Faceți căutări pe acest blog

Cea de a zecea aniversare a Parteneriatului Estiс


În perioada 13-14 mai 2019, Uniunea Europeană, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina vor marca cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic împreună cu alte evenimente de la Bruxelles. Acestea vor oferi ocazia de a sărbători un parteneriat care s-a dovedit a fi reciproc avantajos și a oferit rezultate concrete cetățenilor.

Donald Tusk, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / vicepreședinte al Uniunii Europene, vor marca cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic. Comisia Europeană, Federica Mogherini găzduiește o serie de reuniuni la nivel înalt la Bruxelles, cu participarea celor șase țări partenere estice, a statelor membre ale UE și a părților interesate.


Reuniunea ministerială a Parteneriatului estic va reuni miniștrii de externe din UE și omologii lor din cele șase țări ale Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

Se așteaptă ca în contextul aniversării, în 2019, a zece ani de existență a Parteneriatului estic, miniștrii să scoată în evidență importanța acestuia.

UE și partenerii săi estici și-au consolidat asocierea politică și și-au aprofundat integrarea economică grație parteneriatului lor. UE a sprijinit o gamă largă de reforme în țările partenere, care acoperă dezvoltarea economică, guvernanța, conectivitatea și contactele interumane.
Miniștrii de externe vor analiza situația angajamentelor asumate cu ocazia ultimului summit al Parteneriatului estic din noiembrie 2017. Ei vor discuta despre punerea în aplicare a agendei celor „20 de rezultate scontate pentru 2020” adoptată la summit.

De asemenea, miniștrii vor reflecta cu privire la cooperarea viitoare și vor discuta despre prioritățile politice pentru perioada care urmează.

Conferința aniversară la nivel înalt

Marți, 14 mai, se va desfășura o conferință la nivel înalt dedicată celei de a zecea aniversări a parteneriatului. Aceasta va avea loc la sediul Comisiei Europene (clădirea Charlemagne).

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2449_en.htm

Factsheet on the Eastern Partnership's Top 10 Achievements
Keynote speech by President Jean-Claude Juncker at the EaP High Level Conference
Speech by High Representative/Vice-President Federica Mogherini at the EaP High Level Conference
Speech by Commissioner Johannes Hahn at the EaP High Level Conference
Chair's Conclusions on the occasion of the Eastern Partnership's 10th Anniversaryhttps://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/05/13/eastern-partnership-foreign-ministers-meeting-chair-s-conclusions-on-the-occasion-of-the-eastern-partnership-10th-anniversary/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Eastern+Partnership+foreign+ministers%27+meeting:+Chair%27s+conclusions+on+the+occasion+of+the+Eastern+Partnership+10th+Anniversary


Parteneriatul estic are drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud:
  • Armenia
  • Azerbaidjan
  • Belarus
  • Georgia
  • Republica Moldova
  • Ucraina
Parteneriatul estic este o dimensiune estică specifică a politicii europene de vecinătate (PEV). Prin intermediul PEV, UE colaborează cu vecinii săi de la sud și est pentru a ajunge la cea mai strânsă asociere politică și la cel mai înalt grad de integrare economică posibilă.










Infografic - Către un Parteneriat estic mai puternic

 Infografic – Către un Parteneriat estic mai puternic


Top 10 Realizări ale Parteneriatului Estic în ultimii 10 Ani

GGGGGGGGGGGGGGGGGGGG