Faceți căutări pe acest blog

Monitorizarea: APCE in asteptarea masurilor concrete din partea Statelor membre ale Consiliului Europei

24.06.2011


In cadrul sesiunii de vara, APCE a aprobat raportul anual al Comisiei de monitorizare in care sunt indicate masurile pe care le asteapta sa fie intreprinse de cele 14 State membre, printre care si Republica Moldova, care se afla sub monitorizarea Consiliului Europei.

In rezolutia finala, elaborata in baza acestui raport, Adunarea pune accentul pe “grave carente in materie electorala”, precum si pe lipsa unui dialog parlamentar si pe importante probleme constitutionale care impiedica orice progres ulterior.

Astfel, Parlamentul Republicii Moldova este invitat:

-  la capitolul  alegerile si pluralismul politic, sa amelioreze legislatia electorala in ceea ce priveste participarea la vot a cetatenilor Moldovei aflati peste hotarele tarii si introducerea registrului electronic electoral

- la capitolul  cooperarea parlamentara cu opozitia, sa lanseze un dialog constructiv pentru a depasi criza politica si institutionala din tara. 

- la capitolul capacitate institutionala, sa-si sporeasca resursele si sa-si consolideze capacitatile administrative

Reamintind avizele Comisiei de la Venetia, Parlamentul Republicii Moldova  este invitat sa depuna si in continuare eforturi in vederea deblocarii crizei institutionale legate de nealegerea Presedintelui Republicii si evitarea alegerilor parlamentare anticipate repetate.

Texte adoptate: