Faceți căutări pe acest blog

Președinția germană a Consiliului UE: 1 iulie–31 decembrie 2020





Prioritățile președinției germane sunt determinate de mottoul său: „Împreună pentru redresarea Europei”.

Programul președinției se axează pe șase domenii principale:
  1. depășirea, pe termen lung, a consecințelor crizei provocate de coronavirus, precum și redresarea economică și socială
  2. Europă mai puternică și mai inovatoare
  3. Europă echitabilă
  4. Europă durabilă
  5. Europă a securității și a valorilor comune
  6. Europă puternică în lume

Președinția germană a Consiliului UE se va concentra direct asupra depășirii pandemiei de COVID-19: combaterea răspândirii virusului, sprijinirea redresării economiei europene și consolidarea coeziunii sociale în Europa. În vederea realizării acestui obiectiv, Germania își confirmă angajamentul față de acțiunile comune aprobate, solidaritatea europeană și valorile comune.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile României, Finlandei și Croației.

Președințiile Consiliului până în 2021
Germania: iulie-decembrie 2020
Portugalia: ianuarie-iunie 2021
Slovenia: iulie-decembrie 2021


Preşedinţia Consiliul Uniunii Europene