Faceți căutări pe acest blog

Strategia pentru relațiile externe ale UE în sectorul energiei

 07.09.2011
O singură voce pentru promovarea intereselor energetice ale Uniunii Europene pe plan extern

În contextul actual în care piețele energetice mondiale sunt în continuă schimbare, securitatea energetică a UE presupune o coordonare adecvată în interiorul Uniunii și adoptarea unei poziții ferme și solide pe plan extern. Comisia a adoptat astăzi o comunicare pe tema securității aprovizionării cu energie și a cooperării internaționale, în care prezintă pentru prima dată o strategie amplă pentru relațiile externe ale UE în sectorul energiei. Abordarea detaliată de Comisie are în centrul său îmbunătățirea coordonării între statele membre pentru identificarea și realizarea în practică a priorităților clare ale politicii energetice externe.


Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat în legătură cu acest subiect: „Politica energetică a UE a cunoscut progrese reale în ultimii ani. Uniunea trebuie să extindă acum realizările vastei sale piețe energetice interne dincolo de granițele sale pentru a asigura aprovizionarea cu energie a Europei și a promova parteneriatele internaționale în acest sector. De aceea, Comisia propune astăzi o abordare coerentă a relațiilor din domeniul energiei cu țările terțe. Aceasta presupune îmbunătățirea coordonării interne, pentru ca UE și statele sale membre să poată acționa împreună și să se exprime cu o singură voce”.

Alături de această comunicare, Comisia a propus o decizie de creare a unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale din domeniul energiei încheiate între statele membre și țări terțe. Procedura de notificare deja aplicabilă acordurilor din sectorul gazelor va fi astfel completată și extinsă la toate formele de energie. Mecanismul va oferi totodată un instrument care va permite schimbul de informații la nivelul UE înainte și după negocierile cu țările terțe. Obiectivul mecanismului propus este de a consolida poziția de negociere a statelor membre în relația cu țările terțe, asigurând totodată securitatea aprovizionării, funcționarea corectă a pieței interne și certitudinea juridică necesară realizării de investiții.
In detalii: