Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - August 2015


 Interviuri, comentarii, opinii

2015

Arhiva 2012-2014










13.08.2015

Iulian Groza: „Partenerii noștri renunță la retorica diplomatică și scot în evidență public chestiunile care îngrijorează

Interviul  cu fostul adjunct al ministrului de externe, moderator de politici în domeniul integrării europene la IPRE.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a publicat în The New York Times un articol cu constatări, critici, imperative şi apeluri fără precedent pentru Republica Moldova. Republica Moldova este un stat capturat care trebuie returnat cetăţenilor, a spus între altele înaltul demnitar european.

Despre motivele şi, eventual, urmările luării de atitudine ale dlui Jagland într-o convorbire cu Iulian Groza, moderator de politici în domeniul integrării europene la Institutul de Politici și Reforme Europene.



 07.08.2015

Raluca Răducanu: „Nu văd altă șansă de dezvoltare pentru Moldova în afara unui parteneriat cu UE sau cu FMI” Interviul dimineții cu directoarea Centrului de Studii Est-Europene de la București

 Raluca Răducanu: „Uniunea Europeană, atunci când se angajează să sprijine un stat, se așteaptă ca la rândul său statul să merite acel sprijin. Situația din sistemul bancar și dispariția faimosului deja miliard a ridicat semne foarte mari de întrebare în ceea ce privește importanța pe care suportul financiar o are în folosul cetățeanului, iar Uniunea Europeană nu poate să argumenteze în niciun fel contribuabilului european faptul că finanțează un stat, dar că proiectele gândite să fie în beneficiul cetăţeanului nu ajung la destinație, ci ajung, eventual, să acopere găurile bugetare create prin furtul din sistemul financiar.”

 06.08.2015

40 de la semnarea acordurilor Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa
Vasile Botnaru în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru.

Europa Liberă: Republica Moldova este printre țările membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Lumea cunoaşte că Republica Moldova este şi beneficiară a atenţiei şi finanţărilor acordate de această organizaţie, în primul rând, în legătură cu reglementarea transnistreană, dar nu numai. Mulţi petiţionari, când au probleme legate de drepturile omului, ştiu să ajungă şi la sediul OSCE. Ce rol are astăzi OSCE în Republica Moldova, la părerea dumneavoastră
 
Gheorghe Cojocaru: Da, într-adevăr, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, acesta este numele actual al fostei Conferinţe pentru Securitate şi Cooperare în Europa, acest organism este astăzi o structură internațională care, conform misiunii sale, veghează asupra respectării standardelor în materie electorală, ca și în sfera drepturilor omului, și care și-a asumat responsabilități importante în ceea ce privește menținerea stabilității cadrului de securitate european și stingerea conflictelor înghețate din spațiul post-sovietic.

Din această perspectivă, putem spune că deja mai bine de două decenii, OSCE este prezent în formatul de negocieri al conflictului transnistrean, depunând eforturi constante, în vederea reglementării acestui diferend și democratizării vieții publice din Republica Moldova.”

03.08.2015

Oleg Serebrian: „Una dintre greşelile noastre cardinale este a ne pune speranţa în exterior”
Interviu cu fostul ambasador al R.Moldova la Paris.
....Deci, o dată în plus, aceasta  [instabilitatea]  face partenerii noștri europeni să fie mai hotărâți ca țările din Parteneriatul Estic să își facă temele pentru acasă mai bine. Nu spun că de o manieră exemplară. Niciuna dintre cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic nu mai sunt exemplare. Nu știu dacă mai putem vorbi de elevi buni sau elevi slabi, toți cei șase parteneri estici sunt restanțieri, cel puțin la unul sau două capitole. Republica Moldova este restanțieră, clar, la capitolul combaterii corupției și sărăciei, reformelor în aceste domenii importante, sociale și economice.”