Faceți căutări pe acest blog

BV - Măsuri de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului: Primul raport de monitoriare îmbunătățit. Cazul Republicii Moldova

Anti-money laundering and counter-terrorist financing measures Moldova: [Electronic resource] /  / 1st Enhanced Follow-up Report. - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2022. - 16p.  https://rm.coe.int/fur-moldova-1st/1680a6d980 (accesat 13.06.2022)

Raportul examinează o serie de măsuri legislative, de reglementare și instituționale introduse de țară cu privire la obligațiile de due diligence ale clienților, inclusiv în ceea ce privește persoanele expuse politic și țările cu risc mai ridicat. Din cauza limitărilor procedurale, MONEYVAL nu a evaluat gradul de implementare a acestora în practică.

Printre evoluțiile pozitive identificate de MONEYVAL se numără și extinderea sferei de aplicare a entităților obligate să îndeplinească cerințele de due diligence ale clienților. Au fost, de asemenea, abordate deficiențele identificate anterior cu privire la necesitatea unei diligențe sporite pentru țările cu risc ridicat. Moldova a întreprins, de asemenea, măsurile necesare în domeniul persoanelor expuse politic în vederea sporirii cerințelor instituțiilor financiare.

Rămân unele deficiențe minore, inclusiv cele referitoare la definirea asociaților apropiați ai persoanelor expuse politic și lipsa cerințelor de due diligence față de client în unele sectoare.

Raportul analizează, de asemenea, implementarea noilor cerințe internaționale pentru activele virtuale, care acoperă, printre altele, cele mai importante monede virtuale și furnizorii acestor active. Din cauza deficiențelor identificate, ratingul Moldovei privind implementarea acestei Recomandări actualizate a fost retrogradat de la „în mare parte conformă” la „neconformă”.

Se așteaptă ca Republica Moldova să raporteze către MONEYVAL cu privire la progresele ulterioare pentru consolidarea implementării măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) într-un an.