30.09.19 - 4.10.2019
Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a convocat în sesiunea de toamnă, care are loc în perioada de 30 septembrie – 4 octombrie, la Strasbourg.
În timpul sesiunii plenare a APCE vor fi abordate subiecte precum avertizorii de integritate, standardele comune pentru instituţiile Avocatul Poporului, protecţia victimelor terorismului şi păstrarea moştenirii culturale evreieşti. De asemenea, membrii APCE vor discuta despre migraţia forţei de muncă din Europa de Est şi situaţia refugiaţilor. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin va prezenta o comunicare în numele Comitetului de miniştri al CoE, iar noul secretar general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, se va adresa membrilor APCE.
Câştigătorul Premiului Vaclav Havel pentru drepturile omului pe 2019, dintr-o listă scurtă de trei nominalizări, va fi anunţat luni, 30 septembrie.
Totodată, Președintele francez Emmanuel Macron va ține un discurs în fața parlamentarilor APCE, marți, 1 octombrie.
Pe agenda sesiunii plenare a APCE mai figurează raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova care va fi prezentat, pe 3 octombrie. Raportul se referă la acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova privind depolitizarea și asigurarea independenței instituțiilor de stat, în special, în sistemul justiției, de luptă cu corupția, de elucidare a circumstanțelor devalizării sistemului bancar.
30.09.19
Prezentarea cărţii "La Moldavie à la croisée des mondes / Moldova la răscrucea lumilor" în incinta Palatului Europei de la Strasbourg
În incinta Palatului Europei la Strasbourg, a avut loc prezentarea cărţii La Moldavie à la croisée des mondes / Moldova la răscrucea lumilor, cu prezenţa autorilor Josette Durrieu, ex-Senator şi Membru de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), și Florent Parmentier, Profesor în Ştiințe Politice Paris, Asociat de Cercetare HEC, şi cu sprijinul Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova.
În inaugurarea evenimentului, Ambasadorul Corina Călugăru a mulţumit autorilor pentru atenţia dedicată Republicii Moldova şi efortul depus în tentativa de a reprezenta realitatea complexă a ţării noastre. Este o viziune relevantă și necesară a unor constatări văzute din exterior. “În cei 28 de ani de independență au fost înregistrare rezultate și provocări, lecții și pilde, dar și prieteni, precum și în persoana dnei senator Josette Durrieu„ a subliniat dna Călugăru.
Prezentă la eveniment, senatoarea Maryvonne Blondin și co-raportor APCE pentru RM, a subliniat dedicația dnei Durrieu de a promova RM pe dimensiunea parlamentară a Consiliului Europei în rolul de co-raportor APCE pentru RM timp de 15 ani, dar și în Senatul francez în calitate de președinte al Grupului de prietenie Franța-Moldova.
25.09.19
Uniunea Europeană și Consiliul Europei vor derula două proiecte care vizează îmbunătățirea sistemului de justiție din Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru buna guvernare (PBG) 2019-2021. Aceste două proiecte au fost prezentate astăzi la Chișinău în cadrul primei ședințe a Comitetului Local de Direcție (PGG II).
Al doilea proiect, cu un buget de 655.000 de euro, urmărește consolidarea practicilor Consiliului de Egalitate, îmbunătățirea cursurilor oferite de Centrul de Formare al Avocaților, precum şi consolidarea capacităţii judecătorilor și procurorilor de a oferi justiție de înaltă calitate - în special în cazuri de discriminare - prin aplicarea standardelor europene. Acesta va fi implementat prin cursuri de instruire, mese rotunde, conferințe și alte activități de consolidare a capacității. UE oferă 80% din finanțarea celor două proiecte, în timp ce Consiliul Europei oferă 20% și este responsabil de punerea în aplicare a acestora.
Mai mult
Comunicatul de presă
Uniunea Europeană și Consiliul Europei lansează două proiecte care vizează îmbunătățirea sistemului de justiție din Republica Moldova
Uniunea Europeană și Consiliul Europei vor derula două proiecte care vizează îmbunătățirea sistemului de justiție din Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru buna guvernare (PBG) 2019-2021. Aceste două proiecte au fost prezentate astăzi la Chișinău în cadrul primei ședințe a Comitetului Local de Direcție (PGG II).
„Acțiunile noastre în parteneriat cu Consiliul Europei vor contribui la implementarea reformelor cheie în țară, în beneficiul cetățenilor. Scopul este reformarea sectorului justiției, prevenirea și combaterea amenințărilor la statul de drept”, a declarat la deschiderea reuniunii, ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Parteneriatul pentru o bună guvernare este un instrument cheie pentru schimbul de bune practici în cele șase țări ale parteneriatului estic. În plus, noul mecanism de răspuns operativ va permite expertiza juridică din partea Comisiei de la Veneția cu privire la domeniile cheie de reformă ”, a explicat William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova.Primul proiect, cu un buget de 600.000 de euro, va ajuta autoritățile moldovenești pe linia consolidării eficienței și calității sistemului judiciar. Scopul proiectului constă în facilitarea unui sistem privind monitorizarea progreselor reformelor judiciare și adoptarea politicilor sectorului justiției bazate pe dovezi. Alte obiective sunt îmbunătățirea colectării, raportării și analiza datelor privind eficiența, calitatea instanțelor și a sistemului de executare, precum şi consolidarea mecanismelor de transparență judiciară și răspundere ”.
Al doilea proiect, cu un buget de 655.000 de euro, urmărește consolidarea practicilor Consiliului de Egalitate, îmbunătățirea cursurilor oferite de Centrul de Formare al Avocaților, precum şi consolidarea capacităţii judecătorilor și procurorilor de a oferi justiție de înaltă calitate - în special în cazuri de discriminare - prin aplicarea standardelor europene. Acesta va fi implementat prin cursuri de instruire, mese rotunde, conferințe și alte activități de consolidare a capacității. UE oferă 80% din finanțarea celor două proiecte, în timp ce Consiliul Europei oferă 20% și este responsabil de punerea în aplicare a acestora.
Mai mult
Comunicatul de presă
23.09.19
Implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei își desfășoară ședința trimestrială pentru a monitoriza executarea hotărârilor și deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg în perioada 23-25 septembrie curent. Informații despre cazurile care vor fi examinate în detaliu în timpul reuniunii sunt disponibile aici
Deciziile luate de Comitetul Miniștrilor vor fi publicate pe site-ul web al Consiliului Europei cât mai curând posibil după întâlnire.
În timpul reuniunii, va fi pus spre examinare şi un dosar al Republicii Moldova, prezentat din partea Centrului de informaţii GENDERDOC-M privind situaţia persoanelor LGBT în Republica Moldova.
19.09.19
Marija Pejčinović Burić, este noul secretar general al Consiliului Europei
Marija Pejčinović Burić (Croația) și-a început funcția de secretar general al Consiliului Europei pe 18 septembrie, după ce a fost aleasă în iunie 2019 de Adunarea Parlamentară pentru un mandat de cinci ani. Este a doua femeie în această poziție după franţuzoaica Catherine Lalumière (1989-1994) și îl succede pe Thorbjørn Jagland (Norvegia) în funcția de șef al organizației din 2009.
17.09.2019
În perioada 8 - 13 august 1949, Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei s-a întrunit pentru prima dată, în cadrul Primăriei din Strasbourg. Ca parte a Președinției franceze a Comitetului Miniștrilor și a celei de-a 70-a aniversări a Consiliului Europei, ambasadorii actualelor 47 de țări membre ale organizației se vor întâlni în cadrul Primăriei din Strasbourg pentru o reuniune comemorativă la 18 septembrie 2019.
Evenimentul va fi o oportunitate de a reproduce sala și atmosfera în care a avut loc prima întâlnire a Comitetului Miniștrilor în Primăria Strasbourg. O expoziție intitulată „Europa 1949: Istoria este scrisă la Strasbourg”, va fi expusă în spaţiul Primăriei, însoțită de proiecția unui film istoric de nouă minute.
De asemenea, şi o carte cu 30 de relatări personale din istoria Consiliului Europei, intitulată „Europa: o întreprindere umană” (cu contribuții ale oficialilor Charles Kohler, Catherine Lalumière, Guido Raimondi și Catherine Trautmann, şi alţii), publicată de Ediţiile de la Nuée Bleue, va fi prezentată membrilor corpului diplomatic în timpul reuniunii din 18 septembrie 2019.
Ca punct culminant al Zilelor Patrimoniului European, expoziția, care trece peste data înfiinţării Consiliului Europei în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a primelor realizări ale noii organizații internaționale de la Strasbourg, va fi deschisă publicului sâmbătă, 21 septembrie, între orele 14:00 și 18:00, și duminică, 22 septembrie, între orele 10:00 și 12:00, precum și orele15:00 și 18:00. Totodată, vor fi organizate tururi ghidate la fiecare oră.
17.09.19
Consiliul Europei marchează 25 de ani de luptă împotriva rasismului și a intoleranței
Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Comisiei Europene împotriva Rasismului și a Intoleranței a Consiliului Europei (ECRI), la 26 și 27 septembrie 2019, la Paris, va fi organizată o conferință la nivel înalt pentru a ține cont de acțiunile și de progresele realizate în Europa în lupta împotriva rasismului și a intoleranței, dar și pentru a dezvolta răspunsuri la noile provocări în acest domeniu. La sfârșitul conferinței, ECRI va publica o foaie de parcurs pentru egalitatea efectivă.
În 25 de ani, ECRI a contribuit, prin mai mult de 200 de rapoarte naționale și 16 recomandări generale de politici la progrese semnificative ale legislației care vizează consolidarea protecției împotriva rasismului, discriminării și intoleranței și combaterii discursului de ură.
Mai multe informații (inclusiv programul, un raport al activității ECRI și o serie de interviuri video)
15.09.19
Organizaţia "Presa Liberă şi Nelimitată", precum şi Centrul European pentru Libertatea Presei şi a Mass-mediei au devenit astăzi parteneri ai Platformei pentru Promovarea protecției Jurnalismului şi a Siguranței jurnaliştilor, prin intermediul căreia organizațiile care promovează libertatea mass-mediei informează Consiliul Europei despre îngrijorările grave cu privire la siguranța jurnaliştilor şi a presupuselor atacuri la libertatea mass-media. Cei doi noi parteneri se alătură altor 12 organizații și instituții deja active în platformă, astăzi platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a securității jurnaliștilor include deja 14 parteneri. Ultimul raport al libertății mass-media oferă o imagine tulburătoare a mediului general care se înrăutățește pentru mass-media din Europa: numărul atacurilor asupra jurnaliștilor a crescut continuu, amenințările raportate s-au dublat anul trecut și nu s-au înregistrat progrese în mai multe cazuri de lungă durată de impunitate pentru uciderea jurnaliştilor.
6.09.19
Măsuri de consolidare a încrederii și extindere a dialogului între cele două maluri ale Nistrului au fost discutate la MAEIE
Secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean, a avut o întrevedere cu Anna Capello, șef de diviziune din cadrul Direcției Afaceri Politice din cadrul Secretariatului Consiliului Europei (CoE).
Interlocutorii au apreciat rezultatele pozitive ale proiectelor realizate în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii, în special în sfera educaţiei, acest domeniu urmând să fie susţinut şi în continuare, prin organizarea training-urilor pentru profesori de pe ambele maluri ale Nistrului, a taberei de pace pentru tineret, dar și prin evaluarea nivelului de adaptare a instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană la procesul de la Bologna.
De asemenea, Tatiana Molcean și Anna Capello au discutat şi despre consolidarea relaţiilor între Oficiile Avocatului Poporului de pe ambele maluri.
Reprezentantul Consiliului Europei a fost informat despre preocupările autorităţilor în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, precum şi despre interesul de a susţine proiecte de consolidare a încrederii cu prioritate în acest domeniu.
5.09.19 -
Întrevederea Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vasilii Șova cu Şefa Direcției măsuri de consolidare a încrederii din cadrul CoE, Anna Capello
Întrevederea Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vasilii Șova cu Şefa Direcției măsuri de consolidare a încrederii din cadrul CoE, Anna Capello
Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut astăzi, 04 septembrie, o întrevedere cu Şefa Direcției măsuri de consolidare a încrederii din cadrul Consiliului Europei (CoE) Anna Capello, însoțită de către Șeful Oficiului Consiliului Europei din Chișinău William Massolin și consilierul politic Myrtia Murgia.
Pe agenda discuțiilor au figurat mai multe inițiative de proiecte cu genericul promovării măsurilor de consolidare a încrederii și care urmează a fi implementate prin prisma angajamentelor convenite în Planul de acțiuni al CoE pentru Republica Moldova 2017-2020.
Sferele de intervenție pentru inițiativele de proiecte menționate au vizat domeniul educațional și cel al învățământului superior, prevenirea consumului de droguri și reabilitarea dependenței de acestea, dezvoltarea interacțiunii la nivel de ombudsmani pentru eficientizarea promovării drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului, stabilirea unor parteneriate dintre profesioniștii din domeniul media, protecția copiilor împotriva diferitor forme de violență.
23.08.2019
Premiul „Raoul Wallenberg”2020
A fost lansat procesul de nominalizare a candidaților pentru decernarea premiului „Raoul Wallenberg” al Consiliului Europei .Acest premiu se decerenează o dată la doi ani, începând cu anul 2012, unei persoane, grup de persoane sau organizații în semn de recunoștință pentru implicarea activă în acțiuni cu scop umanitar și/sau promovarea și apărarea drepturilor omului.
Conform art. 4 al Regulamentului pentru acordarea premiului, nominalizările pot fi efectuate prin completarea formularului anexat în limbile engleză sau franceză și expedierea acestuia la adresa electronică: wallenberg.prize@coe.int, data limită fiind 31 octombrie 2019.
Mai mult
24.07.2019
GRECO a cerut autorităților RM să-și intensifice eforturile pentru a pune în aplicare măsuri care vizează prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor,
Într-un raport ulterior care evaluează punerea în aplicare a unui set de recomandări emise într-un raport de evaluare în 2016, GRECO concluzionează că Republica Moldova trebuie să facă progrese semnificative pentru a atinge un nivel acceptabil de conformitate. Până în prezent, R. Moldova a respectat pe deplin patru din cele 18 recomandări, în timp ce a implementat parțial nouă și nu a implementat cinci.
GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătățirea transparenței procesului legislativ. Acesta solicită autorităților să asigure în mod sistematic publicarea în timp util a proiectelor de legi și a informațiilor aferente, permițând o dezbatere publică și parlamentară semnificativă cu privire la proiectele de inițiative legislative.
Detalii
Raport
https://rm.coe.int/fourth-evaluation-round-corruption-prevention-in-respect-of-members-of/168096812d
21-24.07.2019
Scopul vizitei este de informare despre ultimele evoluții politice privind funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019. Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin se vor documenta cu privire la situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, măsurile luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, legislația și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile privitoare la cadrul electoral.
Potrivit programului, coraportorii APCE vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, Președintele țării Igor Dodon și Prim-ministrul Maia Sandu.
Agenda vizitei mai include întrevederi cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia control al finanțelor publice, Comisia drepturile omului și relații interetnice. Coraportorii vor discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu delegația parlamentară la APCE.
Oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Coraportorii vor mai discuta cu Viceprim-ministrul Andrei Năstase, Ministrul Afacerilor Interne, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Șova, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, Ministrul Justiției, Olesea Stamate. Oficialii APCE se vor mai întâlni cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.
Egidijus Vareikis este deputat din Lituania, Grupul Partidului Popular European, iar Maryvonne Blondin este parlamentară din Franța, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor.
http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/5230/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx
11.07.19
Instrumente pentru combaterea interferenței cibernetice în alegeri
Comitetul Convenției privind Criminalitatea Informatică, care reprezintă părțile Convenției de la Budapesta privind criminalitatea informatică, a adoptat la 10 iulie 2019 o notă de orientare pentru a facilita acțiunea penală în justiție împotriva interferențelor electorale prin utilizarea computerelor.
Nota de orientare prezintă instrumente ale Convenției de la Budapesta disponibile pentru a investiga și a judeca aceste aspecte ale interferenței electorale.
Aceste note de orientare subliniază încă o dată că Convenția de la Budapesta din cadrul Consiliului Europei rămâne cel mai relevant acord internațional privind criminalitatea cibernetică și dovezile electronice pentru a aborda amenințările actuale la adresa drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în spațiul cibernetic.
10.07.19
Promovarea unei politici externe echilibrate constituie o prioritate în activitatea actualei majorități parlamentare, a menționat, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi în cadrul discuției cu Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin.
Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a spus că autoritățile Republicii Moldova se pot baza pe suportul Consiliului Europei și instituțiile acestuia.
De asemenea, oficialul a anunțat că, în această lună, coraportorii APCE vor efectua o vizită în țara noastră.
10.07.19
Enter! “Săptămâna tineretului: Drepturile noastre, viețile noastre”
Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, Consiliul Europei, în colaborare cu orașul Strasbourg, Ministerul Educației Naționale şi Tineretului din Franţa, precum și Forumul European al Tineretului organizează în perioada 8 - 11 iulie 2019, la Strasbourg evenimentul "Enter! Săptămâna tineretului: Drepturile noastre, viețile noastre”.
Desfăşurat sub preşedinția franceză a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, Săptămâna Tineretului reunește aproximativ 250 de tineri și lucrători de tineret din aproximativ 50 de țări, alături de reprezentanți ai autorităților locale și regionale, precum şi ai organizațiilor de tineret pentru a discuta despre experiențele lor și așteptările privind accesul la drepturile lor sociale.
Participanţii vor examina în mod special procesul de implementare a recomandării Enter! cu referire la accesul tinerilor din cartierele defavorizate la drepturile sociale, adoptată în anul 2015 ca răspuns la faptul că aceşti tineri sunt mai vulnerabili la tot felul de riscuri, inclusiv sănătatea fizică și mintală, abuzul de substanțe, auto-vătămarea, violența şi excluderea. Recomandarea invită statele membre să pună în aplicare politici durabile, ținând cont de situațiile şi nevoile specifice ale tinerilor din cartierele dezavantajate, pentru a preveni şi elimina sărăcia, discriminarea, violența și excluziunea la care tinerii devin victime.
03.07.19
"Sexting": copiii înşişi nu produc "pornografie infantilă"
"Sexting" de către copii (generarea, primirea şi partajarea imaginilor, a videoclipurilor sugestive sau de imagini sexuale proprii prin intermediul tehnologiei mobile) nu constituie un comportament legat de "pornografia infantilă", atunci când este destinat exclusiv uzului privat al copiilor. Copiii constrânşi în astfel de comportamente ar trebui să beneficieze de suportul oferit copiilor - victime şi să nu fie supuşi urmăririi penale.
Acestea se numără printre concluziile cheie ale avizului Comitetului de la Lanzarote al Consiliului Europei, organism responsabil cu monitorizarea punerii în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale. Avizul cu referire la imaginile sugestive sau explicite sexual şi/ sau videoclipurile generate, împărtăşite şi primite de copii oferă îndrumări statelor cu privire la modul de abordare a provocărilor generate de fenomenul relativ nou de "sexting", care a fost în creştere în Europa în ultimii ani. În anul 2018, una din patru imagini sexuale online a fost inițial "auto-generată" de copii, iar vârsta copiilor implicați a scăzut constant.
Comitetul de la Lanzarote al Consiliului Europei https://www.coe.int/en/web/children/lanzarote-committee#{%2212441908%22:[0]}
Opinia https://rm.coe.int/opinion-of-the-lanzarote-committee-on-child-sexually-suggestive-or-exp/168094e72c
02.07.19
A 20-a aniversare a Cartei Sociale Europene
"Creșterea inegalității reprezintă o provocare majoră pentru Europa și protecția drepturilor sociale pe întreg continentul ar trebui să reprezinte o prioritate majoră" a menționat secretarul general Thorbjørn Jagland, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a intrării în vigoare a Cartei sociale europene.
Drepturile sociale și progresul social constituie, încă din anul 1949, unele dintre obiective și principalele instrumente ale Consiliului Europei de a oferi o "sursă de libertate individuală, libertate politică și statul de drept" așa cum se precizează în Statutul fundamental al Consiliului Europei. Progresul social, protecția drepturilor sociale și a justiției sociale - nu sunt doar o amprentă a democrației, ci și un indicator al funcționării sale. Dacă progresul social nu este îndeplinit, legătura operațională dintre popor și reprezentanții aleși pare a fi întreruptă.
"Intrarea în vigoare a Cartei sociale europene revizuite a fost punctul culminant al procesului de reformă și modernizare, care stabilea mecanismele de monitorizare eficientă a acestora. Este îmbunătățită protecția drepturilor sociale pentru a satisface nevoile secolului 21 ", a subliniat președintele Comitetului European pentru Drepturile sociale, Giuseppe Palmisano.
"Comitetul de Miniștri a reafirmat la Helsinki în mod neechivoc importanța drepturilor sociale și a drepturilor statelor membre. Promovarea drepturilor sociale este una dintre prioritățile Președinției franceze a Comitetului de Miniștri și, ca atare, la 19 septembrie va fi organizat un eveniment pe tema "Consolidarea protecției drepturilor sociale în Europa pentru o mai mare unitate și egalitate", a adăugat ambasadorul Jean-Baptiste Mattéi.
Carta Socială Europeană este un tratat al Consiliului Europei semnat la Torino la 18 octombrie 1961, care protejează libertățile și drepturile fundamentale de zi cu zi: locuințe decente, asistență medicală, siguranța la locul de muncă, educație și formare, ocuparea forței de muncă, securitate juridică și socială, libertatea de mișcare a persoanelor, nediscriminarea și remunerarea egală.
Republica Moldova a ratificat Carta Socială Europeană revizuită (1996) în anul 2001 prin Legea nr.484-XV din 28.09.2001 și este în vigoare începând cu 01 ianuarie 2002. Țara noastră este una din cele 43 de state membre ale Consiliului Europei, care au ratificat Carta Socială Europeană și printre cele 34 de state care au ratificat versiunea revizuită din 1996, (alte 9 state au ratificat versiunea din 1961)
Mai mult
Moldova
- https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806b7944
- https://rm.coe.int/report-the-implementation-of-the-revised-esc-in-the-republic-of-moldov/16807822f6Report%20on%20the%20implementation%20of%20the%20European%20Social%20Charter%20in%20the%20Republic%20of%20Moldova
- Colecţii CPESC Carta socială / Charte sociale / Social Charter