Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM : Decembrie 2014



noiembrie 2014
octombrie 2014
septembrie 2014
august2014
 iulie 2014
 Iunie 2014
Mai 2014


 Aprilie 2014
Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013


 24.12.2014

Echipa Ambasadorilor Europeni în Moldova vă urează sărbători fericite! 



 20.12.2014

Crearea  unei Platforme comune  a societatii civile din Moldova si UE - prevederi ale AA

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a lansat discuţiile pe marginea creării Platformei Societăţii Civile, stipulată în articolul 442 din Acordul de Asociere RM-UE, organizând, pe parcursul ultimelor săptămâni, mai multe întrevederi cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor din Republica Moldova.

Platforma urmează să funcţioneze ca un for de discuţii şi schimb de informaţii între reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova şi UE pe marginea implementării Acordului de Asociere.

Potrivit Acordulului, Platforma Societăţii Civile urmează să fie formată din reprezentanţi ai societăţii civile din UE, inclusiv membri ai Comitetului Economic şi Social European, şi din reprezentanţi ai societăţii civile din țara noastră. Platforma îşi va stabili propriile reguli de procedură şi intervale de timp la care se va reuni, fiind prezidată alternativ de către Comitetul Economic şi Social European, şi respectiv, de reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova.
Detalii
 19.12.2014

UE a transferat în contul RM ultima tranșă în valoare de 13, 16 milioane euro 

prevăzută în cadrul Programului de Suport Bugetar „Susținerea Economică în Zonele Rurale”.

 Valoarea totală a tranșei este de 14 milioane de euro, însă 6%  din bani nu au fost utilizați deoarece erau prevăzuți pentru implementarea unui Proiect de lege privind achizițiile publice, care nu a intrat în vigoare,  deoarece nu s-a reușit aprobarea inițiativei în Parlament.

 „Aceste 94 de procente reprezintă un succes și este binemeritat de țara voastră. Am văzut afacerile inițiate din banii alocați de Uniunea Europeană și cred că sunt  niște pasi importanți pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Cel mai important este că a fost realizată coeziunea dintre regiuni. Îndemn să vedem partea pozitivă a acestor 6%  rămase neutilizate. În baza restanței s-a luat decizia să fie creat un organ independet de control unde pot fi depuse contestațiile”,  a declarat Pirkka Tapiola.

În perioada 2010- 2014 suportul financiar total acordat de Uniunea Europeană prin Programul PSB ESRA este de 72 de milioane de euro.


 17-19.12.2014

Vizita Premierului în exerciţiu, Iurie Leancă la Bruxelles

Șeful Executivului va avea întrevederi separate cu mai mulţi Comisari Europeni, și cu noul Președinte al Consiliului European

Mă bucur să văd primele rezultate pozitive ale deschiderii pieţei europene pentru produsele moldoveneşti. Este important ca Republica Moldova să folosească la maximum contingentele de export pe care le are pe piaţa europeană și să își diversifice pieţele de desfacere. Ne aşteptăm ca tot mai mulţi fermieri să simtă avantajele aduse de Acordul de Liber Schimb”, a declarat Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Comerţ

Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere,
Comisarul a subliniat disponibilitatea Uniunii Europene de a-și consolida pe parcursul anului 2015 suportul în domeniul reformării justiției, cu accent pe eficientizarea activității judecătorilor, procurorilor și a ofițerilor anti-corupție.

Înaltul reprezentant al UE  pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini a declarat că UE  va ajuta Moldova să înainteze pe calea sa europeană. a îndemnat autorităţile de la Chişinău să accelereze reformele pentru a combate corupţia, pentru a avea o justiţie corectă şi pentru a depolitiza instituţiile nationale de reglementare. ,

Donald Tusk a afirmat că va continua să sprijine Moldova să-şi atingă obiectivele şi în calitate de Preşedinte al Consiliului European.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică Maroš Šefčovič, a declarat că Uniunea Energetică nu se limitează la frontierele Uniunii Europene şi că infrastructura energetică europeană va ajunge şi în Republica Moldova.

  Detalii


  
 18.12.2014

 Comisia Europeană şi Consiliul Europei şi au semnat un nou acord de cooperare




în scopul promovării drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în 6 ţări ale  Parteneriatului Estic.

Valoarea finanţării prevăzute în Acord se ridică la 33,8 milioane euro şi acoperă perioada între 2015 şi 2017. Mijloacele financiare vor susţine programe din ţările care fac parte din programul Partenriatului Estic al UE, mai exact Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Documentul a fost semnat la 18 decembrie 2014, la Bruxelles, de către Secretarul General adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, şi Directorul Michael Köhler din numele Comisiei Europene.

Detalii eng rom

 
18.12.2014


Semnarea Acordului de cooperare operaţională şi strategică dintre Republica Moldova şi Europol

 Ministrul Afacerilor Interne Dorin Recean şi Directorul Europol  au semnat Acordul de cooperare operaţională şi strategică dintre Republica Moldova şi Oficiul European de Poliţie.

Acordul va permite diviziunilor MAI să colaboreze cu cei mai buni specialiști ai Europolului și să preia competențele acestora în cadrul unor misiuni de combatere a crimei organizate, a traficului de ființe umane, a crimei cibernetice și traficul de substanțe interzise. Documentul obligă și structurile de forță din Republica Moldova să furnizeze informații Europolului.

Detalii

 17.12.2014

 Cote suplimentare de export fără taxe vamale în UE pentru fructe moldoveneşti


Parlamentul European a adoptat modificarea Regulamentului PCA (Preferințe comerciale autonome) pentru Republica Moldova prin introducerea a trei noi contingente tarifare cu exonerare de taxe vamale pentru mere proaspete (40 000 de tone), struguri de masă proaspeți și prune proaspete (10 000 de tone fiecare) în conformitate cu Regulamentul PCA, în plus față de contingentele tarifare propuse în cadrul Acordului  de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Preferințele propuse vor oferi anumite avantaje și sprijin imediat economiei moldovene, având în același timp un impact foarte limitat asupra pieței UE..



  Detalii   eng   rom
 
15.12.2014

Conferinţa "Vectorul European al Republicii Moldova: provocări şi perspective după alegerile din 30 noiembrie"

Autoritățile trebuie să ducă până la capăt reformele pe care le-au început și să se țină de promisiunile date cetățenilor, iar obiectul primordial al RM  trebuie să rămână apropierea de UE. La aceste concluzii au ajuns participanţii, adunaţi la conferinţa din 15 decembrie 2014

Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE la Chișinău, a afirmat, că UE monitorizează absolut tot ce se întâmplă în R. Moldova, iar la Bruxelles s-au discutat rezultatele alegerilor care au avut loc în Moldova pe 30 noiembrie 2014. Totuși, oficialul european a fost rezervat și a declarat că reprezentații UE nu ar trebuie să participe la negocierile dintre partidele pro-europene, întrucât aceasta ar fi o chestiune internă.
„Trebuie să ne concentrăm acum pe trei lucruri: 1. Continuarea reformelor, pentru ca să avem o politică de responsabilitate 2. Să construim o politică amplă, în care să se implice toate etniile din R. Moldova și 3. Să stabilim prioritățile pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, a spus Tapiola.  În discursul pe care l-a ținut, oficialul european a adresat autorităților solicitarea de a duce până la capăt reformele începute. „În noul guvern, noi așteptăm să vedem accelerarea reformelor. Partenerii noștri ar trebui să joace după reguli, nu să se joace cu regulile”, a declarat acesta.
 Detalii


12.12.2014

Universitatea  Academiei de Ştiinţe a Moldovei - deţinătoare a LOGO-tipului „EXCELENŢA ÎN CERCETARE”
Directoratul General pentru Cercetare al Comisiei Europene i-a conferit   Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei LOGO-tipul „Excelenţa Resurselor Umane în Cercetare / Hr Excellence In Research”.

Prin această certificare, în baza analizei şi evaluării organigramei funcţionale şi a planului de acţiune privind „Strategiile de Resurse Umane pentru Cercetători”, Comisia Europeană în cadrul programului EURAXESS, a recunoscut faptul că practicile şi regulamentele Universităţii AŞM corespund cu valorile europene ale eticii, libertăţii şi transparenţei, precum şi cu alte principii stipulate în Carta Europeană a Cercetătorului şi Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor.

LOGO-ului „Excelenţă în cercetare” propulsează sistemul naţional de cercetare în Aria Europeană de Cercetare, atribuindu-i instituţiei o mai mare credibilitate pe piaţa europeană de cercetare, astfel aceasta devenind o destinaţie atractivă pentru cercetători străini şi diaspora ştiinţifică. Acest instrument este conceput ca o modalitate de a aprecia situația în cadrul instituţiei, precum şi monitorizarea evoluţiei sale. Până în prezent, 187 de universităţi şi instituţii de cercetare din Uniunea Europeană au dreptul să afişeze LOGO-ul „Hr Excellence In Research”, acest lucru fiind permis de Comisia Europeană doar în urma unui complex şi îndelungat proces de evaluare.



 09.12.2014

La Bruxelles a avut loc cea de-a 7-a reuniune la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE


Agenda discuţiilor s-a axat pe evaluarea rezultatelor Parteneriatului de Mobilitate RM-UE. Oficialii au analizat dinamica de implementare a celor 108 proiecte realizate în domeniul prevenirii și combaterii migrației iregulare, facilitării mobilității circulare și valorificării migrației în politicile de dezvoltare a țării. De asemenea, au fost trasate prioritățile de cooperare pentru anul 2015. Partenerii europeni au apreciat angajamentul autorităților de la Chişinău în consolidarea politicilor migraționale în regim pilot, care sunt deja considerate ca bune practici la nivel global. În context, Republica Moldova a fost încurajată sa împărtășească această experiența cu celelalte țări din cadrul Parteneriatului Estic, precum și din vecinătatea sudică a Uniunii Europene.



05.12.2014

Implementarea Programului COSME în Republica Moldova 

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei, cu susținerea Proiectului UE de Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial "Stimularea Economică în Zonele Rurale", a organizat o zi de informare dedicată Programului pentru Competitivitatea Întreprinderilor și pentru IMM (COSME).

rogramul COSME este unul din puținele programe care oferă o oportunitate unică pentru promovarea competitivității întreprinderilor oferind acces la finanțare, la instruire antreprenorială și alte facilități pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor. „Acest program include și o schemă de finanțare ce va permite întreprinderilor să beneficieze de rate preferențiale la credite."

În cadrul evenimentului, Stephen BATSTONE, Expert COSME a făcut o introducere a Planului Strategic 2020 și a Planului de Acţiuni 2015-2017 privind implementarea programului COSME în Republica Moldova și punerea în practică a Rețelei Întreprinderilor Europene (EEN eng.).  

Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului se ridică la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi alocat pentru finanțarea Enterprise Europe Network, cooperării industriale internaționale și educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial.

Detalii
COSME


01.12.2014

UE a salutat desfăşurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova,

 la 30 noiembrie 2014. luând act de Declaraţia privind constatările şi concluziile preliminare, adoptată de misiunea internaţională de observatori.

Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate / Vicepreşedintele Comisiei Europei și Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn menţionează că UE este gata să-și continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul ei către o mai mare transparență, pentru statul de drept  și pentru o economie de piață mai puternică.

"Un nou impuls al reformelor-cheie ar fi crucial pentru asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. UE va rămâne un partener de încredere care va susține eforturile de reformă a Republicii al Moldovei  și va lucra pentru declanşarea pe deplin a beneficiilor Acordului de asociere în interesul tuturor cetățenilor săi, indiferent unde locuiesc.", se mai menționează în declarație.

Detalii eng  rom