Faceți căutări pe acest blog

Republica Moldova marchează cea de-a 10-a aniversare a liberalizării regimului de vize cu UE


Pe 28 aprilie Republica Moldova marchează zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE

Pe parcursul acestor 10 ani, au călătorit fără viză, folosind pașaportul biometric, în spațiul Schengen 2 156 882 cetățeni ai Republicii Moldova, care au efectuat 31 248 082 călătorii, adică în medie peste 15 călătorii per persoană în decurs de 10 ani. 

Totodată, financiar moldovenii au evitat cheltuieli de minim 270 milioane de euro, pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor.

https://eu4moldova.eu/ro/peste-2-milioane-de-cetateni-ai-republicii-moldova-au-calatorit-fara-vize-in-uniunea-europeana/


Președinta Republicii Moldova,  Maia Sandu:
De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația.

https://www.facebook.com/maia.sandu/videos/1164844224764286/ 


Guvernul RM

Premierul Dorin Recean a menționat că cele „Peste 30 de milioane de traversări au fost pentru revederi cu oameni dragi, mame și tați, frați și surori, pentru afaceri, studii, călătorii și pentru a fi liberi”, a menționat șeful Executivului.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu, a punctat că „10 ani de când noi moldovenii călătorim liber, călătorim fără vize. Îmi amintesc de acel prim zbor cu avionul „fără vize”, spre Atena - un moment istoric. Acum este important să prețuim această libertate și să vorbim în continuare despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană”, a concluzionat șeful legislativului.


https://gov.md/ro/content/s-au-implinit-10-ani-de-cand-mergem-liberi-uniunea-europeana-peste-25-milioane-de-moldoveni


Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov

La 28 aprilie 2024, la zece ani distanță, constat cu aceeași bucurie că în Moldova a crescut o generație care nu mai știe ce înseamnă „viză în UE”. Iar acest fapt a adus beneficii enorme pentru țara și cetățenii noștri. Familii reîntregite, șansa de a studia în universități europene și a realiza proiecte comune, mai mulți prieteni și mai multe schimburi comerciale și, pur și simplu, posibilitatea de a descoperi cât de mare, frumoasă și diversă e lumea - toate acestea, datorită libertății de a călători.

... astăzi, aș vrea să ne gândim puțin la valoarea acestei libertăți - și să înțelegem că e în puterea noastră să ne bucurăm de ea în continuare. Republica Moldova e prima țară din Parteneriatul Estic, căreia i s-a oferit regim liberalizat de vize cu UE. Și nu din întâmplare, ci pentru că am arătat că suntem atașați valorilor democrației, că ne dorim reforme și stat de drept, și că suntem europeni ca spirit.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova marchează cea de-a zecea aniversare a liberalizării regimului de vize cu UE. 

În această perioadă, mai mult de 2,54 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen. Reamintim că Republica Moldova a devenit prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de acest regim.
În decursul celor zece ani, Republica Moldova a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a implementat recomandările elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în UE este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.

https://www.facebook.com/mfa.gov.md/videos/3678866265701654/


Conferința de presă dedicate marcării a celor 10 ani de la obținerea regimului fără cu UE, organizată,  de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), în colaborare cu Centrul de informare Europeană „Europe Cafe”.

Călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, oferindu-le posibilități mai mare ca să exploreze diversitatea culturală a Europei, să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre ale UE, precum și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe de mobilitate și educație.


„Zece ani de regim liber de călătorii cu Uniunea Europeană, pentru milioane de moldoveni a însemnat sfârșitul rândurilor interminabile după viză, dispariția rețelelor criminalizate de transport ilegal de pasageri, încheierea drumurilor pline de pericole prin munți și păduri pe care din păcate mulți moldoveni le-au parcurs ca să ajungă în țările europene încercând să ajungă acolo ilegal. Acest beneficiu de a pleca oricând să vezi părinții sau copiii, să vezi prietenii, oamenii dragi, să mergi la un meci de fotbal sau să mergi într-o călătorie, fără a fi nevoit să cheltui timp, bani, să aștepți răspunsul 15 zile și să ai emoții dacă vei primi sau nu viză, toate aceste beneficii nu pot fi măsurate în bani sau timp”, a spus Iulian Groza, Director executiv IPRE.


VIDEO  - https://www.privesc.eu/arhiva/105710/Conferinta-de-presa-cu-genericul--10-ani-de-calatorii-fara-vize-in-Uniunea-Europeana- 

Această inițiativă a adus beneficii semnificative pentru relațiile dintre Moldova și UE, facilitând shimburile culturale, economice și sociale.

Accesul fără viză a deschis noi oportunități pentru studenți, turiști, oameni de afaceri și familiile care doresc să viziteze sau să se stabilească temporar în țările europene.

https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/posts/pfbid02kpZFK1fWyy5gjBaJFcJa8cqvzkj7zTZ7FqVsYTH1E6HQTRpnKLuyoSYBgvu4AexKl?locale=ro_RO