Faceți căutări pe acest blog

Președinția suedeză a Consiliului UE: 1 ianuarie - 30 iunie 2023


În prima jumătate a anului 2023, Suedia deține președinția Consiliului UE. Suedia a identificat 4 priorități pentru lucrările desfășurate în cadrul celei de a treia președinții suedeze a Consiliului:




  1. securitate – unitate
  2. competitivitate
  3. tranziția verde și energetică
  4. valorile democratice și statul de drept 

Președinția suedeză va acorda prioritate continuării sprijinului economic și militar pentru Ucraina, precum și sprijinului pentru calea Ucrainei către UE. Aceasta va acorda atenție competitivității europene, reducerii riscurilor de volatilitate a prețurilor la energie și reformei pieței energiei, tranziției verzi și respectării statului de drept.

Unitatea și disponibilitatea noastră de a acționa rămân esențiale pentru securitatea, reziliența și prosperitatea UE. Suedia preia președinția într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură și mai liberă reprezintă fundamentele priorităților noastre.//Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, prezentarea priorităților politice ale președinției suedeze, 14 decembrie 2022


Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare șase luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de șase luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru șase luni.


Trioul actual este alcătuit din președințiile franceză, cehă și suedeză.

Președinția cehă a Consiliului UE (1 iulie-31 decembrie 2022)
Președinția franceză a Consiliului UE (1 ianuarie-30- iunie 2022)


Președințiile Consiliului până în 2024


Spania: iulie-decembrie 2023
Belgia: ianuarie-iunie 2024
Ungaria: iulie-decembrie 2024

Mai mult