Faceți căutări pe acest blog

Zilele Patrimoniului European 2018: Sărbătorind arta de a partaja

Zilele europene ale Patrimoniului (ZPE), o inițiativă comună a Consiliului Europei și Comisia Europeană, constituie organizarea la scară largă a unui palmares de evenimente culturale participative împărtășite de cetățenii Europei. Caracterul paneuropean al acestui proiect contribuie la apropierea cetățenilor și la evidențierea dimensiunii europene și a valorii patrimoniului cultural în cele 50 de state semnatare ale Convenției Culturale Europene. Peste 70 000 de evenimente sunt organizate în fiecare stat în scopul de a a contribui la sporirea gradului de conștientizare a valorii patrimoniului comun al Europei și a necesității continue de protecție a acestuia, precum și pentru a promova incluziunea, creativitatea și imaginația.

Fiind una dintre inițiativele-cheie ale Anului european al patrimoniului cultural din 2018, ediția din acest an a ZPE celebrează "Arta de a partaja" (“The Art of Sharing”). Anul European al Patrimoniului Cultural are drept scop încurajarea cetățenilor să exploreze cultura bogată și diversă a Europei, și să protejeze valoarea sa unică.

Un program vast și variat, care va avea loc în peroiada de la sfârșitul lunii august și până în luna octombrie în țările participante, va include expoziții interactive, ateliere de artizanat, excursii ghidate, festivaluri, vânători de comori și reînnoiri istorice, pentru a numi doar câteva. Multe inițiative vor explora rolul noilor tehnologii digitale în viitorul patrimoniului și al conservării.

Tema a inspirat numeroase evenimente interesante care explorează locurile și istoriile semnificative ale Europei. Vizitatorii pot participa la tururi ale Obiectivelor Turistice Europene (Lieu d'Europe) din Strasbourg sau Casei istoriei europene din Bruxelles. Evenimentele au loc pe întreg continentul, la sărbătorirea acestui an special, de la ferma Välimaa Sámi, în vechile zonele de pescuit de râul Teno, una dintre cele mai nordice așezări din Finlanda și Uniunea Europeană, la un tur intercultural ghidat al orașului Mouraria, Portugalia care este condus de migranți și refugiați.

Va exista oportunitatea de a explora pădurea din dealurile Beaujolais din Franța în cadrul unei expoziții, de a participa la târgul franciscan din Opole, de a vedea balene în Irlanda, de a descoperi un festival de moștenire digitală din Ermoupolis, de a viziona un spectacol de explorare a istoriei tulburărilor țărănești din "districtul sacru" din Ostrov prezentat de un teatru de stradă sau de a participa la o plimbare specială cu bicicleta la Milton Keynes, care sărbătorește libertatea femeilor.

"Zilele patrimoniului european reprezintă o experiență unică pentru celebrarea diversității culturale și a poveștilor colorate ale unei Europe vibrante și diverse. Acest program cultural este un instrument foarte eficient pentru a stimula imaginația și a promova o participare reală la viața culturală. Consiliul Europei este dedicat viziunii sale de a sensibiliza cultura ca una din valorile sale fundamentale comune. Această operațiune este doar un exemplu al unei implementări reușite a Convenției noastre culturale europene, pionierând înțelegerea reciprocă pe continentul nostru și urmărind o acțiune comună menită să protejeze și să încurajeze dezvoltarea unei culturi cu adevărat europene. Zilele patrimoniului european sunt o modalitate practică de a permite oamenilor să exploreze ceea ce au în comun și ce înseamnă să aparțină unui spațiu comun ", a declarat Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei.

"Patrimoniul cultural este esențial pentru identitatea noastră ca și europenii și are un rol vital în conducerea dezvoltării sociale și economice. Tema Zilelor europene de moștenire din acest an, "Arta de a împărtăși", este în esență ceea ce înseamnă Anul european al patrimoniului cultural 2018. Anul european va contribui la consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu european comun. Trebuie să folosim impulsul de a menține cultura și patrimoniul cultural în topul agendei politice a Europei și în centrul vieții cetățenilor. Cultura și patrimoniul cultural au o putere unică de a reuni oameni din medii diferite și de a le permite să înțeleagă și să-și respecte diferențele - și să recunoască experiențele lor istorice, culturale și umane pe care le împărtășesc. Prin aceasta, sper ca oamenii să înțeleagă că există mai multe lucruri care ne unesc decât ne separă ", a declarat Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport.

Sărbătorite în 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene, Zilele Patrimoniului European evidențiază diversitatea competențelor, tradițiilor, stilurilor arhitecturale și a operelor de artă locale care constituie patrimoniul european comun. Lansate de Consiliul Europei în 1985 în Franța, Zilele au fost organizate ca o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei începând din 1999. Permițând cetățenilor să exploreze o gamă largă de bunuri culturale printr-o serie de evenimente tematice, Zilele Patrimoniului contribuie la descoperirea istoriilor oamenilor și a locurilor care au contribuit la formarea culturii și patrimoniului Europei. Scopul lor este de a spori înțelegerea unui trecut european comun, de a încuraja aprecierea valorilor tradiționale și de a inspira noi practici de conservare și educare a patrimoniului. Patrimoniul cultural a fost întotdeauna recunoscut ca o prioritate de către Consiliul Europei. În plus, acum constituie o temă centrală în cadrul Europei Creative, program al UE pentru sectoarele culturale și creative.

Mai multe informații 


În Republica MOLDOVA , Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea loc în perioada 24-28 septembrie și vor cuprinde un șir de activități precum: expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, vizionări de filme, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

În acest an, evenimente dedicate ZEP vor avea loc în peste 64 de localități din 18 raioane și vor fi organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul instituțiilor sale din subordine, precum și cu aportul muzeelor, consiliilor raionale, caselor de cultură, a direcțiilor/secțiilor de cultură etc. Pentru comparație, în 2017, evenimente similare au avut loc în 43 de localități din 16 raioane. 
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a reiterat importanța protejării și promovării patrimoniului cultural național, care este parte integrantă a celui european. „Mă bucur că de la an la an Zilele Europene ale Patrimoniului sunt marcate prin tot mai multe activități culturale, care atrag un public tot mai numeros atât la Chișinău, cât și în alte localități. Este dovada faptului că acest popor își cunoaște trecutul și își dorește un viitor european. Așadar, vă invit să celebrăm împreună tezaurul nostru cultural”, a subliniat oficialul.

Programul activităților organizate de către instituțiile din subordinea MECC cu ocazia ZEP 2018

Programul activităților organizate în teritoriu cu ocazia ZEP 2018


Biblioteca Națională a Republicii Moldova intenționează să se alăture marcării Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2018 cu suita de evenimente și acțiuni care se vor desfășura începând cu data de 11 octombrie 2018 cu genericul "Patrimoniul culural: acolo unde trecutul întâlnește viitorul"

Programul va include:
  • Expoziție "Patrimoniul cultural european" (expozitie de carti si documente din colectiile Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare, serviciilor Artă și hărți, Carte Rară,  Literaturile lumii, Audiovideoteca), coordonată de către CPESC. 
Inaugurarea expoziției va fi la orele   - 12.00. Spațiul desfășurării - bloc central, holul BNRM
  • Masă rotundă "Patrimoniul digital național: discutii si colaborare" (cu participarea partenerilor Programului Național Memoria Moldovei") organizată de serviciul Colecții digitale din cadrul BNRM.
 13. 00 - 14.30
- Expozitie de publicații "Experiența europeană privind digitalizarea patrimoniului cultural
  • Excursii itinerar la Muzeul cărții al BNRM
 13.00- 17.00