Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE - RM - Ianuarie 2017

30.01.2017

Consiliului Europei a lansat o nouă Convenție cu privire la coproducţia cinematografică

Alături de alte industrii creative, industria cinematografică a devenit un operator activ pe piața mondială de conținut. Tehnologiile digitale au făcut posibil acest lucru nu doar transformând modalitățile de creare a filmelor, dar și modalitatea în care acestea ajung la public.
 
Pentru a face față acestor provocări, Consiliul Europei a deschis pentru semnare, la 30 ianuarie 2017, o nouă Convenție cu privire la coproducția cinematografică. Ceremonia s-a desfășurat în cadrul celei de-a 46-a ediții a Festivalului internațional de film de la Rotterdam.

Această nouă Convenție are la bază istoria de succes a Convenției europene cu privire la producția cinematografică din 1992 și propune un cadru juridic și financiar actualizat pentru producători din diferite țări care doresc să coopereze în domeniul producției cinematografice.

Textul revizuit urmează să acorde o flexibilitate mai mare producătorilor facilitând participarea lor la coproducții. De asemenea, tratatul actualizează procedurile de obținere a recunoașterii unui film în calitate de coproducție din partea autorităților naționale. Mai mult decât atât, pentru a răspunde globalizării în creștere a modalităților de lucru și de funcționare, câmpul de aplicare a Convenției revizuite a fost extins pentru a permite țărilor non-europene să beneficieze de dispozițiile sale. Aceasta corespunde recentei deschideri a Fondului Eurimages al Consiliului Europei pentru țările aflate dincolo de hotarele Europei. 
 
În prezent EURIMAGES are 37 de membri. Republica Moldova încă nu este membru  al EURIMAGES.

Detalii
 
30.01.2017

Republica Moldova a depus instrumentele de aderare la Farmacopeea Europeană
La 24 ianuarie 2017, la Consiliul Europei, au fost depuse instrumentele de aderare a Rep. Moldova la Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene. Legea nr. 116 din 02.06.2016 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene şi la Protocolul la Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene a fost publicată în Monitorul Oficial nr.206-214/444 din 15.07.2016.

Farmacopeia europeană garantează calitatea medicamentelor, elaborând norme comune şi obligatorii destinate a fi aplicate în ansamblul ţărilor membre.

Legea RM nr. 116 
Farmacopeea online



28.01.2017



Ziua protecției datelor: linii directoare pentru protecția persoanelor într-o eră a megadatelor

Cu ocazia celebrării Zilei protecției datelor, la 28 ianuarie, Comitetul Convenției Consiliului Europei cu privire la protecția datelor, cunoscută și ca ”Convenția 108”, a adoptat Linii directoare cu privire la megadate (Big Data) destinate să ajute responsabilii politici și organizațiile care operează cu date personale să plaseze persoanele în centrul economiei digitale.


Caracterul posedat de Big Data poate face dificilă aplicarea principiilor clasice de protecție a datelor cu caracter personal, cum ar fi limitarea obiectului sau minimizarea datelor. Aceste linii directorii cuprind o serie de recomandări.


Alessandra Pierucci, Președintele Comitetului Convenției 108, a subliniat ”importanța de a furniza orientări cu privire la cee ace a devenit, în ultimii ani, o sursă exponențială de cunoștințe, și o sursă exponențială de prelucrare a datelor personale. Această primă etapă a Comitetului spre o protecție consolidate a persoanelor în mediul nostru de megadate ar trebui să conducă spre alte etape pentru a urma ritmul evoluției rapide a tehnologiilor care stau la baza megadatelor”.
Detalii

26.01.2017

APCE a examinat realizările Statelor aflate sub procedura de monitorizare

APCE a adoptat raportul anual privind procedura de monitorizare, care a făcut bilanțul activităților Comitetului său de monitorizare din perioada septembrie 2015-decembrie 2016 și a evaluat evoluția țărilor vizate. Sub procedură deplină de monitorizare se află nouă state membre ale Consiliului Europei: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova, Rusia, Serbia și Ukraina.
Raportul, alcătuit și prezentat de Cezar Florin Preda (România, EPP/CD), a salutat progresele realizate, a menționat problemele cu care se confruntă statele, și-a exprimat îngrijorarea privind obstacolele existente, și a adresat țărilor vizate unele recomandări pentru depășirea acestora.

În rezultatul dezbaterilor acestui raport a fost adoptată Rezoluția 2149 cu privire la evoluția procedurii de monitorizare a Adunării (septembrie 2015-decembrie 2016) și examinarea periodică a respectării obligațiilor de către Austria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța și Germania

Detalii

26.01.2017

Consiliul Europei va susține Strategiile Probațiunii și Penitenciarelor

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut astăzi o întâlnire oficială cu directorul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei (CoE), Christos Giakoumopoulos, discutând despre prioritățile din acest an pe sectorul justiției și posibilitățile de a sprijini implementarea documentelor aprobate în procesul reformelor. 
Oficialii au abordat situația deținuților din țara noastră și necesitatea îmbunătățirii ei prin prisma drepturilor omului. Vladimir Cebotari a accentuat că prioritatea Guvernului rămâne a fi decriminalizarea la modul practic a justiției, resocializarea celor certați cu legea și reintegrarea lor după eliberare. Ministerul Justiției depune toate eforturile cu scopul aplicării celor 2 strategii aprobate în 2016 pentru următorii 4 ani și fortificarea instituției probațiunii.

Delegatul Consiliului Europei a subliniat punctele de similitudini pentru cooperare, arătându-și deschiderea pentru parteneriate cu țara noastră. Christos Giakoumopoulos a adus în vizor necesitatea respectării standardelor de securitate, a logisticii, echipamentelor, creării locurilor de muncă pentru foștii deținuți. De asemenea, directorul pentru drepturile omului al CoE a obținut informații actualizate despre Procuratură, sistemul judecătoresc și instituția ombudsmanului.
Detalii

26.01.2017

Înrevederea șefului Oficiului CoE în Republica Moldova cu Președintele Rep. Moldova
Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile de cooperare dintre această organizație și Republica Moldova.
Jose Luis Herrero l-a informat pe șeful statului despre activitatea oficiului în țara noastră, menționînd principalele obiective de colaborare pentru Moldova. Oficialul a reiterat dorința CoE de a continua cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova.
Igor Dodon a apreciat relațiile existente dintre Moldova și Consiliul Europei. Șeful statului a mulțumit pentru asistența multiplă a structurilor CoE în promovarea reformelor în Moldova.
Șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă poziției CoE în realizarea unor obiective majore. Astfel, Igor Dodon s-a referit la implementarea reformei Procuraturii Generale, care în opinia sa se implementează contrar așteptărilor cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, inclusiv numirea în funcție a noului Procuror General, decizie care a fost contestată în instanță.
De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost adordate subiecte ce țin de legislația cu privire la legalizarea capitalului, legislația ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze și problema transnistreană.
”Noi avem o anumită experiență de comunicare. Sînt disponibil pentru discuții și deschis pentru un dialog eficient. Avem multe subiecte sensibile de discutat”, a spus în final Igor Dodon.
- See more at: http://www.president.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-jose-luis-herrero#sthash.YslaA7Mp.dpuf

Jose Luis Herrero și Igor Dodon au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile de cooperare dintre această organizație și Republica Moldova. Jose Luis Herrero l-a informat pe șeful statului despre activitatea oficiului în țara noastră, menționând principalele obiective de colaborare pentru Moldova și a reiterat dorința CoE de a continua cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova.

Igor Dodon a apreciat relațiile existente dintre Moldova și Consiliul Europei. Șeful statului a mulțumit pentru asistența multiplă a structurilor CoE în promovarea reformelor în Moldova. Totodată, șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă poziției CoE în realizarea unor obiective majore. Astfel, Igor Dodon s-a referit la implementarea reformei Procuraturii Generale, care în opinia sa se implementează contrar așteptărilor cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, inclusiv numirea în funcție a noului Procuror General, decizie care a fost contestată în instanță.

Tot în cadrul discuției au fost adordate subiecte ce țin de legislația cu privire la legalizarea capitalului, legislația ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze și problema transnistreană. „Noi avem o anumită experiență de comunicare. Sunt disponibil pentru discuții și deschis pentru un dialog eficient. Avem multe subiecte sensibile de discutat”, a spus în final Igor Dodon.

Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile de cooperare dintre această organizație și Republica Moldova.
Jose Luis Herrero l-a informat pe șeful statului despre activitatea oficiului în țara noastră, menționînd principalele obiective de colaborare pentru Moldova. Oficialul a reiterat dorința CoE de a continua cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova.
Igor Dodon a apreciat relațiile existente dintre Moldova și Consiliul Europei. Șeful statului a mulțumit pentru asistența multiplă a structurilor CoE în promovarea reformelor în Moldova.
Șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă poziției CoE în realizarea unor obiective majore. Astfel, Igor Dodon s-a referit la implementarea reformei Procuraturii Generale, care în opinia sa se implementează contrar așteptărilor cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, inclusiv numirea în funcție a noului Procuror General, decizie care a fost contestată în instanță.
De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost adordate subiecte ce țin de legislația cu privire la legalizarea capitalului, legislația ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze și problema transnistreană.
”Noi avem o anumită experiență de comunicare. Sînt disponibil pentru discuții și deschis pentru un dialog eficient. Avem multe subiecte sensibile de discutat”, a spus în final Igor Dodon.
- See more at: http://www.president.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-jose-luis-herrero#sthash.YslaA7Mp.dpuf
Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile de cooperare dintre această organizație și Republica Moldova.
Jose Luis Herrero l-a informat pe șeful statului despre activitatea oficiului în țara noastră, menționînd principalele obiective de colaborare pentru Moldova. Oficialul a reiterat dorința CoE de a continua cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova.
Igor Dodon a apreciat relațiile existente dintre Moldova și Consiliul Europei. Șeful statului a mulțumit pentru asistența multiplă a structurilor CoE în promovarea reformelor în Moldova.
Șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă poziției CoE în realizarea unor obiective majore. Astfel, Igor Dodon s-a referit la implementarea reformei Procuraturii Generale, care în opinia sa se implementează contrar așteptărilor cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, inclusiv numirea în funcție a noului Procuror General, decizie care a fost contestată în instanță.
De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost adordate subiecte ce țin de legislația cu privire la legalizarea capitalului, legislația ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze și problema transnistreană.
”Noi avem o anumită experiență de comunicare. Sînt disponibil pentru discuții și deschis pentru un dialog eficient. Avem multe subiecte sensibile de discutat”, a spus în final Igor Dodon.
- See more at: http://www.president.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-jose-luis-herrero#sthash.YslaA7Mp.dpuf
Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile de cooperare dintre această organizație și Republica Moldova.
Jose Luis Herrero l-a informat pe șeful statului despre activitatea oficiului în țara noastră, menționînd principalele obiective de colaborare pentru Moldova. Oficialul a reiterat dorința CoE de a continua cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova.
Igor Dodon a apreciat relațiile existente dintre Moldova și Consiliul Europei. Șeful statului a mulțumit pentru asistența multiplă a structurilor CoE în promovarea reformelor în Moldova.
Șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă poziției CoE în realizarea unor obiective majore. Astfel, Igor Dodon s-a referit la implementarea reformei Procuraturii Generale, care în opinia sa se implementează contrar așteptărilor cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare, inclusiv numirea în funcție a noului Procuror General, decizie care a fost contestată în instanță.
De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost adordate subiecte ce țin de legislația cu privire la legalizarea capitalului, legislația ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze și problema transnistreană.
”Noi avem o anumită experiență de comunicare. Sînt disponibil pentru discuții și deschis pentru un dialog eficient. Avem multe subiecte sensibile de discutat”, a spus în final Igor Dodon.
- See more at: http://www.president.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-jose-luis-herrero#sthash.YslaA7Mp.dpuf

25.01.2017

Președintele Klaus Iohannis a încurajat miercuri comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova. - See more at: http://radiochisinau.md/klaus-iohannis-incurajez-comunitatea-consiliului-europei-sa-continue-sa-sprijine-rmoldova---44716.html#sthash.gGtz5bxB.dpuf
Președintele Klaus Iohannis a încurajat comunitatea Consiliului Europei să sprijine în continuare Rep. Moldova
Președintele Klaus Iohannis a încurajat miercuri comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova. - See more at: http://radiochisinau.md/klaus-iohannis-incurajez-comunitatea-consiliului-europei-sa-continue-sa-sprijine-rmoldova---44716.html#sthash.gGtz5bxB.dpuf
Președintele Klaus Iohannis a încurajat miercuri comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova. - See more at: http://radiochisinau.md/klaus-iohannis-incurajez-comunitatea-consiliului-europei-sa-continue-sa-sprijine-rmoldova---44716.html#sthash.gGtz5bxB.dpuf

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la ședința din 25 ianuarie 2017 a sesiunii plenare a APCE și a subliniat că România este un "susținător fervent" al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democrației este fundamental. 
"România a susținut ferm evoluția democratică a Republicii Moldova încă de la declararea independenței sale, în 1991. România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. După 26 de ani, ne păstrăm convingerea că singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, bazat pe asigurarea stabilității politice interne și a implicării responsabile a tuturor factorilor politici și instituționali în consolidarea acestui proces. Acest lucru este esențial pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european al acestuia, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova, luând în considerare, de asemenea, și următoarele alegeri parlamentare din 2018, care vor avea un rol crucial în privința viitorului democrației din această țară", a afirmat Iohannis.

Detalii



24.01.2017

Comisarul Hahn: UE şi Consiliul Europei trebuie să-şi unească eforturile într-un ”parteneriat strategic”

Johannes Hahn, Comisarul European pentru extinderea UE, a salutat rolul Consiliului Europei în calitate de ”busolă morală” și a invitat aceste două instituții să-și unească eforturile într-un ”parteneriat strategic” pentru promovarea valorilor pe care le împărtășesc în această perioadă marcată de schimbări.
Adresându-se parlamentarilor de la Strasbourg, Dl Hahn a declarat că democrația, drepturile omului și Statul de drept erau fundamentele esențiale ale strategiei de extindere a UE și rămân a fi în centrul politicii sale de vecinătate. ”Este în interesul nostru, al tuturor, să elaborăm împreună soluțiile care să permită asigurarea stabilității în țările vecine”, a mențional acesta.

Nu este vorba doar de o simplă asigurare a unei prezențe mai coerente a acestor două organizații: Consiliul Europei și Uniunea Europeană, a mai adăugat oficialul, dar și de dezvoltarea valorilor lor comune. 

Mass-media şi jurnalismul în Europa – pe agenda sesiunii de iarnă a APCE


Dezbatere cu privire la atacurile comise împotriva jurnaliștilor și libertatea mass-media în Europa, cu privire la responsabilitățile mass-media on-line și ale jurnaliștilor, și cu privire la necesitatea de a opri discriminarea și instigările la ură on-line se vor afla în centrul sesiunii plenare de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se va desfășura la 23-27 ianuarie 2017, la Strasbourg. 


Oficiali europei și invitați speciali, care se vor adresa parlamentarilor:
  • Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei;
  • Klaus Iohannis, Președintele României; 
  • Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica europeană de vecinătate și negoriri de extindere;
  • Nicos Anastasiades, Președintele Ciprului 
  • Ioannis Kasoulides, Ministrul Afacerilor Externe al Ciprului
 Alte subiecte înscrise pe agenda sesiunii:
  • funcționarea instituțiilor democratice în Ucraina;
  • situația din Liban și riscurile pentru stabilitata din regiune și securitatea Europei;
  • criza umanitară din Gaza;
  • evoluția procedurii de monitorizare a Adunării (septembrie 2015-decembrie 2016).
    consolidarea dialogului social în calitate de instrument de stabilitate și reducere a inegalităților sociale și economice; 
  • compatibilitatea drepturilor omului a arbitrajului investitori-State în acordurile internaționale de protecție a investițiilor; 
  • acordurile comerciale de ”generație nouă” și impactul lor asupra drepturilor sociale, sănătății publice și dezvoltării durabile; 
  • promovarea incluziunii Romilor și a persoanelor nomade,
Lucrările sesiunii APCE vor fi transmise in direct  pe pagina APCE. 


23.01.3017

Secretarul General al CoE a salutat crearea Pilonului european al drepturilor sociale

Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, a publicat, Avizul său cu privire la inițiativa ce vizează instituirea de către Uniunea Europeană a unui Pilon european al drepturilor sociale. Într-o scrisoare adresată Președintelui CE, Jean-Claude Juncker, acesta a salutat această inițiativă care ”contribuie la edificarea unei Europe mai dotate pentru a răspunde nevoilor cotidiene ale cetățenilor și, prin urmare, mai capabilă să promoveze o avansare comună și durabilă”.

Prin crearea Pilonului european al drepturilor sociale, Uniunea Europeană dorește să pună accent pe pertinența drepturilor sociale în instituțiile și în politicile sale.

”Pentru a face față acestei provocări într-o modalitate eficientă, este necesară o consolidare la nivel continental a sinergiilor între sistemele normative de protecție a drepturilor sociale fundamentale. În centrul acestui Pilon ar trebui plasată Carta socială europeană, Constituția socială a Europei. În rezultat vom avea nu doar o Europă mai prosperă, dar mai solidară și unită”, a declarat Dl Jagland.

”O avansare de care va profita doar un număr redus de persoane va crea multiple obstacole procesului de edificare europeană și, în plus, va afecta coeziunea socială și securitatea democratică a continentului nostru. Problema socială și problema democratică sunt strâns legate de fapt”, a menționat Secretarul General al Consiliului Europei. 

Avizul SG al CoE
Carta Socială Europeană
Pilonul european al drepturilor sociale.


19.01.2017

Drepturile copiilor în domeniul biomedicinei: provocările impuse de incertitudinile şi dezvoltarea ştiinţifică  
Comitetul pentru bioetică al Consiliului Europei a publicat un studiu, realizat la cererea sa, de către cercetătorii din cadrul Departamentului de Drept al Universității din Uppsala (Suedia), cu privire la problemele, pentru drepturile copiilor, impuse de către dezvoltarea științelor și tehnologiilor în biomedicină.

Acest studiu va servi drept punct de pornire pentru analiza instrumentelor juridice internaționale existente, evaluarea pertineneței acestora pentru problemele identificate și, după caz, definirea noilor măsuri la nivel interguvernamental.

Cercetărle care au stat la baza studiuluii vor contribui la pregătirea Conferinței internaționale care va marca cea de-a 20-a aniversare a la Convenției del a Oviedo, din 24-25 octombrie 2017, organizată în cadrul Președinției cehe a Comitetului de Miniștri. De asemenea, acestea se înscriu în cadrul activităților prevăzute de Strategia Consiliului Europei pentru drepturile copilului (2016-2021).



13.01.2017


Consiliul Europei pregătește o nouă convenție privind infracțiunile ce vizează bunurile culturale 
Consiliul Europei pregătește o nouă convenție privind infracțiunile ce vizează bunurile culturale, care va deveni unicul tratat international dedicat măsurilor și sancțiunilor penale împotriva activităților ilicite în domeniul patrimoniului cultural. 
În acest context, reprezentanți de înalt nivel ai organizațiilor internaționale și ai guvernelor naționale, precum și experți din mediul academic s-au reunit la Strasbourg, la 13 ianuarie 2016, pentru a participa la un colocviu dedicat consolidării cooperării în domeniul protecției patrimoniului cultural împotriva distrugerii deliberate și a traficului de bunuri culturale.

Organizat în comun de către Președinția cipriotă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și de către Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, acest eveniment a fost dedicat în special săpăturilor ilicite, vânzării și procurării bunurilor culturale, activităților lucrative deseori legate de crimele internaționale organuzate și terorism. Acest fenoment a prins amploare mai ales în Irak și în Siria, unde Daech a prădat patrimonial cultural al regiunii și a distrus în mod deliberat situri arheologice importante ca Palmira, profitând astfel de pe urma vânzării obiectelor de artă furate.

12.01.2017

Candidaturile din partea Rep. Moldova la funcția de membru al CPT 


Comisia specială pentru selectarea candidaturilor la funcţia de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) rezultatele concursului. Nagacevschi Vitalie, Popovici Ludmila și Zaharia Victor sunt cele trei persoane nominalizate care urmează a fi prezentate Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, de către delegația națională.

Ulterior, din cele trei persoane nominalizate în lista prezentată de delegația națională, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei va selecta un singur candidat.