Faceți căutări pe acest blog

9 mai 2016 - Ziua Europei

Aflați mai multe    (eng  ,  rom)



În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.
În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.


Despre activitățile organizate în 2016 de Ziua Europei    - http://europeday.europa.eu


 Evenimentele organizate de Delegaţia UE în Republica Moldova,

14 mai 2016 - Orăşelul European”,  / Grădina Publică „Stefan cel Mare şi Sfânt”, Chişinău

În afară de „Orăşelul European”, devenit deja tradiţional, pe toată perioada lunii mai sunt preconizate diverse expoziţii, ateliere de creație, evenimente culturale, dezbateri şi prezentări de informare a publicului despre UE, iar la finele lunii mai se planifică un turneu de fotbal.

De asemenea, în premieră, va fi organizat un concurs de artă stradală („street-art”), pentru cea mai reuşită operă cu tema „Ziua Europei”. Concursul se va desfăşura în perioada 10-13 mai şi are drept scop promovarea artei murale, a tinerilor artişti care activează în acest domeniu, precum şi renovarea spaţiilor urbanistice ale oraşului în stilul capitalelor statelor membre ale UE. Pe  14  mai vor fi desemnate cele mai reuşite creaţii şi decernate premiile.


activităţi organizate de CPESC


Concursul de eseuri „Europa la noi acasă. Moldova – atracţie turistică europeană” 5 mai 2016 /IRI Perspectiva, (9.00-14.00)

Expoziţia „Descoperă Europa în colecţiile BNRM”– 6- 16 mai 2016 , parter(9.00-19.30)Expoziţia „Descoperă Europa! Fii cetăţean activ” – 10- 17 mai 2016 , CPESC (9.00-19.30)

Cunoaşte Europa în spaţiul real şi cel virtual”: Oră de informare europeană
– 12 mai 2016, 11.00

Expoziţia lucrărilor laureaţilor Concursului de eseuri „Europa la noi acasă. Moldova – atracţie turistică europeană” – 17-24 mai 2016
(9.00-19.30)Atelierul "Europa pentru tineri" - 19 mai 2016, 16.00
 Mai mult

Să înțelegem politicile Uniunii Europene
 UE pe scurt