Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE: Antologia bunelor practici ale autorităților publice locale din RM

    Antologia bunelor practici ale autorităților publice locale din RM este destinată autorităților locale care în pofida greutăților, tind cu adevărat să schimbe spre bine lucrurile la nivel local, sunt hotărâți să învețe și doresc împreună cu cetățenii să se implice, într-o manieră creativă, în procesul de europenizare a comunității. Credem foarte mult ca paginile ce urmează a fi parcurse să reprezinte, un stimul în a elabora și a aplica proiecte care vor aduce plus valoare procesului de dezvoltare a comunităţilor
Disponibil http://www.viitorul.org/ro/search/node/ANTOLOGIE

 (NOU)
 O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: PBP - 16 ani de performanţe şi istorii de succes
. - Chişinău: IDIS "Viitorul", 2022. - 192 p. [Accesat 19.12.2022]

Programul Bunelor Practici, implementat de IDIS „Viitorul” mai bine de 17 ani, identifică și promovează cu succes bunele practici, realizate cu multă grijă și migală de comunitățile inovatoare din țara noastră, axate pe dezvoltarea socio-economică a localităților. Acestea reprezintă rezultatul activităților derulate pe parcursul mai multor ani de muncă asiduă, timp în care comunitățile au depus eforturi serioase la elaborarea, dezvoltarea și implementarea lor. În acelaşi timp, intenţia de a păstra inconfundabila identitate şi moștenirea culturală a comunităților, tradițiile și obiceiurile noastre, constituie o responsabilitate majoră în raport cu viitoarele generații și cu procesul de europenizare a țării. Echipele din primării, susținute de cetățeni, au depus multe eforturi și au făcut sacrificii pentru a rezolva problemele comunităților, acționând cu pricepere, competenţă, cu dăruire şi echidistanță, îmbrățișând o perspectivă europeană în tot ceea ce au realizat. În foarte multe situații primăriile, care conform sondajelor de opinii sunt instituțiile cu cea mai mare încredere din partea cetățenilor, nu au fost a doua casă pentru primari, ci chiar prima

Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 84 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 57 de autorități publice locale din Moldova. 
Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt:
  •  Secțiunea 1. Guvernare transparentă pentru o administrare publică inteligentă
  •  Secțiunea 2. Dezvoltare locală prin solidaritate comunitară
  •  Secțiunea 3. Tradiții autentice acasă
  •  Secțiunea 4. Infrastructura comunitară pentru revitalizare socială


(NOU) O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: PBP - 14 ani de performanţe şi istorii de succes. - Chişinău: IDIS "Viitorul", 2019. - 138 p. [Accesat 7.01.2020]

Pentru ediţia curentă, 2018-2019, a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 41 de autorități publice locale din Moldova. 

Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt următoarele: 
Secțiunea 1. Transparență fără diferență! 
Secțiunea 2. Implicare locală pentru revitalizare urbană
Secțiunea 3. Patrimoniul cultural și tradiții autentice Acasă Secțiunea 4. Comunități inteligente prin servicii publice eficiente



NOU)  O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: PBP - 13 ani de performanţe şi istorii de succes. - Chişinău: IDIS "Viitorul", 2019. - 110 p.    Disponibil  http://www.viitorul.org/files/library/Antologie%202018%20site_.pdf

Uniunea Europeană rămâne a fi pentru Republica Moldova cel mai convingător model de dezvoltare a țărilor europene care a existat cândva. Cele mai bune practici ale autorităților publice locale, zămislite cu multă grijă și migală de comunitățile inovatoare din țara noastră, axate pe dezvoltarea socio-economică a localităților reprezintă, în opinia noastră, un prim pas spre europenizarea țării şi sunt constituite din rezultatele unor activităţi derulate pe parcursul mai multor ani de muncă asiduă, timp în care comunitățile respective au depus eforturi serioase la implementarea lor. Iar intenţia de a păstra inconfundabila identitate şi moştenirea culturală a comunităților, tradițiile și obiceiurile noastre, constituie o responsabilitate majoră pentru generațiile care vin din urmă.

(NOU)  O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: PBP - 12 ani de performanţe şi istorii de succes. - Chişinău: IDIS "Viitorul", 2017. - 154 p.
Disponibil http://www.viitorul.org/ro/search/node/ANTOLOGIE
Accesat 27.03.2018
DESCARCATI
Antologia este destinată autorităților locale care în pofida greutăților, tind cu adevărat să schimbe spre bine lucrurile la nivel local, sunt hotărâți să învețe și doresc împreună cu cetățenii să se implice, într-o manieră creativă, în procesul de europenizare a comunității. Credem foarte mult ca paginile ce urmează a fi parcurse să reprezinte, un stimul în a elabora și a aplica proiecte care vor aduce plus valoare procesului de dezvoltare a comunităţilor, susține Liubomir Chiriac, vicedirectorul IDIS „Viitorul”.
Realizarea publicaţiei a fost posibilă datorită eforturilor experţilor IDIS „Viitorul”, precum şi ai reprezentanţilor administraţiei publice locale, care şi-au manifestat constant interesul şi capacitatea creatoare.
Antologia bunelor practici cuprinde următoarele secţiuni: 1. Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor. În total, în publicație sunt prezentate 60 de bune practici implementate de 41 de autorități publice locale din țară.

L.9/2016-AN O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova [Text tipărit] / Coordonator de ediţie : Ana-Maria Veveriţă . ─ Chișinău : Institutul pentru Dezvoltare şi iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", 2016.-116 p. : il. - (Biblioteca IDIS "Viitorul").
352(478 ) O-10 III-12803 Disponibil http://www.viitorul.org/ro/content/o-antologie-bunelor-practici-ale-autorit%C4%83%C8%9Bilor-publice-locale-din-republica-moldova-edi%C8%9Bia-2 Accesat 27.03.2018

L.9/2015 AN. O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: PBP - 10 ani de performanţe şi istorii de succes. - Chişinău: IDIS "Viitorul", 2015. - 104 p.

352(478)/O-10
II-707997 CPESC

*    *    *
O antologie a bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova: Ediţia 2014 / IDIS „Viitorul”; Ana-Maria Veveriţa (coord.). - Chişinău, 2014. - 102 p. - (Biblioteca IDIS "Viitorul").  


Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” a lansat Antologia bunelor practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova, ediţia 2014, realizată în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale 2012 – 2013 şi are scopul de a descrie istoriile de succes ale autorităţilor locale din Moldova.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale, iniţiat în 2005 şi implementat din 2006 de IDIS „Viitorul” cu sprijinul fi nanciar al Consiliului Europei, a avut ca scop identifi carea, promovarea şi diseminarea practicilor de succes. Laitmotivul Bunelor Practici ori a Practicilor de succes se bazează pe o idee clară: să învăţăm unii de la alţii, să învăţăm de la cei care au reuşit. Astfel, considerăm noi, comunităţile pot face un pas sigur spre modernizarea şi europenizarea ţării, iar autorităţile locale pot îmbunătăţi cu certitudine calitatea guvernării locale.

Prezenta antologie este destinată autorităţilor locale care doresc cu adevărat să schimbe ceva spre bine la nivel local, care sunt predispuşi să înveţe şi împreună cu cetăţenii să se implice, într-o manieră creativă, în procesul de europenizare a comunităţii.

Antologia cuprinde următoarele secţiuni:

  • Secţiunea 1. Buna Guvernare;
  • Secţiunea 2. Dezvoltarea economică locală;
  • Secţiunea 3. Efi ciența energetică;
  • Secţiunea 4. Servicii publice locale.
*     *    *

L.9/2013 IM Împreună pentru performanţe în guvernarea locală 2012-2014 / IDIS "Viitorul"; Programul bunelor practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova". - Chişinău, 2013. - 27 p.
352/Î-56
II-705382

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul RM, asociaţiile de primari şi proiectul USAID "Reforma autorităţilor publice locale". Programul promovează bunele practici şi priectele de succes care au înregistrat un impact semnificativ asupra comunităţii şia populaţiei acesteia.

Cuprins
Ce este Programul Bunelor Practici?
Ce urmărește Programul Bunelor Practici?
Care este echipa programului?
Secţiunile de aplicare
Buna guvernare
Dezvoltarea economică locală
Eficiența energetică.
Servicii publice locale
Criteriile de selectare a celei mai bune practici locale
Procedura de selectare a celei mai bune practici locale
Modalitatea de aplicare
De ce trebuie să aplicaţi la acest program?
Ceremonia de premiere
Diseminarea experienței
Antologia practicilor de succes