Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Cea de-a 5-a reuniune a Consiliului de Asociere RM – UE

Cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană -  30.09.2019




Consiliul de asociere a trecut în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova de la Consiliul de asociere anterior, desfășurat la 3 mai 2018.

Cred că a venit timpul ca Republica Moldova și Uniunea Europeană să se concentreze asupra viitorului, să își reînnoiască angajamentul și să profite de ocazie pentru a realiza o schimbare structurală reală care să permită creșterea economică și soliditatea țării. [...] Am convenit astăzi să începem lucrările pentru actualizarea programului de asociere în vederea stabilirii de noi priorități care să orienteze punerea în aplicare în următorii ani a acordului de asociere și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător.Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate
În acești cinci ani de la semnarea acordului de asociere și a acordului de liber schimb, Republica Moldova a beneficiat enorm de facilitățile și de prevederile acestora. De aceea, este îmbucurătoare noutatea că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an, evident în situația în care reușim să îndeplinim toate condițiile și aceasta este intenția noastră. Reformele pe care trebuie să le întreprindem sunt complicate, dar sunt lucruri pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova.Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova

În urma reuniunii a fost emisă o declarație de presă comună:

Consiliul de asociere a discutat despre asocierea politică, inclusiv despre cooperarea și convergența din domeniul politicii externe și de securitate comune (PESC).

Totodată, Consiliul de asociere a analizat cooperarea în domeniul justiției, libertății și securității. Printre subiectele abordate s-au numărat reforma sistemului judiciar, regimul de scutire de viză, precum și combaterea corupției și a spălării banilor.

În plus, Consiliul de asociere a examinat progresele realizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Acesta s-a axat, în egală măsură, pe cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energiei.

Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, împreună cu comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, și cu prim-ministrul Maia Sandu au discutat, în cadrul unui prânz de lucru, și despre provocările globale, Parteneriatul estic și soluționarea conflictului transnistrean.