Faceți căutări pe acest blog

Premiul pentru Literatură BERD 2020


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, BERD,  în parteneriat cu British Council. a anunțat la 26 iunie 2019 lansarea Premiului pentru Literatură BERD 2020, 

Premiul recunoaște cele mai bune lucrări de ficțiune literară din regiunile BERD, inclusiv Moldova traduse în limba engleză 

De la inaugurarea sa în 2017, Premiul pentru Literatură al BERD a oferit posibilitatea cititorilor de limbă engleză  de a se familiariza cu  gama largă de literatură din țări precum Albania, Croația, Letonia, Liban, Maroc, Rusia, Turcia și Uzbekistan.

Primul premiu de literatură al BERD a fost câștigat în aprilie 2018 de către autorul turc Burhan Sönmez și traducătorul său Ümit Hussein pentru romanul Istanbul, Istanbul. 






Cel de-al doilea premiu de literatură a fost câștigat in 2019  de scriitorul uzbec, Hamid Ismailov și de traducătorul Donald Rayfield (cu John Farndon) pentru Dansul diavolilor - primul roman tradus din limba uzbecă în engleză.

Termenul de depunere este 1 octombrie 2019.

Lista scurtă va fi anunțată în ianuarie 2020, urmată de anunțul celor trei finaliști in martie 2020


Premiul este acordat anual pentru cea mai bună opera de ficțiune literară din țările în care operează BERD, tradusă în engleză

Scopul Premiului este de a sublinia importanța scriitorilor care reflectă aspirațiile și provocările cu care se confruntă oamenii din aceste regiuni.

Totodată, este important de menționat că Premiul este menit să recunoască talentul și rolul esențial jucat de traducător în a face istoriile din aceste țări accesibile publicului vorbitor de limbă engleză.


 Mai mult