Faceți căutări pe acest blog

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): Fişe tematice

Ultima actualizare: ianuarie 2023

Incepand cu septembrie 2010, Curtea a plasat pe pagina sa web peste 50 de fise tematice care ofera o sinteza a jurisprudentei sale in anumite domenii. Ele ofera rezumate ale celor mai importante hotarari si decizii pe subiecte cum ar fi: dreptutile detinutilor, expulzarea si extradarea, violenta impotriva femeilor, protectia surselor jurnalistice, protectia datelor personale, protectia sociala, dreptul la viata. În iunie 2014 au fost lansate şase noi fişe tematice care vizează următoarele subiecte: persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi, partidele şi asociaţiile politice, greva foamei în detenţie, migranţii în detenţie şi violenţa domestică. În iulie 2015 a fost publicată Fişa tematică "Terorismul şi CEDO", care a fost actualizată în septembrie 2023.

Fisele tematice au scopul de a contribui la o mai buna raspandire si cunoastere a hotararilor  CEDO printre jurnalisti, autoritatile publice si populatia din Statele membre ale Consiliului Europei in vederea imbunatatirii implementarii Conventiei Europene a Dreptutilor Omului la nivel national.

Una dintre cerintele principale ale reformei actuale a Curtii este sporirea eficientei sistemului Conventiei, astfel incat Statele membre sa garanteze implementarea Conventiei si jurisprudentei CEDO la nivel national.

Fise tematice privind jurisprudenta CEDO traduse in romana

Multumita Ministerului de Justitie din Romania și Institutului European din România, anumite fise tematice privind jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului sunt disponibile in limba romana.


FIŞE TEMATICE
Date

Discriminare

Expulzari

Inchisoare

Materie penala

Munca si lumea afacerilor

Opinii si Informatie

Sanatate
Viata



Libertate de exprimare

 Mai multe fişe tematice