Faceți căutări pe acest blog

Câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2023

 Premiile pentru patrimoniul european/Premiile Europa Nostra aduc în prim-plan proiecte, inițiative și personalități remarcabile în domeniul patrimoniului cultural




Premiul UE pentru patrimoniul cultural recunoaște realizările în domeniul patrimoniului cultural din întreaga Europă, grupându-le în 5 categorii principale:Conservare și reutilizare adaptativă
  1. Cercetare
  2. Educație, formare și competențe
  3. Implicarea și sensibilizarea cetățenilor
  4. Campioni ai patrimoniului
13 iunie 2023

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat astăzi câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, din 21 de țări, au primit cea mai înaltă distincție a Europei în domeniu 

Cei 30 de câștigători au fost selectați de către un juriu compus din experti în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării Comisiilor de selecție, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizații și persoane din 35 de țări europene.

În urma anunțării câștigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viață european, responsabil de Cultură, a declarat:
„Toate proiectele câștigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competențe extraordinare și o implicare, la nivel colectiv și individual, care acoperă elemente de patrimoniu și tradiții din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei.”

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneția. La acest eveniment prestigios va participa Ceciliei Bartoli, președintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, vicepreședintele CE, este, de asemenea, așteptat să participe la acest eveniment de înaltă ținută. În timpul ceremoniei, vor fi anunțați laureații premiului Gran Prix și câștigătorul premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an, care vor primi 10.000 EUR fiecare. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneția, oraș parte din Patrimoniul Mondial.

Susținătorii și iubitorii patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Public Choice Award 2023, câștigătorul urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.

Din Norvegia până în Portugalia, din Franța până în Ucraina:aceștia sunt câștigătorii European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023

Conservare/Restaurare și Refuncționalizare
Steam Engine Brewery, Lobeč, CZECHIA
Friluftsskolen Open-Air School, Copenhagen, DENMARK
Hôtel de la Marine, Paris, FRANCE
Royal Gardens of Venice, ITALY
Museum of Urban Wooden Architecture, Vilnius, LITHUANIA
Wit Stwosz Altarpiece in St. Mary’s Basilica, Kraków, POLAND
Mudéjar Ceilings of the Cathedral of Funchal, Madeira, PORTUGAL
Deba Bridge, Gipuzkoa, SPAIN
Ruins of the Monastery of San Pedro de Eslonza, Gradefes, SPAIN

Cercetare
Scientific-Archaeological Studies for the Preservation of Ererouyk, ARMENIA/FRANCE
Proto-Industrial Architecture of the Veneto in the Age of Palladio, ITALY
Safeguarding of the Artisanal Fishing Technique “Arte-Xávega”, PORTUGAL

Educație, formare și meșteșug
MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/CROATIA/SLOVENIA/SERBIA
ACTA VISTA, Marseille, FRANCE
Carpenters without Borders, Paris, FRANCE
National Centres for Restoration of Historic Vessels, NORWAY
Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA

Implicare civică și conștientizare
Village Square Meer, Antwerp, BELGIUM
Budapest100, HUNGARY
Museum of Literature Ireland (MoLI), Dublin, IRELAND
Open for You, ITALY
ALMADA Project, Lisbon, PORTUGAL
Via Transilvanica, ROMANIA
Un-archiving Post-industry, UKRAINE

Campionii Patrimoniului
Hambis Tsangaris, CYPRUS
Sergio Ragni, ITALY
Cláudio Torres, PORTUGAL
Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), UKRAINE/INTERNATIONAL PROJECT

Premiile Europa Nostra 2023 pentru proiecte remarcabile din Marea Britanie
Anul acesta, Premiile Europa Nostra sunt acordate pentru două proiecte de patrimoniu remarcabile dintr-o țară europeană care nu participă la programul EU Creative Europe.
Cleveland Pools, Bath, UNITED KINGDOM (Conservare/Restaurare și Refuncționalizare)
MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage, Cambridge, UNITED KINGDOM (Cercetare)

Două decenii de prezentare a excelenței legate de patrimoniu în Europa

Premiile European Heritage Awards / Europa Nostra Awards au fost lansate de Comisia Europeană în 2002, fiind de atunci conduse de Europa Nostra. Timp de 21 de ani, Premiile au reprezentat un instrument cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural și natural pentru societatea, economia și mediul Europei.

Premiile au evidențiat și au diseminat excelența în patrimoniu și cele mai bune practici din Europa, au încurajat schimbul transfrontalier de cunoștințe și au conectat părțile interesate de patrimoniu în rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, precum: o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și un număr crescut de vizitatori. În plus, Premiile au susținut o mai mare grijă față de moștenirea noastră comună în rândul cetățenilor europeni. Pentru informații și cifre suplimentare despre Premii, vizitați website-ul European Heritage Awards.

Apelul de înscrieri pentru ediția 2024 a Premiilor Europa Nostra este acum deschis. Aplicațiile pot fi depuse online prin intermediul www.europeanheritageawards.eu/apply. Trimiteți cererea și împărtășiți-vă cunoștințele!

 Mai mult

https://www.europanostra.org/2023-winners-of-europe-top-heritage-awards-announced-by-the-european-commission-and-europa-nostra/