Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europeană a Justiției 2024



Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită în fiecare an în jurul datei de 25 octombrie. Aceasta are scopul de a aduce justiția mai aproape de cetățeni, de a-i informa cu privire la drepturile lor și de a promova activitatea Consiliului Europei și a Comisiei Europene în domeniul justiției, de exemplu prin simulări de procese, sesiuni informative, cursuri de formare și seminare. 



CEPEJ (Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției) sprijină angajamentul profesioniștilor din justiție, autorităților publice, organismelor internaționale și instituțiilor educaționale. Această zi este deschisă tuturor cetățenilor europeni, studenților și persoanelor care lucrează în domeniul justiției.

2024

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova: retrospectiva inițiativelor implementate pentru o justiție mai aproape de cetățeni

Marcarea Zilei Europene a Justiției  are rolul de a aduce justiția mai aproape de cetățeni, informându-i despre drepturile lor, promovând transparența și accesibilitatea justiției, precum și beneficiile unui spațiu judiciar comun european. Ministerul Justiției acționează constant pentru a face această aria complexă a dreptului cât mai accesibilă, transparentă și prietenoasă pentru toți cetățenii.

În acest sens, au fost amenajate spații de informare și ghidare în cadrul judecătoriilor, care oferă cetățenilor acces rapid la conținut esențiale despre structura sistemului judecătoresc și serviciile disponibile. Au fost instalate info-chioșcuri care afișează pe monitoare spoturi video informative despre structura sistemului judecătoresc, Portalul Național al Instanțelor de Judecată, etapele unui dosar și serviciile disponibile în instanțe. Instanțele au fost dotate cu tehnologie modernă, inclusiv sisteme de videoconferință, înregistrare audio a ședințelor, echipamente pentru audierea martorilor cu distorsionarea vocii, calculatoare și ecrane LED. De asemenea, pilotarea E-dosarului judiciar a fost extinsă.

Un alt aspect important este instituirea mecanismului de mediere garantată de stat, care a fost integrat în sistemul de asistență juridică oferită de stat. Acum, nu doar cazurile penale, ci și cele civile și contravenționale pot fi soluționate prin mediere. În plus, mai multe categorii de persoane pot beneficia de acest serviciu. Scopul este de a reduce numărul de cazuri examinate în instanțe, de a economisi timp și resurse financiare pentru toate părțile implicate și de a oferi soluții mai rapide și mai convenabile pentru conflictele dintre părți.

O altă realizare semnificativă este îmbunătățirea condițiilor de audiere a minorilor care sunt victime sau martori ai infracțiunilor. Noile standarde definesc clar structura spațiului de audiere, care va include trei zone distincte: camera de audiere, camera de vizualizare și camera de așteptare. Fiecare dintre aceste spații va fi amenajată conform unor dimensiuni, decoruri și accesorii specifice, menite să creeze un climat confortabil și să reducă stresul resimțit de minori în timpul audierilor.

https://justice.gov.md/ro/content/de-ziua-europeana-justitiei-civile-facem-retrospectiva-initiativelor-implementate-pentru-o


***

Apel la participare 2024 - Asigurarea accesului la justiție în toată Europa și consolidarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar

Acest apel își propune să promoveze participarea la inițiative menite să facă justiția accesibilă tuturor cetățenilor din Europa și să întărească încrederea acestora în sistemul judiciar.

CEPEJ invită instituțiile judiciare, asociațiile și serviciile publice să o informeze cu privire la evenimentele care vor fi organizate în țara lor în cadrul sărbătoririi ediției din 2024 a Zilei Europene a Justiției, pentru a putea să le publice pe site-ul său și să le facă cunoscute cetățenilor europeni, studenților și profesioniștilor din domeniul justiției (link către formular). În acest scop, CEPEJ, cu sprijinul Comisiei Europene, a pus la dispoziție pe site-ul său postere și imagini personalizabile în 23 de limbi, pentru a fi utilizate pe rețelele sociale.

Pentru a sărbători Ziua Europeană a Justiției, posterele personalizabile pot fi descărcate în 23 de limbi. Dacă aveți nevoie de formatul InDesign al posterelor, vă rugăm să contactați secretariatul CEPEJ. 

De asemenea, puteți descărca imaginile pentru rețelele sociale în 23 de limbi.



2023

În 2023, au fost lansate noi inițiative de sensibilizare dedicate Zilei Europene a Justiției în 6 țări europene, inclusiv un joc despre dezvoltarea și viitorul statului de drept, un podcast și o conferință despre utilizarea inteligenței artificiale în justiție, precum și publicarea unei serii animate online despre procedurile judiciare.
Fără îndoială, un element constitutiv al democrației este statul de drept, a cărui caracteristică principală este existența unui sistem judiciar independent și eficient.

Republica Moldova face parte din spațiul european și, în acest sens, standardele europene privind justiția trebuie aplicate pe teritoriul său. Posibilitatea de acces neîngrădit la justiție este un drept fundamental indiscutabil, care trebuie garantat tuturor cetățenilor. Respectarea drepturilor fundamentale pe întreg teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie o prioritate. In 2023 în Republica Moldova au fost organizate multiple evenimente dedicate Zilei Europene a Justiției.

Activitățile desfășurate în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Europene a Justiției, ediția 2023.