Faceți căutări pe acest blog

Peste 50% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE


În decembrie 2022 au fost prezentate rezultatele sondajului sociologic Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2022.

Temele abordate în sondaj includ: opțiunile politice, popularitatea şi nivelul de încredere în principalele partide şi personalități politice, percepția cetățenilor privind nivelul de trai şi calitatea vieții, politicile economice şi sociale ale statului, politica externă, precum și alte teme de interes major.
 
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1134 de persoane, în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2022, cu o marjă de eroare de 3%.

Sondajul realizat a arătat care este atitudinea cetățenilor Moldovei față de problemele-cheie ale politicii externe, inclusiv: față de perspectiva aderării la UE și eurointegrării ulterioare, față de activitatea guvernului pe aceste segmente, fată de parteneriatele cu UE și alte state europene, etc.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la care cetățenii ar fi întrebați cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 50,9% au declarat că ar vota pentru. 30,2% ar vota contra aderării. 14% au spus că nu știu, nu au decis, 3,9% nu ar participa, iar 1% nu a răspuns.


In plus, cetățenii  Rep.Moldova consideră că, în rezultatul aderării la UE, Moldova va avea mai mult de câștigat, decât de pierdut (acesta este răspunsul oferit de peste 50% din respondenți).


Cât privește termenul de aderare la UE majoritatea locuitorilor Moldovei care au participat la sondaj cred că aderarea va avea loc într-un termen de 10 ani.

 

Per ansamblu locuitorii sunt destul de bine informați despre ajutorul oferit Republicii Moldova de către UE în diverse domenii, mai ales în sfera ocrotirii sănătății și cea energetică.


 Acțiunile autorităților către apropierea de Europa sunt apreciate ca fiind pozitive de către 40% de cetățeni.

Cât privește relațiile cu alte țări și organizații internaționale, majoritatea cetățenilor Moldovei consideră ca fiind pozitive relațiile cu UE, România, Ucraina și SUA, pe când cele cu Rusia sunt apreciate ca fiind negative de către 70% de respondenți.