Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - August 2017

 Iulie   2017 
Iunie   2017 
 Mai  2017

 Aprilie 2017 
Martie 2017
Februarie 2017
Ianuarie 2017
Arhiva 2011-2016







17.08.2017

Lansarea incubatorului de afaceri din Cahul

Grație suportului oferit de Uniunea Europeană, Republica Moldova a reușit să creeze o rețea eficientă de incubatoare de afaceri, care au devenit o platformă foarte bună atât pentru lansarea a circa 170 de întreprinderi mici și mijlocii, cât și dezvoltarea regională a țării. Declarația a fost făcută la Cahul de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul ceremoniei de lansarea a celui de-al XI-a Incubator de Afaceri din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în țara noastră, a menționat că implementând cu succes proiectul de creare a rețelei incubatoarelor de afaceri, Republica Moldova a devenit un exemplu pentru alte state în procesul de valorificare eficientă a suportului oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, care constituie unul din principalii actori în procesul de creștere economică a oricărui stat.


Până în prezent în Republica Moldova au fost deschise 10 incubatoare de afaceri în Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca Cimișlia și Călărași. Cele 10 incubatoare de afaceri incubează 166 de companii, care generează cumulativ 626 locuri de muncă, dintre care cota femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri este de 35 la sută. Din numărul total de companii, 75 sunt start-upuri, 101 sunt gestionate de tineri și 74 de afaceri sunt administrate de femei. Cifra totală de afaceri a rezidenților din cadrul incubatoarelor de afaceri, raportată la 31 decembrie 2016, a fost de peste 94 milioane lei.

Mai mult 

03.08.2017

Analiza raportului  DCFTA pentru primul semestru al anului 2017 

privind măsurile de implementare planificate pe componenta economică ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) ale Acordului de Asociere RM-UE


Rezultatele acțiunilor întreprinse de către instituțiile responsabile în semestrul I al anului 2017 au fost prezentate în Raportul privind implementarea Planului Național de Acțiuni RM-UE 2017-2019, pe domeniile de competență economică al Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA). Astfel, pe parcursul perioadei menționate au fost înregistrate o serie de progrese, ce au permis apropierea legislației naționale de cea a comunității europene, precum și crearea condițiilor favorabile de activitate comercial-economică pentru agenții economici din țară.

Din totalul celor planificate pe componenta DCFTA au fost realizate cu succes 38 de acțiuni, rata de implementare ale angajamentelor asumate a fost de 80 la sută pentru perioada ianuarie-iunie 2017. Mai mult

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE) au însumat 542 mil. dolari SUA în lunile ianuarie-mai 2017, în creștere cu peste 15 la sută față de aceiași perioadă a anului 2016, deținând o cotă de peste 63 la sută din totalul exporturi. Principalii parteneri ai Republicii Moldova în domeniul exportului sunt România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia, Franța. Mai mult

Rezultatele acțiunilor întreprinse planificate în Titlul V al Acordului de Asociere ce se referă la instituirea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) au fost prezentate în Raportul privind implementarea Planului Național de Acțiuni RM-UE 2017-2019. Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) este o parte componentă a Acordul de Asociere RM-UE, care stabiliește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață. Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import și export în comerțul produselor între aceste părți, eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective. Acordul de Asociere RM-UE, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia și a intrat pe deplin în vigoare pe 1 iulie 2016.


Raportul privind realizarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere