Faceți căutări pe acest blog

Evaluarea progresului RM privind implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la UE: Raportul de monitorizare independentă nr. 1

Raportul de monitorizare independentă nr. 1 Evaluarea progresului Republicii Moldova privind implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană/ Adrian Ermurachi, Adrian Lupușor,  Diana Doroș,  Ecaterina Popșoi,  Ecaterina Rusu,  Marina Soloviova,  Mihai Mogâldea,  Nadine Gogu Sergiu Sainciuc,  Stas Madan, Vadim Vieru,  Vitalie Rapcea . - Ch., 2024. - 108 p.

Disponibil: 

https://www.euromonitor.md/wp-content/uploads/2024/07/Shadow-report_MD-EU-Enlargement_final_RO-IA.pdf   (rom.)

https://www.euromonitor.md/wp-content/uploads/2024/07/Shadow-Report_MD-EU-Enlargement_final_EN-IA.pdf  (eng.)

În contextul obținerii, de către Republica Moldova, a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, Comisia Europeană a publicat, în noiembrie 2023, Raportul detaliat pe Moldova privind progresele, provocările și recomandările pentru procesul de aderare la UE. Raportul a cuprins toate capitolele Acquis-ului UE care urmează să fie negociate de Chișinău și Bruxelles în cadrul negocierilor de aderare, inclusiv recomandări specifice pentru fiecare capitol, care derivă din principalele provocări identificate de Comisie. 

Prezentul raport evaluează modul în care autoritățile Republicii Moldova au luat în considerare recomandările Comisiei din cadrul capitolelor din clusterul „Fundamentals” al procesului de aderare.

 Scopul raportului este de a face o evaluare a dinamicii reformelor realizate de guvernarea de la Chișinău în implementarea capitolelor fundamentale ale procesului de aderare și, totodată, de a informa exercițiul de elaborare a primului Raport de extindere al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care urmează să fie publicat în toamna anului curent. Astfel, perioada de monitorizare este 1 iulie 2023 - 30 iunie 2024. 


Subiectele și capitolele monitorizate în cadrul prezentului raport sunt (conform Raportului Comisiei din noiembrie 2023): 

● Democrația 
● Reforma Administrației Publice 
● Reforma justiției 
● Lupta cu corupția 
● Drepturile fundamentale
 ● Libertatea de exprimare
 ● Securitatea 
● Existența economiei de piață funcționale
 ● Achizițiile publice
 ● Statistica
 ● Controlul financiar 
● Politicile sociale şi ocuparea forţei de muncă


Scorul mediu pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene ce țin de clusterul „Fundamentals” este estimat la 3,2 puncte din 5 puncte maxim. Conform metodologiei, scorul corespunde calificării „Implementarea a fost inițiată și un anumit progres sesizabil a fost atins”. Astfel, pe de o parte, apreciem faptul că implementarea recomandărilor este în proces de desfășurare, deși cu viteze variabile, iar pe de altă parte, atenționăm asupra necesității impulsionării implementării recomandărilor și asigurării continuității reformelorcheie care fac parte din clusterul „Fundamentals”. 

Cele mai importante progrese au fost înregistrate pe dimensiunea „Securitate”, pe când cele mai slabe – pe dimensiunea „Libertatea de exprimare”. Această situație a reflectat starea de lucruri din ultima perioadă pe plan intern, autoritățile acordând prioritate necesității de consolidare a rezilienței interne în contextul amenințărilor externe asociate cu agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, dar și agresiunea hibridă a Rusiei în Republica Moldova. În același timp, mai multe probleme din domeniul presei s-au perpetuat: nivel scăzut de protejare a activității jurnalistice în fața atacurilor, nivel scăzut de transparență a proprietății și beneficiarilor efectivi din domeniul presei și asigurarea echității jurnalistice, precum și multitudinea de abateri crase de la prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.




Infografic| Evaluarea progresului Republicii Moldova privind implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană





Versiunea completă