Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Iulie - august 2018






3.08.2018

Inaugurarea drumului de ocolire a orașului Ungheni, construit din bani europeni

Circa 36 de mii de locuitori din regiune vor beneficia de un drum construit din bani europeni, cu o lungime de 7,71 km.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că noul drum va conecta și mai mult Republica Moldova cu Uniunea Europeană. „Noua șosea de centură va îmbunătăți conexiunea cu frontiera Uniunii Europene, reducând distanța cu 11 km. Va consolida legătura între cetățenii Republicii Moldova și cei ai UE, va facilita comerțul și businessul”, a menționat oficialul.

Construcția șoselei de centură a orașului Ungheni a costat peste 10,7 milioane de euro, dintre care 8,6 milioane de euro sunt grant din partea UE, iar circa 40 milioane de lei (2 milioane de euro) sunt din Fondul Rutier.

 Detalii

30.07.2018


33% moldoveni cred că R. Moldova trebuie să „meargă” spre Uniunea Europeană

, iar 12% spre Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia. Uniunea Europeană este preferată de 55,7% din moldoveni și când vine vorba de „parteneriat strategic” al țării, față de 50,7% pentru Rusia.,arată ultimul sondaj CBS-AXA, realizat pentru Institutul IDIS „Viitorul” la începutul lunii iulie.

 Când se pune problema sprijinului economic pentru R.Moldova, majoritatea (52,4%) este de părere că Uniunea Europeană ajută cel mai mult, urmată de România și RusiaUn procent de 58% din cei chestionați declară că sprijinul financiar extern, obținut de R. Moldova în ultimii doi ani, nu le-a afectat în nici un fel nivelul de trai, iar fiecare al patrulea (28%) susține că nivelul său de trai s-ar fi înrăutățit, în acești doi ani, „puțin” sau „foarte mult”.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 042 persoane în perioada 29 iunie - 9 iulie curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.
Sondaj CALITATEA VIEŢII ȘI MIGRAȚIA/ IDIS Viitorul, CBC AXZ  People watch -   http://viitorul.org/files/library/Sondaj%20iulie_2018.pdf

30. 07 . 2018

Republica Moldova se pregătește de misiunea de audit privind exportul mai multor produse de origine animalieră pe piața UE
 Autoritățile naționale se vor mobiliza pentru a îndeplini toate acțiunile necesare în vederea finalizării cu succes a misiunii de audit în urma căreia țara noastră va putea exporta carne și ouă de pasăre în Uniunea Europeană. Aceasta ar urma să fie invitată în Republica Moldova în luna septembrie 2019.
 Planul de acțiuni în acest sens a fost discutat  într-o ședință de lucru la Guvern. Foaia de parcurs se axează inclusiv pe recomandările misiunii consultative de evaluare a sectorului avicol din partea UE, care a vizitat țara noastră în anul 2014. Principalele măsuri de realizat vizează dotarea și acreditarea laboratorului, crearea unui centru național de procesare a deșeurilor din industria cărnii, continuarea armonizării cadrului legislativ național cu cel european și sporirea capacităților instituțiilor naționale de profil.  Mai mult

25.07.2018

Lansarea proiectului UE ”Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”
 Aria geografică de acoperire cuprinde cele opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, Leova și Taraclia. Obiectivul principal al acestui proiect este axat pe dezvoltarea economică locală, îmbunătățirea competitivității IMM-urilor din regiunea de Sud și orientarea investițiilor străine în economia locală.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei ”Primari pentru Creștere Economică” și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

Obiectivul general al proiectului, este dezvoltarea economică locală și îmbunătățirea competitivității antreprenoriale a IMM-lor din regiune, sporirea volumului de investiții atrase în economia Regiunii de Dezvoltare Sud.
Activitățile proiectului vor asigura:
- Consolidarea capacității furnizorilor de servicii de consultanță în afaceri din regiune, pentru a putea oferi programe de instruire și servicii de consultanță de calitate, pentru antreprenori;
- Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor, prin furnizarea unei formări de calitate și a serviciilor de consiliere pentru antreprenori;
- Creșterea capacității instituționale pentru promovarea investițiilor în economia Regiunii de Dezvoltare Sud.
Proiectul are o perioadă de implementare de 18 luni, cu un buget total de circa 336 mii euro.
 Mai mult 
http://adrsud.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=3737&t=/Presa/Noutati/Dezvoltarea-Infrastructurii-de-Suport-in-Afaceri-in-Regiunea-de-Sud-a-Republicii-Moldova-cu-suportul-UE
https://odimm.md/ro/noutati/comunicate-presa/item/641-dezvoltarea-infrastructurii-de-suport-%C3%AEn-afaceri-%C3%AEn-regiunea-de-sud-a-republicii-moldova-cu-suportul-ue.html?tmpl=component&print=1
 24.07.2018

Rezultatele proiectului UE "Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune şi reabilitare în Moldova”

Scopul general al proiectului a fost de a susține durabilitatea reformei justiției, de a spori eficiența sistemului judiciar, dar și a altor agenți din acest sector, prin îmbunătățirea cadrului normativ și a procedurilor de lucru, precum și profesionalizarea angajaților. Activitățile proiectului au fost orientate către necesitățile de dezvoltare a sistemului penitenciar, sistemului de probațiune și cel de executare a hotărîrilor judecătorești.

Sistemul penitenciar a beneficiat de asistență în 5 sectoare de activitate: dezvoltarea instituțională, managementul resurselor umane, reformarea Centrului de instruire, reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. Suportul acordat a fost materializat prin management instituțional, organizațional, instruiri pentru angajați din penitenciare, probațiune și executori judecătorești. De asemenea, au fost elaborate ghiduri de activitate, manuale, expertiză, instrucțiuni metodologice, consiliere scrisă și verbală. Printre activitățile speciale ale experților proiectului a fost inclusiv elaborarea unui nou Cod de etică pentru activitatea executorilor judecătorești, elaborarea recomandărilor în domeniul managementului financiar al sistemelor penitenciar și de probațiune.
Proiectul „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune şi reabilitare în Moldova” a fost lansat în luna octombrie 2014, pentru o durată de 30 luni (și extins din iulie 2017 pentru încă 12 luni) fiind susținut financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
 Mai mult

16.07. 2018

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al  UE despre Parteneriatul Estic

Consiliul a discutat despre Parteneriatul estic, în perspectiva reuniunii ministeriale a Parteneriatului estic din octombrie. Miniștrii de externe au reafirmat angajamentul UE față de regiune, față de programul de reforme și față de prioritățile reunite în sintagma „20 de rezultate preconizate pentru 2020”, pentru a consolida economia, guvernanța, conectivitatea și societatea. Consiliul a confirmat relevanța continuă a unei abordări adaptate fiecărui caz și diferențiate, astfel încât fiecare din cele șase țări (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) să își aleagă nivelul de ambiție la care aspiră în relațiile lor cu UE.
Miniștrii au constatat progresele înregistrate în cele șase țări. De asemenea, au subliniat nevoia de a se accelera reformele în domenii precum guvernanța, justiția, combaterea corupției, reforma economică și mediul de afaceri. Și-au exprimat îngrijorarea deosebită față de situația din Republica Moldova.
În cele din urmă, miniștrii au subliniat că este important să se fructifice ocazia pe care o reprezintă cea de a 10-a aniversare a parteneriatului, din 2019, pentru a pune în evidență angajamentul UE față de regiune.

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/07/16/

13.07. 2018

Acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.  de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI)

 Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”. Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație back-to-back în Vulcănești;  o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Inițiativa corespunde măsurilor stipulate în Strategia Energetică 2030 și angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice. 

 Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.
Costul estimat al proiectului este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.
 
  • Ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană  de Investiții privind interconectarea electrică  Moldova–România

Se ratifică Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind interconectarea electrică Moldova–România în sumă de 80 de milioane de euro, semnat la Chișinău la 20 decembrie 2017.
 Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor contractului menționat. 

 LEGE Nr. 128  din  13.07.2018, Publicat : 17.07.2018 în Monitorul Oficial Nr. 266     art Nr : 405 
 Contract ( rom)   Contract_(eng)

  •  HOTĂRÎRE Nr. 658din  11.07.2018  cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica  Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție  și Dezvoltare privind implementarea proiectului  „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre  Republica Moldova și România, Faza I”, semnat la Chișinău la 20 decembrie 2017


13.07.2018

Reuniunea Informală a Miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din statele membre ale Parteneriatului Estic

la reuniune sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Parteneriatului Estic, Bulgariei, Estoniei, Austriei,
României, precum și oficiali din cadrul Comisiei Europene, agențiilor și instituțiilor Uniunii Europene.
Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, participă la a V-a Reuniune Informală a Miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din statele membre ale Parteneriatului Estic, care are loc la Innsbruck, Austria. Discuțiile în cadrul reuniunii se axează pe evoluțiile recente în sectorul justiției, promovarea statului de drept și a integrității actorilor din justiției, precum și pe combaterea corupției în sistemul judiciar.
În discursul său, ministrul Victoria Iftodi a prezentat progresele în reformele operate în sistemul justiției, și anume măsurile legislative privind responsabilizarea judecătorilor, criteriile de selecție și promovare a acestora și fortificarea capacităților Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea ministrul justiției a abordat eforturile și acțiunile întreprinse de Republica Moldova în lupta împotriva corupției, prin crearea unor instituții specializate cum ar fi: Autoritatea Națională de Integritate, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale și Serviciul pentru prevenirea și de combatere a spălării banilor.

În cadrul evenimentului ministrul Iftodi a discutat cu dna Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen, despre cooperarea pe segmentul justiției între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fiind stabilită și o viitoare întrevedere bilaterală.
În acest context, Victoria Iftodi a încurajat asistența UE, prin intermediul unui eventual proiect de cooperare, pentru stabilirea unei metodologii unice de efectuare sistematică, o dată la 2-3 ani, a sondajelor privind nivelul de satisfacție în domeniul justiției la nivel național și care ar măsura, de asemenea, progresele reale în lupta împotriva corupției în sistemul judiciar.

 Prima Reuniune Informală a Miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din statele membre ale Parteneriatului Estic a avut loc la Luxemburg, în octombrie 2013. Atunci, miniștrii au adoptat o declarație comună care prevedea angajamentul ca statele din Parteneriatul Estic să asigure întrunirea standardelor europene în materie de legislație cu privire la funcționarea sistemului judecătoresc într-un mod independent, eficient, imparțial și responsabil.

  • https://www.eu2018.at/latest-news/news/07-13-Informal-meeting-of-the-ministers-of-justice-and-home-affairs-of-the-EU-Trio-Presidency-and-Eastern-Partnership.html
  • http://justice.gov.md/libview.php?l=ro&idc=4&id=4016
12.07.2018
 
Premiile Uniunii Europene pentru societatea civilă din Republica Moldova

Uniunea Europeană (UE) a premiat realizările și inițiativele tangibile ale organizațiilor societății civile
 la nivel național, regional și local, care au avut un impact durabil și pozitiv asupra democrației, dezvoltării economice și a coeziunii sociale din Republica Moldova și care au promovat valorile europene. Competiția proiectelor s-a organizat în baza unui proces public de nominalizare sau auto-nominalizare, având drept scop identificarea celor mai bune acțiuni realizate cu suportul UE.
În premieră, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat un concurs anual de premiere a activității societății civile, pentru a recunoaște și a încuraja realizările și inițiativele organizațiilor societății civile la nivel național, regional și local finanțate de UE, care au avut un impact durabil și pozitiv asupra democrației, a dezvoltării economice și a coeziunii sociale din Republica Moldova și care au promovat valorile europene.

Prima ediție a acestui concurs a culminat cu o Gală de Premiere care a recunoscut excelența în implementarea inițiativelor societății civile finanțate de Uniunea Europeană în Republica Moldova.
Pe lângă cele 5 premii, au fost acordate câteva mențiuni speciale care vin să recunoască schimbarea promovată de societatea civilă pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, precum și pentru o bună comunicare cu aceștia.

Premiile Uniunii Europene pentru societatea civilă din Republica Moldova se află la prima ediție, iar Gala acestei prime ediții a fost organizată sub auspiciile aniversării a 70 de ani de la semnarea Declarației privind drepturile omului. 
  • https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/48677/eu-delegation-republic-moldova-has-rewarded-excellence-civil-society-initiatives-financed_en
  • https://eeas.europa.eu/delegations/moldova_ro/45792/Premii%20Europene%20pentru%20Societatea%20Civil%C4%83 

12.07.2018

BERD își va intensifica sprijinul pentru întreprinderile conduse de către femei din RM prin intermediul unei finanțări noi de 2,5 milioane EUR din partea guvernului Suediei
 
Fondurile vor stimula programul Femei în afaceri al băncii, cofinanțat de UE în cadrul inițiativei EU4Business, care ajută femeile antreprenoare să realizeze inovații prin consultanță în afaceri, formare, îndrumare pe termen lung, mentorat și oportunități de networking.
Pentru a ajuta femeile să transforme, să dezvolte și să crească competitivitatea propriilor companii, BERD apelează la rețeaua sa de consultanți internaționali și locali în domenii precum strategia, marketingul, operațiuni, managementul calității, eficiența energetică, gestiunea financiară și altele. Fondurile suedeze vor acoperi parțial costurile suportate de întreprinderi pentru aceste servicii de consiliere.
În plus, banca facilitează învățarea reciprocă între femeile antreprenoare și utilizează sesiuni de mentorat și formare pentru a le ajuta să își îmbunătățească competențele legate de afaceri și să capete mai multă încredere.

  • https://www.ebrd.com/news/2018/ebrd-and-swedish-government-step-up-support-for-moldovan-women-entrepreneurs-.html

  • http://eu4business.eu/mo/news/suedia-isi-intensifica-sprijinul-pentru-programul-femei-afaceri-din-cadrul-initiativei


 12.07.2018

 Seminarul dedicat preluării experienţei franceze în procesul de coordonare a aspectelor de integrare europeană.

Seminarul a întrunit circa 40 de coordonatori europeni din cadrul autorităţilor publice, implicaţi în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Scopul seminarului, condus de expertului Secretariatului general pentru afaceri europene al Republicii Franceze, Patrick Faucheur, a fost de a materializa sprijinul Republicii Franceze în susţinerea procesului de integrare europeană al Republicii Moldova prin împărtăşirea experienţei de cooperare interinstituţională în domeniul afacerilor europene. Tematicile discutate au vizat procesul de coordonare a implementării Acordului de Asociere, mecanismul de transpunere a legislaţiei naționale la cea a Uniunii Europene, precum şi priorităţile reformei administraţiei publice până în 2020.

Unul din obiectivele seminarului a fost de a identifica recomandări de consolidare a mecanismului de coordonare a realizării angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere prin prisma experienţei franceze.
Mai mult
http://justice.gov.md/libview.php?l=ro&idc=4&id=4015

11.07.2018

 74% din moldoveni cred că relațiile cu UE sunt bune,
 cu 6% mai mult decât în 2017 – mult peste media de 63% din regiune.
  • S-a înregistrat o creștere de 5 puncte procentuale (de la 43% în 2017 la 48% în 2018) a numărului moldovenilor care au o atitudine pozitivă față de UE și o scădere comparabilă a sentimentelor anti-UE (scădere de la 17% în 2017 la 14% în 2018).
  • Moldovenii care au o atitudine pozitivă față de UE tind să asocieze puternic UE cu drepturile omului, libertatea individuală și prosperitatea economică.
  • 64% din oamenii din Republica Moldova au încredere în UE, cu 10 puncte procentuale mai mult decât în 2017.
  • 87% din moldoveni sunt conștienți de sprijinul financiar al UE (creștere de 8% față de 2017), cel mai mare din regiune și cu mult peste media regională de 57%. A fost înregistrată o creștere semnificativă (+18%) a celor care cred că sprijinul UE este eficient (55%).
Scopul sondajelor anuale este de a investiga și înțelege mai bine opinia și nivelul de cunoaștere pe care cetățenii țărilor Parteneriatului Estic al UE îl au cu privire la Uniunea Europeană și cooperarea 

Sondaj EAP 2018  https://www.euneighbours.eu/en/east/stay-informed/publications/opinion-survey-2018-regional-overview

MOLDOVA  https://www.euneighbours.eu/en/east/stay-informed/publications/opinion-survey-2018-republic-moldova
https://www.euneighbours.eu/sites/default/files/publications/2018-07/EU%20NEIGHBOURS%20east_AnnualSurvey2018factsheets_MOLDOVA_RO.pdf



 6.07.2018

Întrevederea  dintre prim-ministrul Pavel Filip, șeful Delegației UE, Peter Michalko, și ambasadorii țărilor UE
 
 Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Apărare, Federica Mogherini, și Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018. Asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, a fost subliniată necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent

https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/posts/2295853203763954
https://gov.md/ro/content/guvernul-vine-cu-unele-precizari-privind-intrevederea-dintre-prim-ministrul-pavel-filip-si

5.07.2018

Parlamentul European a adoptat Rezolutia  referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău

Rezoluția a fost adoptată cu votul a 343 de europarlamentari din cei 538 prezenți la ședință. Alți 35 de deputați au votat împotrivă, iar 160 s-au abținut.

Potrivit documentului, Parlamentul European 

....își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă din Moldova de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al orașului Chișinău, din motive dubioase și în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral;
2. reamintește că alegerile credibile, transparente, echitabile și deschise unei participări largi reprezintă piatra de temelie a oricărui sistem democratic, menținând imparțialitatea și independența sistemului judiciar împotriva oricărui tip de influență politică, fiind, în același timp, piatra de temelie a încrederii în sistemul politic al țării, și că intervențiile politice în sistemul judiciar și în desfășurarea alegerilor contravin standardelor europene la care Moldova a aderat, în special în cadrul Acordului de asociere UE-Moldova;
3. își exprimă solidaritatea fermă cu acțiunile și cererile miilor de oameni care protestează pe străzile din Chișinău și cer ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor de primar al Chișinăului, recunoscute, de asemenea, de observatori naționali și internaționali și care reflectă voința votanților, să fie respectate; le cere autorităților să garanteze dreptul la proteste pașnice;
4. îndeamnă autoritățile moldovene să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, insistă asupra faptului că atât puterea executivă, cât și puterea judiciară trebuie să respecte separarea puterilor, să susțină neabătut principiile democratice și să se supună principiilor statului de drept;....
...solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare; consideră că mecanismul de suspendare a sprijinului bugetar al UE ar trebui să fie aplicat ca o reacție la invalidare alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului și că acesta ar trebui să includă o listă de condiții care trebuie să fie îndeplinite de către autoritățile moldovene, printre care să se numere validarea alegerilor din Chișinău și derularea de investigații orientate spre rezultate concrete și complet transparente, precum și recuperarea activelor și urmărirea penală a făptașilor, în caz de fraudă;
9. invită autoritățile să urmeze integral recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală;...

REZOLUTIA 


5.07.2018

Observațiile ÎR/VP Mogherini cu privire la încălcările drepturilor omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova 

După invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinăului, comisarul Hahn și cu mine am reacționat imediat. Decizia Curții Supreme din 25 iunie îi privează pe cetățenii Chișinăului de un primar ales în mod democratic. Săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală a decis să nu organizeze noi alegeri acum, ceea ce confirmă faptul că orașul Chișinău va continua să fie condus de o administrație care nu a fost desemnată în urma unor alegeri.
Aceste decizii subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. Invalidarea alegerilor pentru funcția de primar a fost lipsită de transparență și ne așteptăm – eu, personal, mă aștept – ca autoritățile moldovene să găsească rapid o modalitate de ieșire din această soluție inacceptabilă și să garanteze independența justiției, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Moldova.
În toate contactele cu interlocutorii noștri moldoveni, punem mereu un accent puternic pe reformele de care Republica Moldova are nevoie: abordarea lipsei de independență a sistemului judiciar; investigarea fraudelor bancare; reforma electorală; protejarea spațiului pentru o mass-media liberă și lista ar putea continua.
Uniunea Europeană a solicitat în mod constant aceste lucruri, dar aș vrea să subliniez foarte clar că, în primul și în primul rând, cetățenii moldoveni sunt cei care așteaptă și merită aceste reforme. Ei sunt cei care au cerut reformele de-a lungul acestor ani și cred că se așteaptă ca reformele să aibă loc, iar promisiunile făcute în acest sens să fie ținute.
Cetățenii Chișinăului și-au exprimat foarte clar nemulțumirea prin demonstrațiile pașnice din ultimele săptămâni. Siguranța lor, precum și libertatea și dreptul lor de a demonstra trebuie să fie întotdeauna respectate și garantate. Acest lucru reprezintă o prioritate absolută. Aș dori să subliniez ceea ce Rebecca Harms [deputată în Parlamentul European] a menționat anterior: vom urmări cu atenție ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, ne așteptăm ca siguranța și libertatea lor să fie protejate și garantate.

Disponibil la :  https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/48431/observa%C8%9Biile-%C3%AErvp-mogherini-cu-privire-la-%C3%AEnc%C4%83lc%C4%83rile-drepturilor-omului-democra%C8%9Biei-%C8%99i_ro

 4.07.2018

Precizare a Delegației UE în Republica Moldova privind disbursarea primei tranșe a Asistenței Macrofinanciare din partea UE pentru Republica Moldova:

Așa cum a comunicat Comisia Europeană în răspunsurile transmise unor reprezentanți ai mass mediei din Republica Moldova, plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului.
Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău. În consecință, plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistențăa Macrofinanciară a fost suspendată.

https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/posts/2291828034166471


3.07.2018

UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din RM

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-au întâlnit astăzi, la Strasbourg, cu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere. Discuția s-a axat pe stadiul actual al relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, reformele din sectorul justiției și programele de suport bugetar și de asistență pentru țara noastră.

Totodată, a fost discutată situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Prim-ministrul a informat despre crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului pentru examinarea legislaţiei electorale şi eliminarea lacunelor care au permis crearea situaţiei curente. Grupul va examina experienţa relevantă din alte state europene şi va beneficia de sprijinul şi expertiza Consiliului Europei. Premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european că UE va fi informată cu regularitate despre soluţiile care vor fi discutate în cadrul grupului de lucru.
Șeful Executivului a menţionat că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și a subliniat că Guvernul rămâne deplin angajat în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Decizia recentă a FMI de a acorda următoarea tranşă de asistenţă confirmă faptul că autorităţile Republicii Moldova avansează pe calea reformelor.
Comisarul Johannes Hahn a comunicat că UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din țara noastră, accentuând importanţa respectării normelor şi standardelor democratice.
În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Comisarul Johannes Hahn a spus că decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate. Potrivit oficialului european, situația este prea fierbinte acum și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm pentru că are multe semne de întrebare.

Mai mult 

https://gov.md/ro/content/premierul-pavel-filip-avut-o-intrevedere-cu-johannes-hahn-comisarul-european-pentru-politica
https://twitter.com/JHahnEU/status/1014173562893144065