Faceți căutări pe acest blog

BV-CoE-RM :Studiu de bază privind subcultura criminală în penitenciarele din Republica Moldova



Studiu de bază privind subcultura criminală în penitenciarele din Republica Moldova= Baseline Study into Criminal Subculture in Prisons in the Republic of Moldova. – Strasbourg, 2018. -284 p.- [Accesat la : 27.03.2018]
Disponibil: https://rm.coe.int/criminal-subculture-md-en-/1680796111

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane și Degradante (în continuare ”CPT”) a atenționat în mai multe rapoarte o ”particularitate veche” a sistemului penitenciar din Republica Moldova – o ierarhie informală și o subcultură bine stabilită, care duce la violență și intimidare în rândul condamnaților. Astfel, în urma consultărilor cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare (în continuare ”DIP”), s-a decis elaborarea unui studiu privind subcultura criminală în penitenciarele din Republica Moldova , care să abordeze legăturile exacte dintre subcultura criminală și violența din rândul condamnaților, oferind recomandări privind modul de contracarare a acestui fenomen negativ din Republica Moldova.



În acest sens, a fost angajată o echipă de experți naționali și internaționali compusă din: Arshak Gasparyan, Gavin Slade, Jurgen Van Poecke, și Victor Zaharia. Echipa de experți a efectuat câteva misiuni în Republica Moldova, și a întreprins o muncă extinsă de cercetare în vederea colectării datelor necesare.
Acest Studiu reprezintă o importanță particulară, avînd în vedere că este prima lucrare comprehensivă de acest gen, care abordează problema subculturii criminale în Republic Moldova. 
Studiul răspunde la următoarele întrebări: 
 1. Cum se manifestă subcultura criminală în Republica Moldova? 
2. În ce mod subcultura criminală și interacțiunea ei cu regulile și procedurile formale produc cazuri de violență și abuz între deținuți? 
3. Cum pot fi eliminate legăturile dintre subcultura criminală și violență și abuz? 
Studiul utilizează o cercetare reprezentativă a condamnaților și personalului penitenciar, interviuri, grupuri țintă și documente analitice, în vederea prezentării predominanței subculturii criminale și examinării legăturilor exacte cu violența și victimizarea în penitenciare. Acesta aduce mai multe recomandări în vederea combaterii subculturii criminale în sistemul penitenciar din Republica Moldova, făcând referință la practicile pozitive deja existente în penitenciarele Rusca și Goian.