Parlamentul European a adoptat, joi (15.09.2011), cu o larga majoritate recomandarile sale adresate Consiliului European, Comisiei si Serviciului European de Actiune Externa, ca acestea sa ofere Republicii Moldova perspectiva de a adera, la un moment dat, la Uniunea Europeana. "Prin votul sau, Parlamentul European recunoaste importanta crescanda a Moldovei in Europa si semnificatia si angajamentul acesteia fata de UE, ca partener-cheie", a spus Presedintele PE, Jerzy Buzek, pe tema negocierilor asupra Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova.
Vezi recomandarile PE
Din declaratia Presedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema votului de joi:
- Moldova avanseaza pe drumul sau european. Prin acest vot, Parlamentul European recunoaste importanta crescanda a Moldovei in Europa semnificatia si angajamentul acesteia fata de UE, ca partener-cheie. Succesul Moldovei este important pentru UE.
- Parlamentul European sustine eforturile cetatenilor moldoveni. Astazi am subliniat perspectivele europene ale Moldovei. Perspectiva oferita Moldovei de catre Consiliu, Comisie si SEAE ar incuraja aceasta tara sa promoveze reformele.
- Un sprijin politic si financiar mai mare ar trebui sa fie pus la dispozitia tarilor venice care promoveaza reforme in mod viguros si hotarit. Moldova si-a dovedit, in ultimii doi ani, angajamentul fata de reforma.
- Moldova are de lucru pe viitor, nu numai in intarirea democratiei si a statului de drept, ci si in lupta contra coruptiei si combaterea saraciei. Pentru a atinge aceste obiective, trebuie sa obtina stabilitate politica si sa-si aleaga Presedintele.
- Salut planul de actiune al Comisiei Europene privind liberalizarea vizelor. Asteptam, de asemenea, inceperea negocierilor pentru o Zona de Comert Liber Aprofundat si Comprehensiv. Libera circulatie si comertul liber ii vor ajuta pe moldoveni sa cladeasca un viitor prosper.
- Salut planurile de relansare a negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean.
- Parlamentul European cere o implicare mai robusta si directa a UE in solutionarea politica a conflictului transnistrean, in conformitate cu principiul integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
Vezi de asemenea
- Guvernul Republicii Moldova salută decizia Parlamentului European (PE), care a adoptat astăzi, 15 septembrie 2011 la Strasbourg, Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (Comunicat de presa)
- Încă un pas important al Republicii Moldova spre Uniunea Europeană - Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între RM şi UE (Comunicat de presa)