Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Decembrie 2013

30.12.2013

Condiţii prietenoase pentru martorii minori
 
O iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Codului de procedura penală al Republicii Moldova pentru a asigura audierea martorului minor în condiţii prietenoase copilului a fost înregistrată la Secretariatul Parlamentului.

Modificările şi completările propuse sunt conforme prevederilor Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale si a abuzurilor sexuale, adoptată la Lanzarote la 25 octombrie 2007 şi ratificată de Republica Moldova la 19 decembrie 2011, care stipulează că fiecare ţară parte urmează să ia măsurile legislative necesare în scopul asigurării desfăşurării procesului penale în interesul superior al copilului si cu respectarea drepturilor acestuia.

Detalii 

27.12.2013

Setul de documente în atenţia persoanelor care doresc să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Condiţii mai stricte pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noului articol 47 din Regulamentul Curţii. Un nou formular de cerere, este disponibil pe pagina de internet a Curţii ((www.echr.coe.int), precum şi documentele de informare care vor ajuta reclamanţii să îndeplinească formularul cererii respectând noile reguli.
 

17.12.2013

Hotărârea CEDO în cauza Lipcan împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea în cauza Lipcan împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 22820/09).

Cauza vizează probleme care deja au fost tratate de către Curte. Reclamantul se plânge de neexecutarea unei hotărâri definitive pronunţate în favoarea sa. El invocă în special Articolul 6 § 1 (dreptul la un process echitabil), Articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii) şi Articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv). Curtea a constatat în unanimitate încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenţie şi a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 şi a acordat reclamantului 32.613 euro cu titlu de prejudiciu material, 1.500 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 100 euro pentru costuri şi cheltuieli.

11.12.2013

Consultări publice "Servicii medicale de calitate pentru persoanele deţinute în penitenciare"

Ministerul Justiţiei organizează consultări publice cu privire la Propunerea de Politică Publică cu tematica ,,Servicii medicale de calitate pentru persoanele deţinute în penitenciare". 

Materialele complete ale proiectului Propunerii de Politică Publică, pusă în discuţie, sunt accesibile pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei - www.justice.gov.md, rubrica - transparenţa decizională/consultări publice. 


Detalii

11.12.2013

Condiţii mai structe pentru sesizarea CEDO

Condiţii mai stricte pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noului articol 47 din Regulamentul Curţii.

În scopul de a ajuta reclamanţii să respecte aceste noi reguli, Curtea va elabora materiale informative, atât în formă scrisă, cât şi în format multimedia, nu doar în limbile oficiale ale Consiliului Europei (franceza şi engleza), dar şi în limbile oficiale ale Statelor părţi la Convenţie. Un nou formular de cerere, simplificat, va fi disponibil pe pagina de internet a Curţii ((www.echr.coe.int), după 1 ianuarie 2014, precum şi documentele de informare care vor ajuta reclamanţii să îndeplinească formularul cererii în conformitate cu noile reguli. 

10.12.2013

Hotărârea CEDO în cauza Ceachir împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 50115/06)

Reclamanta, Tamara Ceachir, s-a născut în 1941 şi locuieşte la Chişinău. La 17 octombrie 2000 ea a fost agresată fizic la Piaţa Centrală, Chişinău, de o vânzătoare. In urma incidentului reclamanta a fost spitalizată cu diagnoza de comoţie cerebrală şi contuzie.

In fata Curţii, reclamanta s-a plâns de încălcarea prevederilor  art. 3 al CEDO (interzicerea torturii), art. 6 § 1 al CEDO (dreptul la un proces echitabil), invocând tergiversarea procedurilor de către autorităţile naţionale, care au avut ca efect nefinalizarea cauzei. Invocând art. 5 (dreptul la libertate şi la siguranţă) şi 17 al CEDO (înterzicerea abuzului de drept), reclamanta s-a plâns de neatragerea la răspundere a persoanei care a agresat-o. De asemenea, reclamanta s-a plâns de lipsa unui recurs intern efectiv în sensul art. 13 al CEDO. De asemenea, reclamanta a pretins că a fost discriminată contrar prevederilor art.14 al CEDO pe motivul vârstei şi situaţiei sale materiale.



Curtea a constatat, cu şase voturi pentru şi unu împotrivă, că a avut loc încălcarea art. 3 al CEDO, sub aspect procedural.

Curtea a acordat reclamantei 8.000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Detalii


05-06.12.2013

Conferinţă regională privind combaterea traficului de fiinţe umane prin intermediul internetului 

La Chişinău s-a desfăşurat Conferinţa regională „Consolidarea răspunsului justiţiei penale faţă de fenomenul traficului de fiinţe umane în Europa de Sud-Est – Combaterea abuzului prin intermediul internetului şi consolidarea schimbului transfrontalier de informaţii operative”.


Detalii



05.12.2013

Evaluarea executărilor hotărârilor CEDO de către Republica Moldova

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a făcut publice deciziile şi rezoluţiile sale adoptate la ultima sa reuniune din 2013 în cadrul căreia a fost examinată situaţia executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. 
 
Printre ţările vizate de textele adoptate este şi Republica Moldova. Decizia Comitetului de Miniştri din 5 decembrie face referire la 19 hotărâri finale adoptate de CEDO între 2005 şi 2013, care cuprind grupul Ciorap (14 cauze), grupul Becciev (3 cauze) şi grupul Paladi (2 cauze). Acest grup de cauze vizează în special problema condiţiilor rele de detenţie care există în Republica Moldova, lipsa accesului la îngrijiri medicale în detenţie, precum şi lipsa recursurilor interne efective. 


03.12.2013

Cauza Pietriş S.A. versus Republica Moldova (cererea nr. 67576/10)

Cauza vizează neacordarea despăgubirilor companiei reclamante ca rezultat al utilizării ilegale a procedurii de revizuire de către o a treia companie. În temeiul articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi a articolului 1 din Protocolul 1 (protecţia proprietăţii), compania reclamantă se plânge de faptul că instanţele judiciare din Republica Moldova nu au acordat reparaţia echitabilă cuvenită pentru încălcarea principiului securităţii raporturilor judiciare şi a dreptului la respectarea bunurilor. În conformitate cu articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), compania reclamantă susţine, de asemenea, lipsa oricărui recurs efectiv în faţa unei instanţe naţionale competente care să se pronunţe asupra redeschiderii ilegale a unui proces.

Detalii 

03.12.2013

Decernarea Premiulu Muzeului pentru 2014

Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a acordat Premiul Muzeului pentru anul 2014 Muzeului Baksi din Bayburt (Turcia).

Acest muzeu este un exemplu al viziunii personale a fondatorului său, Hüsamettin Koçan, dar şi a altor 160 de artişti contemporani care îl susţin şi care doresc să difuzeze arta şi desenul de nivel înalt în zonele rurale slab dezvoltate din regiunea de nord a Anatoliei. Muzeul are drept scop de a reduce decalajul dintre centru şi periferie, ajutând populaţia locală să rămână cultural şi economic înrădăcinată în teritoriul său și să-şi păstreze memoria culturală prin revitalizarea industriei textile şi ţesutului tradiţional.