Faceți căutări pe acest blog

BV -CoE-RM : Măsuri de combatere a spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului Republicii Moldova. Raportul Moneyval


Anti-money laundering and counter-terrorist financing measures Republic of Moldova: Fifth Round Mutual Evaluation Report= Măsuri de combatere a spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului Republicii Moldova. Runda a cincea a raportului de evaluare reciprocă. - Strasbourg, 2019. -  256 p.[Accesat 11.09.2019]

Disponibil: https://rm.coe.int/moneyval-2019-6-5th-round-mer-repmoldova/168097a396

Rezumat
https://rm.coe.int/summary-moneyval-2019-6-5th-round-mer-repmoldova/168097a39f

This report provides a summary of AML/CFT measures in place in the Republic of Moldova as at the date of the on-site visit (1 to 12 October 2018). It analyses the level of compliance with the FATF 40 Recommendations and the level of effectiveness of Moldova’s AML/CFT system, and provides recommendations on how the system could be strengthened.

Raportul aferent rundei a cincea de evaluare reciprocă privind
Republica Moldova a fost adoptat de Comitetul MONEYVAL la cea de-a 58-a sesiune plenară la 15 - 19 iulie 2019.

Raportul face o evaluare cuprinzătoare a eficienței sistemului de combatere a spălării banilor din Republica Moldova și combaterea finanțării sistemului terorismului (AML / CFT), precum şi a respectării acestuia cu Recomandările Grupului de Acțiune Financiară (RGAF).

Moldova se confruntă cu diverse amenințări de spălare de bani, care provin în special din corupție, evaziune fiscală și contrabandă comise pe plan intern, precum şi din traficul de droguri și traficul de persoane pentru infracțiunile comise în afara țării. Autoritățile publice relevante și sectorul privat au contribuit la dezvoltarea unei evaluări naționale a riscurilor (ENR) în 2017. MONEYVAL concluzionează că, deși această ENR nu explorează separat riscurile asociate grupurilor de criminalitate organizată, organizațiilor non-profit și toate aspectele legate de finanțarea terorismului (FT), această ENR este încă una destul de cuprinzătoare și acoperă o gamă largă de subiecte. În plus, subliniază faptul că comunicarea rezultatelor ENR de către supraveghetorii nefinanciari către entitățile raportoare poate fi în continuare îmbunătăţită.

MONEYVAL (Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor anti-spălare de bani și finanțarea terorismului) solicită autorităților moldoveneşti să folosească pe deplin și în mod constant cadrul legislativ pentru a combate spălarea banilor și pentru a spori eficacitatea confiscării încasărilor, în special, în ceea ce privește confiscarea extinsă.