Faceți căutări pe acest blog

Galway și Rijeka - capitalele europene ale culturii în 2020

Inaugurată în 1985, inițiativa capitalelor europene ale culturii evidențiază bogăția și diversitatea culturii din Europa, contribuind totodată la creșterea profilului internațional al orașelor. Titlul are un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii, ci și din punct de vedere social și economic. 


Galway (Irlanda) și Rijeka (Croația) - capitalele europene ale culturii în 2020 


Galway - „Un oraș vibrant și dinamic la marginea Europei” 

Galway-este cel mai mare oraș din provincia vestică a Irlandei, Connacht. şi este cel de-al treilea (după Dublin în 1991 și Cork în 2005) oraş iralndez deținător al titlului de capitală europeană a culturii,

Motto-ul programului cultural al oraşului Galway este „Lasă magia să intre”, care explorează teme locale necuvențiale de limbaj, peisaj și migrație - cu o relevanță și rezonanță europeană și universală. „Sper că plouă” va fi tema abordată de oraşul Galway pentru vremea de afară ca sursă de creativitate; în timp ce alte repere includ o sărbătoare a literaturii mondiale - cu o interpretare dramatică a celei mai vechi epopee literare supraviețuitoare din lume, povestea lui Ghilgameș; precum și extrase din Odiseea lui Homer, citite pe plajele Galway. Între timp, noile instalații vor sărbători frumusețea Connemarei și a județului Galway. Galway 2020 va începe în luna februarie 2020, la începutul festivalului Imbolc - primul sezon celtic din calendarul antic, pre-creștin al Irlandei.

Începând cu luna februarie - pentru a se adapta la vechiul calendar celtic - programul Galway 2020 se construiește în jurul celor patru festivaluri celtice din Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Într-un oraș în care unul din patru locuitori s-a născut în afara Irlandei, migrația se alătură peisajului și limbii: cele trei teme fundamentale ale oraşului Galway în 2020. 

Rijeka este prima capitală a culturii europene croate care îi va aduce vizibilitate internațională în anul 2020, şi care se va extinde până în restul regiunii Balcanilor de Vest.

Rijeka - „Un exemplu strălucitor de toleranță și multiculturalitate”

Rijeka, un oraș croat de pe coasta adriatică, este cunoscut pentru atmosfera boemă și abundența de festivaluri. Găzduiește cel mai mare port din țară și este primul oraș croat care a devenit capitală europeană a culturii.

Sub sloganul „Portul diversității”, programul Rijeka 2020 va cuprinde sute de proiecte cu aproape 250 de parteneri din 40 de țări. Programul cultural din Rijeka se va concentra pe trei teme de bază: apa, munca și migrația, legate de identitatea sa, dar și problemele actuale din lumea întreagă.

Expoziția de deschidere va fi marcată de prezenţa celebrului artist din Rijeka, David Maljković, cu alte aspecte marcante, inclusiv expoziția „Sea is Glowing”; un festival de muzică mondială și de gastronomie - „Porto Etno”; precum și noi instalații permanente de artă contemporană pe litoral. Festivitățile de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.


Mai mult