Faceți căutări pe acest blog

Sesiunea APCE din 20-24 iunie 2011

24.06.2011

Monitorizarea: APCE in asteptarea masurilor concrete din partea Statelor membre ale Consiliului Europei

In cadrul sesiunii de vara, APCE a aprobat raportul anual al Comisiei de monitorizare in care sunt indicate masurile pe care le asteapta sa fie intreprinse de cele 14 State membre, printre care si Republica Moldova, care se afla sub monitorizarea Consiliului Europei.

Ce pot face parlamentele pentru apărarea drepturilor omului?

În cadrul sesiunii de vară a APCE, care avut loc în perioada 20-24 iunie 2011, a fost adoptată o recomandare în care sunt expuse detaliat măsurile care pot fi luate de parlamentele naţionale ale Sstatelor membre ale Consiliului Europei în vederea garantării respectării normelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.
Texte adoptate


Cotele ar putea îmbunătăţi  accesul femeilor la organele de decizie

Într-o rezoluţie şi o recomandare adoptate la 24 iunie 2011 APCE a propus ca statele membre să introducă o obligaţie pentru societăţile de stat şi întreprinderile private mari de a garanta un minim de 40% de reprezentare a femeilor în consiliile directorii şi de administrare.

Texte adoptate

Europa trebuie să dea prioritte reducerii şomajului printre tineri

În cadrul sesiunii de vară care s-a desfăşurat între 20-24 iunie 2011, APCE a solicitat Statelor membre să-şi revizuiască politicile publice astfel încât să fie respectate pe deplin prevederile Cartei sociale europene revizuite cu privire la angajare şi să dea prioritate reducerii şomajului printre tineri.

Texte adoptate


O convenţie-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia drepturilor tinerilor

Într-o recomandare adoptată la 24 iunie 2011, APCE a solicitat Comitetului Miniştrilor  să  ceară de la instanţele interguvernamentale competente “să studieze posibilitatea alcătuirii unei convenţii-cadru cu privire la drepturile tinerilor”, care să se întemeieze pe zece principii, printre care protecţia şi promovarea drepturilor tinerilor în domeniul educaţiei şi instrurii, angajării, asigurării cu locuinţe, sănătăţii, culturii şi sportului, participării la viaţa socială şi la procesele democratice, etc.



Texte adoptate
La alegeri - de la 16 ani



Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă statelor membre sa examineze posibilitatea  să legifireze votarea cetatenilor  incepind cu varsta de 16 ani pentru toate tipurile de alegeri ( locale, nationale, parlamentare..) 


Text adoptat