Faceți căutări pe acest blog

ACTUALITĂŢI CoE - RM - Septembrie 2011

01-31.09.2011

Zilele europene ale patrimoniului

În fiecare an, în luna septembrie, cele 50 de State părţi la Convenţia culturală europeană, inclusiv Republica Moldova, participă la Zilele europene ale patrimoniului, o acţiune comună a Consiliului Europei şi Comisiei europene, care permite prezentarea bunurilor culturale inedite şi deschiderea excepţională pentru public a clădirilor istorice. Tradiţiile şi obiceiurile locale, arhitectura şi lucrările de artă sunt puse în evidenţă prin evenimentele culturale, scopul  cărora este de a promova o mai bună înţelegere reciprocă între cetăţeni, în pofida diferenţelor culturale şi lingvistice.

28.09.2011


Consiliul Europei se obligă să lupte împotriva meciurilor aranjate

 
Comitetul Miniştrilor al celor 47 de State membre ale Consiliului Europei a adoptat, la 28 septembrie 2011, Recomandarea CM/Rec(2011)10 cu privire la promovarea integrităţii sportului împotriva manipulării rezultatelor, în special a meciurilor aranjate.



Află mai multe :

27.09.2011

Noi hotărâri CEDO pronunţate împotriva Moldovei

La 27 septembrie 2011 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Hotărârea CEDO  în cauza Cristina Boicenco v. Moldova  (nr. 25688/09).

Reclamanta, Cristina Boicenco, este o cetăţeană a Moldovei născută în 1985 cu domiciliul la Vulcăneşti. La 31 mai 2004 ea a fost angajată la lucru la un restaurant , dar în câteva zile a fost reţinută şi plasată în arest preventiv pentru furt în restaurantul respectiv. In iunie 2004 reclamanta a fost eliberată şi achitată. În plângerea înaintată în faţa CEDO reclamanta a invocat articolul 5 (dreptul la libertate şi securitate), pe motiv că a fost deţinută ilegal şi că compensarea alocată de instanţele naţionale a fost neadecvată şi insuficientă.

De asemenea a fost publicată hotărârea CEDO în cauza (repetitivă) Agurdino S.R.L. v. Moldova (nr. 7359/06)

Compania reclamantă s-a plâns despre anularea unei hotărâri definitive în favoarea sa privind plata taxei pe valoarea adăugată. Ea a invocat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii).

Pentru detalii:

26.09.2011
 
Moldova va fi tot timpul sub lupă: Interviul Şefului Oficilului Consiliului Europei la Chişinău, Ulvi Akhundlu, 
acordat ziarului « Adevărul »

La 26 septembrie 2011, Ulvi Akhundlu, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a vorbit pentru „Adevărul" despre șansele Moldovei de a trece la perioada de post-monitorizare, dar și despre alte probleme ce trebuie soluționate.

Citeşte tot interviul :


26.09.2011
 
Celebrarea celei de-a 10-a aniversări a Zilei Europene a Limbilor

La iniţiativa Consiliului Europei de la Strasbourg în fiecare an la 26 septembrie este marcată Ziua Europeană a Limbilor.

În toată Europa, cei peste 800 milioane de europeni care reprezintă Consiliul Europei în cele 47 de state membre sunt încurajaţi să studieze mai multe limbi, la orice vârstă, în cadrul sau în afara şcolii. Pentru prima dată Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită în 2001 ca element al Anului European al Limbilor. Organizată de Consiliul Europei împreună cu Uniunea Europeană, Ziua Europeană a Limbilor promovează diversitatea culturală şi lingvistică în întreaga Europă fiind o modalitate de a realiza o mai bună înţelegere interculturală şi un element esenţial pentru a îmbogăţi patrimoniul cultural al continentului nostru.

Află mai multe:

Vezi de asemenea:


  • Declaratie comuna a Consiliului Europei si a Comisiei Europene pentru marcarea celei de-a zecea aniversari a Zilei Europene a Limbilor (26 septembrie 2011)

20.09.2011

Hotărârea CEDO în cauza Vartic şi alţii versus Moldova

La 20 septembrie 2011 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Hotărârea CEDO  în cauza Vartic şi alţii v. Moldova  (nr. 12674/07, 13012/07, 13339/07, 13355/07 and 13368/07). Cauza vizează întârzierea în executarea unei hotărâri definitive în favoarea reclamantului. Acesta a invocat încălcarea articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii).

Află mai mult:

15.09.2011

Moldova aderă la Acordul Consiliului Europei privind Cadrul de Tineret


La şedinţa Guvernului RM din 15 septembrie 2011a fost aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Acordul parţial privind Cardul de Tineret în scopul promovării şi facilitării mobilităţii tinerilor în Europa, adoptat prin Rezoluţia Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei din 15 ianuarie 2003 (ResAP(2003)l)






13.09.2011


Hotărârea Curţii europene a Drepturilor Omului  împotriva Moldovei


Curtea europeană a Drepturilor Omului a comunicat, la 13 septembrie 2011, hotărârea sa în cauza Dragostea Copiilor - Petrovschi - Nagornii c. Moldova (cererea nr. 25575/08).

Societatea reclamantă administrează o şcoală primară din Chişinău. În 2001, în rezultatul unei proceduri civile, ea a fost condamnată să plătească unei persoane particulare 78 400 dolari americani. În hotărârea definitivă din iulie 2007, jurisdicţia de apel a considerat că cererea de executare forţată introdusă împotriva acesteia nu poate fi admisă, acţiunea fiind prescrisă. Totodată, în octombrie 2008, Curtea supremă a anulat această hotărâre în rezultatul unei proceduri de supraveghere şi a ordonat plata sumei respective. Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii) ale Convenţiei europene a drepturilor omului, societatea a invocat anularea hotărârii definitive pronunţate în favoarea sa şi schimbarea judecătorului raportor pe parcursul procedurii de supraveghere, schimbare pe care o consideră ilegală.


10.09.2011

Vizita de monitorizare a Congresului autorităţilor locale şi regionale în Moldova


Congresul autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei se va afla  în Moldova într-o vizită de monitorizare în perioada 12-13 septembrie 2011. Această primă vizită va fi urmată de o altă misiune pe parcursul lunilor de toamnă. Raportorii Congresului, Francis LEC (Franţa, SOC) şi Ignacio SANCHEZ-AMOR (Spania, SOC) vor examina respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în materie de autonomie locală.



 06.09.2011

Proiectul CyberCrime@EAP: Seminar regional în problema combaterii criminalităţii în spaţiul informatic
 Între 5-6 septembrie 2011 la Chişinău şi-a desfăşurat lucările primul seminar din seria de întruniri regionale în scopul consolidării autorităţilor judiciare din ţările membre ale Parteneriatului estic în vederea combaterii eficiente a criminalităţii din spaţiul informatic.

În cadrul acestui eveniment reprezentanţii ministerelor de Justiţie şi de Interne, ai Procuraturilor şi altor instanţe implicate activ în combaterea acestui flagel din şase ţări ale Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) au examinat probleme şi practici corecte care ar permite ameliorarea cooperării regionale şi internaţionale între unităţile care se ocupă de criminalitatea tehnologică, modalităţi de stabilire eficientă a punctelor de contact 24/7  şi de asistenţa judiciară.

Mai mulţi experţi internaţionali din Belgia, estonia, România, Olanda şi Regatul Unit, precum şi un reprezentant al GUAM (Organizaţia pentru democraţie şi dezvoltare) au fost invitaţi în vederea partajării cunoştinţelor şi experienţelor.

 Pentru detalii:



 
 1.09.2011

GRETA a publicat primul raport general

In primul sau raport general, publicat la 1 septembrie 2011, Grupul de experti impotriva traficului de fiinte umane (GRETA) a totalizat primii sai doi ani si jumatate de existenta si a prezentat viziunile sale asupra viitoarelor sfidari.