Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA) este o lege care se referă la informație. 
CSMA, pentru că-i lege, conține norme juridice. Ele, convențional, vizează două părți ale aceleiași medalii – serviciile media tradiționale, oferite prin intermediul radioului și televiziunii, și serviciile media netradiționale, noi, oferite de platformele de partajare a materialelor video. Normele de reglementare a serviciilor media tradiționale, luând forma unor standarde comunitare acceptate, sunt cunoscute și aplicate de multă vreme. Deci, situația este limpede și, în condițiile RM, mai rămâne respectarea cu acuratețe a normelor urmărind scopul declarat al legii – pluralism audiovizual veritabil. Cu siguranță, marea provocare o constituie încercarea reglementării conținuturilor platformelor de partajare a materialelor video ori, altfel spus, a Internetului.

Astfel, autorii comentariului explicativ, Ion Bunduchi, Vasile State, Alexandru Dorogan, Eugeniu Rîbca și Jean-François Furnémont explică: „Legea este complexă, pentru că vizează un domeniu complex. Unele norme pot fi înțelese din textul CSMA, altele – necesită lecturare suplimentară din texte din legislația conexă națională şi internațională. Înțelegerea normelor este crucială pentru că doar urmate şi aplicate în cunoştință de cauză pot apropia scopul pentru care au fost puse în lege”.

Comentariul explicativ este util tuturor subiecților reglementați de CSMA, dar şi oricui se interesează de tematica/problematica domeniului. Comentariul explicativ, care poate fi consultat și online abordează și explică fiecare articol în parte, inclusiv cu exemple și bune practici europene.

Comentariul explicativ a fost elaborat cu suportul Consiliului Europei la Chișinău, proiectul „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”.