Faceți căutări pe acest blog

BV - UE-RM: Consolidarea cooperării UE-Moldova. Provocări și perspective în procesul de soluționare a conflictului transnistrean


Condratiuc, M. Strengthening EU-Moldova cooperation – Challenges and perspectives in the transnistrian settlement process: Policy Brief/ Malvina Condratiuc ; European University Institute. -  2024. - 9 p. - (STG Policy Papers)

ISSN 2600-271X I
SBN978-92-9466-505-8
DOI 10.2870/90605

Disponibil: https://data.europa.eu/doi/10.2870/90605 

Accesat 20.03.2024

Consolidarea cooperării UE-Moldova. Provocări și perspective în procesul de soluționare a conflictului transnistrean

Acest document se concentrează asupra importanței procesului de negociere pentru soluționarea conflictului transnistrean și a potențialului aderării Moldovei la UE ca principale opțiuni politice în prevenirea escaladării conflictului și în menținerea păcii și securității în Europa. 

Publicația oferă o privire de ansamblu asupra stării actuale a formatelor de negociere existente și a capacității acestora de a aborda problemele care împiedică interacțiunea Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negociere. 

De asemenea, explorează posibilitățile de resetare și adaptare a anumitor formate în lumina progresului Moldovei în procesul de integrare în Uniunea Europeană, pentru a se concentra mai mult pe problemele de pace și securitate care amenință stabilitatea regională. 

Textul evidențiază domeniile în care Moldova are nevoie de mai mult sprijin și expertiză din partea UE pentru a readuce regiunea transnistreană în cadrul legal al statului, creând astfel condiții favorabile pentru soluționarea conflictului și ulterior pentru procesele de reintegrare a Moldovei și de integrare în UE.