Faceți căutări pe acest blog

75 de ani ai Convenției Europene a Drepturilor Omului


Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale (CEDO) marchează în acest an împlinirea a 75 de ani. Prima convenție a Consiliului Europei, aceasta reprezintă piatra de temelie a tuturor activităților sale. A fost adoptată la Roma în noiembrie 1950 și a intrat în vigoare în 1953. Ratificarea acesteia este o condiție prealabilă pentru aderarea la Organizație.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului supraveghează implementarea Convenției în cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Persoanele fizice pot depune plângeri privind încălcarea drepturilor omului la Curtea de la Strasbourg, după ce au fost epuizate toate posibilitățile judiciare de soluționare  în statul membru respectiv.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997.

Până la 31 decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat 599 de hotărâri împotriva Republicii Moldova, în care au fost constatate 786 de încălcări ale drepturilor omului. În urma acestor hotărâri, statul a fost obligat să achite despăgubiri în valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro.

În anul 2023, CEDO a pronunțat 24 de hotărâri în cauzele moldovenești, constatând 32 de violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Cele mai frecvente încălcări au vizat dreptul la un proces echitabil, protecția proprietății și tratamente inumane sau degradante.

La sfârșitul anului 2023, 1.150 de cereri împotriva Republicii Moldova erau pendinte la CEDO, situând țara pe locul 10 din 46 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse. 

Exemple de impact al hotărârilor CEDO în Republica Moldova:

  1. Protecția împotriva violenței domestice: Într-un caz în care o mamă și fiicele sale au fost victime ale violenței domestice, autoritățile nu au luat măsuri adecvate pentru a le proteja. CEDO a constatat că autoritățile nu au făcut suficient pentru a le proteja, ceea ce a determinat Republica Moldova să ia măsuri pentru a combate violența domestică.

  2. Libertatea de întrunire: Organizația neguvernamentală Hyde Park a organizat o serie de proteste în Chișinău în 2005 și 2006, care au fost interzise de autorități pe motive nejustificate. CEDO a decis că aceste interdicții au încălcat dreptul la liberă întrunire, ceea ce a condus la reforme pentru protejarea acestui drept în Moldova.

  3. Libertatea religioasă: Biserica Mitropolitană a Basarabiei a fost refuzată înregistrarea ca organizație religioasă de către autoritățile moldovene, împiedicându-i pe membri să-și practice religia. CEDO a hotărât că acest refuz a fost disproporționat, determinând Republica Moldova să facă reforme semnificative pentru a proteja libertatea religioasă.

Aceste exemple evidențiază modul în care hotărârile CEDO au contribuit la îmbunătățirea protecției drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

VEZI
Impactul Convenției Europene a Drepturilor Omului

CPESC /Colecţia publicaţiilor Consiliului Europei

E.1 Convenţia şi referinţe / Convention et references / Convention and reference
E.3. Jurisprudenţa / Jurisprudence / Case-Law
E.3.1 Publications de la Cour européenne des droits de l'homme : série A, arrets et décisions = Publications of the European Court of Human Rights : series A, judgements and decisions / Cour europeenne des droits de l'homme
E.3.1 Cour européenne des droits de l'homme : Recueildes arrets et décisions / Greffe de la Cour = European Court of Human Rights : Reportsof judgements and decisions / Registry of the Court

e-publicații CoE