Faceți căutări pe acest blog

BV: UE-RM - Amonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeana

 

Medak, Vladimir. Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeana: Manual  / Vladimir Medak, Primož Vehar. – Chișinău, Editura ARC, 2022. – 167 p.

Disponibil : 

Din cuprins :
  •  Teorie și istorie
  •  Armonizarea legislativă
  •  Armonizarea legislativă în Republica Moldova
  •  Pașii următori pentru Republica Moldova – negocierile de aderare
  •  Rolul Parlamentului național în procesul de aderare la UE
Manualul a fost elaborat pentru a dezvolta un cadru metodologic și procedural aferent procesului de armonizare legislativă.

Lucrarea tratează procesul de armonizare legislativă (pas cu pas), noţiunile de armonizare, procedurile necesare, termenele, principiile, metodele și nivelurile de armonizare, priorităţile naționale și legislaţia de armonizare, identificarea actului juridic al UE, analiza legislaţiei nationale, alegerea tipului potrivit de act juridic intern pentru transpunere, elaborarea actului normativ şi transpunerea juridică, precum si aspecte de întocmire a Tabelului de concordanţă şi a Declaratiei de compatibilitate etc.

Cu acest manual autorii au încercat sa ofere un instrument suplimentar care să ajute funcţionarii publici, în primul rând, pe cei care se vor ocupa de transpunerea legislației UE în ordinea juridică a Republicii Moldova în anii următori. 

"...Suntem conştienţi că acesta va fi un proces extrem de solicitant, dat fiind faptul că funcţionarii publici trebuie să cunoască atât sistemul juridic intern, cât și dispozițiile legislației UE, fără a menționa tehnicile naţionale de redactare juridică.Încercând să elaborăm un manual cât mai practic, am inclus în cuprinsul acestuia :
  • aspecte teoretice şi informații de bază despre sistemul juridic al UE
  • sursele dreptului comunitar și tipurile de acte juridice ale UE.
  • sursele obligațiilor de armonizare a legislației naţionale cu acquis-ul UE asumate de Republica Moldova.
În continuare ne-am axat pe procesul propriu zis de armonizare a legislației, explicând etapele acestui proces, nivelurile şi metodele de armonizare, formulând sfaturi practice și exemple despre ce trebuie făcut și ce trebuie evitat în diferite situații. Am oferit şi informații de bază privind etapele următoare ale negocierilor de aderare. Capitolul final este dedicat rolului pe care îl au legislativele naţionale în procesul de aderare la UE..."

Vezi de asemenea

Lansarea manualului „Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”  https://cpescmd2.blogspot.com/2023/01/noutati-ue-rm-ianuarie-martie-2023.html  (13.01.2023)
VIDEO