Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Aprilie-iunie 2019

27.06.19

Marija Pejčinović Burić a fost aleasă în funcţia de secretar general al Consiliului Europei


Adunarea a ales-o astăzi pe Marija Pejcinovic Buric în funcţia de secretar general al Consiliului Europei pentru un mandat de cinci ani, care se va începe din18 septembrie 2019.
În primul tur al alegerilor, Marija Pejcinovic Buric (Croaţia) a obținut 159 de voturi, o majoritate absolută, iar contracanditatul ei fiind Didier Reynders (Belgia) cu 105 voturi. Au fost 264 voturi exprimate. Dna Pejcinovic Buric este viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Europene din Republica Croația.
Mai mult

24.06.19-28.06.19


Sesiunea de vară a APCE 

În perioada 24 - 28 iunie 2019, la Strasbourg va avea loc sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
În timpul sesiunii, care marchează cea de-a 70-a aniversare a Consiliului Europei, APCE va alege un nou secretar general al Organizației. O dezbatere asupra procesului decizional al Adunării privind acreditările și votul va constitui punctul culminant al sesiunii de vară. Punctele de pe ordinea de zi includ o dezbatere asupra asasinării lui Daphne Caruana Galizia și a statului de drept în Malta; o dezbatere comună privind combaterea violenței împotriva femeilor și realizarea egalității de gen; oprirea violenței împotriva copiilor, prezentarea declarației din partea raportorului special al Organizației Națiunilor Unite privind vânzarea și exploatarea sexuală a copiilor Maud de Boer-Buquicchio; precum şi încheierea coerciției în sănătatea mintală, etc.
Rapoarte și avize pe ordinea de zi


21.06.19
Opinia Comisiei de la Veneția: dizolvarea parlamentului în Republica Moldova nu a îndeplinit condițiile necesare

Într-un aviz adoptat, experții în problemele constituționale ale Comisiei de la Veneția, CoE au constatat că în Republica Moldova nu existau în mod clar condițiile de dizolvare a parlamentului în perioada 7-8 iunie 2019.
Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică. De asemenea, reamintește că rolul esențial al Curții Constituționale este acela de a menține o distanță egală față de toate ramurile puterii și de a acționa ca un arbitru imparțial în caz de coliziune între ele, respectând totodată soluțiile la care au ajuns instituțiile legitime din punct de vedere democratic.
Opinia a fost pregătită la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din țară și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea parlamentului moldovean la 9 iunie. Dizolvarea s-a bazat pe pretinsa expirare a termenului de trei luni pentru formarea unui guvern dupa alegerile parlamentare de la începutul acestui an. La 15 iunie, Curtea Constituțională a revizuit aceste decizii luând în considerare noile evoluții politice din țară, în special transferul de putere anunțat către un nou guvern.

15.06.19
Reprezentantul Rep. Moldova participă la  cea de-a 8-a şedinţă a CDCPP al Consiliului Europei

În perioada 12-14 iunie, reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, secretarul de stat, Andrei Chistol a participat la cea de-a 8-a ședință a Comitetului Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaje (CDCPP) al Consiliului Europei (CoE) ce s-a desfăşurat în oraşul Strasbourg, Franţa. Participanții din cele cincizeci de state semnatare ale Convenției culturale europene au discutat despre cele trei domenii principale ale activității CDCPP – cultura, patrimoniu și peisaje, precum și despre contribuția acestora la realizarea obiectivelor Consiliului Europei. Totodată, a fost prezentată ,,colecția de aur” a bunelor practici referitoare la implementarea Strategiei Europene în domeniul patrimoniului cultural pentru secolul XXI, realizată sub auspiciile Președinției franceze a Comitetului de Miniștri (mai-noiembrie 2019). 
Andrei Chistol a subliniat sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în domeniile culturii, patrimoniului și peisajelor, precum și în activitățile pe care țara noastră le realizează în vederea implementării Strategiei europene in domeniul patrimoniului cultural pentru secolul XXI, precum și în organizarea Zilelor Europene ale Patrimoniului.


11.06.19
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) își publică raportul anual

Popularitatea xenofobă și discursul de ură rasist au continuat să-și pună amprenta asupra climatului politic contemporan din Europa în 2018, se arată în raportul anual al Comisiei Europene împotriva rasismului și intoleranței (ECRI), publicat la 11 iunie curent.
"Ideologiile bazate pe presupusa incompatibilitate între grupurile naționale / etnice sau religioase reprezintă un pericol pentru societățile incluzive, la fel ca și cei care susțin "superioritatea rasială ", se menționează în raport, avertizând împotriva amenințării abordării "noi versus discursul public".
În ceea ce privește partea pozitivă, Comisia anti-rasism a remarcat faptul că un număr din ce în ce mai mare de țări au luat măsuri importante pentru a-și aduce legislația în ceea ce privește combaterea discursului de ură în conformitate cu standardele europene și internaționale.

11.06.19

APCE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Republica Moldova


Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța), și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația actuală din țară.
"Timp de trei zile, țara a fost pusă într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea parlamentului, în timp ce s-a ajuns la un acord politic, conducând la formarea unei coaliții de guvernământ și a unui guvern complet operațional", au declarat co-raportorii.
"Vom aștepta emiterea unei opinii urgente a Comisiei de la Veneția cu privire la aspectele juridice ale acestor decizii. Între timp, îndemnăm toate forțele politice să manifeste restrângere și să respecte principiile democratice și voința poporului. Liderii politici au responsabilitatea de a se asigura că instituțiile statului acționează în interesul poporului moldovenesc și nu împiedică buna funcționare a instituțiilor democratice", au adăugat ei.
"Comitetul de monitorizare va urmări îndeaproape situația și va întreprinde acțiuni după cum este necesar", au concluzionat coraportorii.

Mai mult

9.06.19
Declarația secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, despre situația din Republica Moldova




"Sunt extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate. Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, iar în cazuri de nesiguranță un sfat obiectiv este mereu necesar.
Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova", a declarat oficialul.
Mai mult


4.06.19
Experții Consiliului Europei subliniază necesitatea de a ajuta victimele traficului de ființe umane

Grupul de experți al Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane (GRETA) a subliniat necesitatea ca statele din întreaga Europă să ofere o gamă largă de asistență victimelor traficului de ființe umane. 
În ultimul său raport anual publicat la 28 mai 2019, GRETA stabilește o serie de cerințe legale incluse în Convenția antitrafic a Consiliului Europei, inclusiv dovedirea victimelor cu cazare adecvată, tratament medical, asistență psihologică și sprijin material, precum și informații privind drepturi, asistență juridică și ajutor pentru reintegrarea în societate.


18.05.2018


Cea de-a XV-a ediția a Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor in Moldova

Ediția din acest an, cu genericul „Muzeele și hub-urile creative: viitorul tradiției” este dedicată empatizării muzeelor la provocările societății actuale, încât acestea să devină mai interactive, flexibile, orientându-și activitatea spre comunități. Ele se transformă în hub-uri culturale care funcționează drept platforme unde creativitatea este combinată cu cunoașterea, iar vizitatorii pot participa la procesul de creare și promovare a patrimoniului cultural. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de muzee şi de a prezenta activitatea acestora într-o altă perspectivă, dar și pentru a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

Muzeele din Republica Moldova au devenit parte a acestei manifestări culturale de amploare, reuşind să atragă un public tot mai numeros și divers. Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în luna mai 2019, 87 de muzee și instituții culturale din 19 raioane și-au anunțat programul consistent în ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cântece, poezii, vernisaje de pictură, proiecții de film, concursuri, târguri ale meșterilor populari pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața unei comunități.



17.05.19

Miniștrii de externe: drepturile, obligațiile și prioritățile de acțiune ale statelor membre

În timp ce Consiliul Europei sărbătorește aniversarea a 70 de ani, peste 30 de miniștri ai afacerilor externe din cele 47 de state membre au reafirmat importanța Organizației ca o platformă unică de dialog și cooperare.

În cadrul întâlnirii de la Helsinki privind sesiunea anuală, miniștrii au declarat că:
  1. Toate statele membre ar trebui să aibă dreptul de a participa în mod egal în cadrul Comitetului de Miniștri și în Adunarea Parlamentară, cele două organe statutare ale Consiliului Europei;
  2. Una dintre obligațiile fundamentale ale statelor membre este de a-și plăti contribuțiile obligatorii la bugetul obișnuit;
  3. Aceștia ar saluta că delegațiile tuturor statelor membre vor putea participa la partidul din iunie al Adunării Parlamentare, ținând seama de importanța alegerilor Secretarului General și ale judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În timp ce dialogul dintre Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară a crescut, miniștrii au subliniat necesitatea unei acțiuni coordonate, pentru a consolida capacitatea Organizației de a reacționa mai eficient în situațiile în care un stat membru încalcă obligațiile legale sau nu respectă standardele, principiile și valorile fundamentale susținute de Consiliul Europei.


17.05.19

Franța preia Președinția Comitetului de Miniștri

Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a trecut astăzi din Finlanda în Franța, după o întâlnire la care au participat 30 de miniștri de externe din țările membre ale Organizației.
Adresându-se Comitetului Miniștrilor, președintele în exercițiu, Timo Soini, Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, a făcut bilanțul președinției țării sale.

Amélie de Montchalin, secretarul de stat pentru afaceri europene din Franța, a subliniat apoi prioritățile Președinției franceze pentru următoarele șase luni.

Obiectivele principale ale Președinției franceze sunt conservarea și consolidarea sistemului european de protecție a drepturilor omului, lupta pentru o Europă care să apropie oamenii și să promoveze unitatea și să promoveze egalitatea și cultura de a trăi împreună, Consiliul Europei se adaptează la timp și abordează noile provocări legate de drepturile omului și statul de drept (în special aspectele legate de tehnologia digitală și inteligența artificială).

Mai mult
Comunicatul de presa


17.05.19
Reprezentantul Republicii Moldova a participat la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

În anul când marcăm 70 de ani de la crearea Consiliului Europei, este important să evidenţiem că participarea statelor în organele statutare ale CoE, trebuie să se facă în concordanţă cu statutul organizaţiei aprobat la fondare. Declaraţia a fost făcută de către secretarul de stat, Tatiana Molcean, la Sesiunea Ministerială a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE).

În discursul său, secretarul de stat Tatiana Molcean a ţinut să aprecieze sprijinul pe care Consiliul Europei îl acordă Republicii Moldova în eforturile de modernizare și realizare a reformelor democratice. Oficialul a menționat și faptul că Republica Moldova ”va continua să acorde o mare importanță Sistemului european convențional și implementării hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. Aceasta nu este o tendință de vogă, dar o realitate și responsabilitate comună care contribuie la asigurarea securității democratice.” A fost subliniată importanţa monitorizării și protecției drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, inclusiv și în special în regiunea transnistreană, acordând atenția necesară situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.


16.05.19

Conferința Națională „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia lansării proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, implementat în perioada 2019-2020 de către Consiliul Europei, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Principalul obiectiv al conferinței a fost prezentarea și analiza principalelor realizări și provocări din primul an de implementare a disciplinei reconceptualizate „Educație pentru societate”.

Conferința Națională „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova” a fost organizată în două ateliere de lucru, la care au participat cca 150 de persoane: reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, organizațiilor neguvernamentale, misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, directori de școli, cadre didactice și elevi. Discuțiile au vizat mai multe tematici, printre care: rolul proiectelor educaționale într-o școală reformată; noile abordări educaționale promovate în cadrul reformei curriculare din Republica Moldova; învățarea bazată pe competențe (Cadrul de competențe al Consiliului Europei); prevederile Cadrului de Referință al competențelor pentru o cultură democratică al Consiliului Europei etc.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat Memorandumul de colaborare între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Consiliul Europei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova, care prevede implementarea, în perioada 2019 – 2020, a Programului „Moldova: Promovarea Implicării Civice Active”. Acesta are drept scop promovarea valorilor și standardelor Consiliului Europei în domeniul educației civice, precum: viziune holistică privind cunoștințele, abilitățile și aptitudinile; focalizarea pe dezvoltarea democratică a școlilor; integrarea experiențelor civice ale tinerilor în comunitate etc., în instituțiile de învățământ din țara noastră.

Mai mult


7.05.19

Faza a II-a a Parteneriatului  pentru o bună guvernare 

Uniunea Europeană și Consiliul Europei extind programul de parteneriat pentru o bună guvernare pentru a contribui la consolidarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

A doua fază a programului (în valoare de 17,5 milioane EUR între 2019 și 2021) a fost lansată la ceremonia de la Bruxelles, la 7 mai. Uniunea Europeană va oferi 80% din finanțarea celei de-a doua faze a Parteneriatului pentru o bună guvernare, în timp ce Consiliul Europei va trebui să implementeze activitățile implicate și să finanțeze restul de 20%. Se va concentra asupra reformei judiciare și combaterii corupției, precum și a măsurilor de combatere a discriminării.
Parteneriatul pentru o bună guvernare își propune să ajute cele șase țări partenere din Europa de Est să se apropie de standardele europene privind drepturile omului, democrația și statul de drept. Toate țările implicate, cu excepția Belarusului, sunt, de asemenea, membre ale Consiliului Europei.

În strânsă colaborare cu autoritățile naționale și alte părți interesate, programul contribuie la modificarea legilor și a practicilor prin revizuirea legislației, îmbunătățirea eficienței instituțiilor publice, a cursurilor de formare profesională și a schimbului de informații, experiențe și bune practici.


2.05.19

Raport privind Libertatea de exprimare, situația din anul 2018


Un raport, publicat astăzi, în ajunul Zilei Mondiale a Libertății Presei de către Departamentul pentru Societatea Informațională al Consiliului Europei, prezintă amenințările majore la adresa libertății de exprimare în Europa în 2018 și acțiunile pe care guvernele ar trebui să le întreprindă pentru a le contracara în materie de prioritate.

Raportul exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea violenței și a intimidării împotriva jurnaliștilor și reamintește cazurile de cel puțin două asasinate de jurnaliști care investighează în mod activ corupția și crima organizată.

Motivele îngrijorării sunt, de asemenea, creșterea atacurilor verbale și a legislației restrictive cu care se confruntă ONG-urile în unele state, răspândirea dezinformării prin mass-media și canalele online și impactul negativ al revoluției digitale asupra viabilității financiare a jurnalismului de calitate și de investigație.

Raportul


8-12.04.19
Sesiunea de primăvară a APCE

Sesiunea de primăvară de la Strasbourg a avut loc în perioada 8-12 aprilie 2019 şi a fost deschisă cu o dezbatere urgentă pe tema "Rolul şi misiunea Adunării Parlamentare: principalele provocări pentru viitor". 
Au avut loc dezbateri comune privind stoparea discursurilor de ură şi a actelor de ură în sport, a mai fost discutat rolul liderilor politici în combaterea discursului de ură, precum şi consolidarea cooperării cu ONU și punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Alte subiecte discutate au vizat aşa-numitele "laundromate" şi noile provocări în lupta împotriva crimei organizate şi a spălării banilor. Adunarea a luat poziție cu privire la crearea unui nou mecanism UE privind democrația, statul de drept şi drepturile fundamentale.
Tot în această sesiune, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a prezentat raportul anual de activitate pentru 2018.
Mai mult

11.04.19

APCE solicită acțiuni internaționale împotriva spălării banilor "laundromat"

APCE și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la amploarea spălării banilor în statele membre ale Consiliului Europei, în special în cele mai recente exemple cunoscute sub numele de "laundromatul global", "laundromatul din Azerbaidjan" și "laundromatul Troika", și a cerut îmbunătățirea mecanismelor naționale și cooperarea internațională pentru combaterea acesteia.
"Laundromatul global" a implicat judecătorii corupți din Republica Moldova, după spusele parlamentarilor, în timp ce "laundromatul Troika" a implicat oameni apropiați de inima puterii de stat și "laundromatul din Azerbaidjan" a contribuit la activitățile coruptive din cadrul Adunării Parlamentare în sine. Niciuna dintre ele nu a fost investigată în mod adecvat de autoritățile naționale.
Adunarea face o serie de recomandări statelor membre, Uniunii Europene și Comitetului Miniștrilor destinate să consolideze lupta internațională împotriva spălării banilor, a crimei organizate și a corupției.
Mai mult


8.04.19

Comisarul Mijatovic subliniază principalele provocări privind Drepturile Omului în Europa

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, a prezentat primul său raport anual de activitate într-o dezbatere în fața Adunării Parlamentare a organizației.

În timp ce raportul acoperă o varietate de probleme cu privire la drepturile omului din statele membre ale Consiliului Europei, comisarul subliniază migrația, drepturile femeilor, drepturile omului ale persoanelor cu dizabilități, protecția apărătorilor drepturilor omului și siguranța jurnaliștilor ca fiind cele mai recente subiecte ale activității sale.

8.04.19

Ambasadorul Corina Călugăru a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Comitetului Părţilor la Convenţia Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane (CP)


La 5 aprilie 2019, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Ambasadorul Corina Călugăru, a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Comitetului Părţilor la Convenţia Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane (CP).

Republica Moldova este parte la acest important instrument din 2008, fiind printre primele țări care a semnat și ratificat Convenţia.



5.04.19
Thorbjørn Jagland îndeamnă statele membre să consolideze Consiliul Europei

În ultimul său raport anual după zece ani în calitate de secretar general, Thorbjørn Jagland a cerut celor 47 de state membre ale Consiliului Europei să consolideze organizația, să se asigure că este finanțată corespunzător și să elaboreze noi standarde juridice privind provocările apărute în adresa drepturilor omului și a democrației.

Raportul Secretarului General evidențiază contribuția substanțială a Consiliului Europei la promovarea păcii și a stabilității în întreaga Europă, în special prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Socială Europeană.
Cu toate acestea, citează și o serie de domenii de interes - inclusiv încercările de a aduce instanțele sub control politic, presiunea exercitată asupra jurnaliștilor și ONG-urilor și provocările autorității Curții Europene a Drepturilor Omului din partea forțelor naționaliste - și solicită organizarea mai proactiv în a-și respecta standardele legale.

3.04.19

Curtea Europeană a Drepturilor Omului are un nou președinte
Linos-Alexandre Sicilianos este judecător grec din 18 mai 2011 şi vicepreşedinte al Curții de Justiție de la 1 mai 2017. El îl succede pe Guido Raimondi din Italia şi va prelua funcția la 5 mai 2019, când va fi marcată ziua Consiliului cu cea de-a 70-a aniversare a Europei.
Preşedintele Curții este ales pentru o perioadă de 3 ani. Preşedintele reprezintă Curtea, conduce activitatea şi administrarea Curții, şi în mod special, este responsabil pentru relațiile sale cu autoritățile Consiliului Europei. Preşedintele prezidează şedințele plenare ale Curții, reuniunile Marii Camere şi şedințele grupului de cinci judecători.


2-4.04.2019

  Cea de-a 36-a sesiune a Congresului: "Primarii care asigură democrația"

Membrii Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei se întrunesc în perioada 2-4 aprilie 2019, la Strasbourg, Franța, la cea de-a 36-a sesiune, cu tema "primarii care asigură democrația". O dezbatere va avea loc pe această temă, împreună cu participanții, inclusiv Ignacio SANCHEZ AMOR, secretar de stat pentru politică teritorială spaniolă.
Având în vedere dificultățile cu care se confruntă autoritățile locale și regionale, precum şi reprezentanții lor aleşi, membrii Congresului vor organiza o serie de dezbateri pe tema "primarii sub presiune". Chestiunile legate de împărțirea urban-rurală și compensarea financiară a reprezentanților aleși locali și regionali în exercitarea mandatului lor, va fi de asemenea, subiectul unor dezbateri specifice.
În cadrul activităților sale de monitorizare, Congresul va adopta două rapoarte privind democrația locală și regională în Polonia și Republica Moldova. 

Mai mult
Pagina web CALR al CoE
https://www.coe.int/ru/web/congress/home
Dosar tematic Sesiunii
Agenda Web file